"България на гражданите", Движение - партия

актуализирана на 02.07.2012 г.

Още след президентските избори през 2011 г., когато  Кунева - Христов се класираха трети по гласове (14% или 470 808 гласа),  се породи очакването Кунева  да сформира собствена партия.

Това стана през декември 2011 г. , когато  Меглена Кунева основа и оглави Сдружение "България на гражданите" и покани "всички демократично мислещи хора" да се присъединят към него.  Учредителите са хора от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Кунева за държавен глава, както и други общественици: Валерия Николова, Веселин Тодоров, Георги Атанасов, Даниел Вълчев, Димитър Тучков, Иван Стамболов, Иглика Трифонова, Йонко Грозев, Калин Томов, Мария Дивизиева, Пепа Георгиева, Стилиян Гроздев, Теодора Захариева.

На 9 май 2012 г.  в Русе Кунева обяви, че "България на гражданите" става партия.

Информация на БНТ, 9 май 2012 г. :

До края на септември ще има партия "България на гражданите". Това обяви в Русе председателят на едноименното сдружение Меглена Кунева.
За да съобщи намеренията си, неслучайно е избрала деня - 9 май, и мястото - музея, в който се съхранява писалката, с която е подписала договора за присъединяването на страната ни към Евросъюза.

Меглена Кунева заяви, че партията „България на гражданите" има амбицията да бъде политическа новост. Ще бъде основана на принципите на всяка европейска партия - свобода и демократичност. Кунева обясни, че сдружението "България на гражданите" ще остане да съществува, но като морален борд.

Меглена Кунева - председател на сдружение "България на гражданите": „Очакваме да върнем България на гражданите, да прекъснем хранителната среда на сивата партия. Очакваме хората да имат увереност, че гласът им се чува, че те правят политика."

Кунева очаква партията да привлече много интелигентни хора. Каза още, че иска и ще постави критерии, по които страната ни ще напредва.

Меглена Кунева: „Знам как и имам екип, с който мога да го направя. Нашият плюс е, че имаме добри икономисти и добри администратори и хора, които са много дълбоко запознати с европейската политика и можем да направим успех за България от нея. Очакваме и искаме да сме първа политическа сила."

Кунева заяви, че „България на гражданите" е проект на нормални хора, които искат нормална държава. Новата формация ще се яви сама на предстоящите парламентарни избори.

* * *

На 10 юни пред повече от 800 души беше представена и Учредителната декларация на партия „Движение България на гражданите”. Инициативният комитет наброява 67 членове, а негов председател е Йонко Грозев.

* * *

На 1 юли 2012 официално бе учредена партията "Движение България на гражданите". За председател бе избрана Меглена Кунева Общо 721 делегати взеха участие в учредителния конгрес на партията. В речта си Кунева даде заявка, че новата политическа формация няма да влиза в предизборни коалиции и стремежите й се простират отвъд предстоящия догодина парламентарен вот.

Новоучредената партия ще се управлява от Национален и Контролен съвет.

В състава на Националния съвет по предложение на Кунева влязоха предимно бивши членове на демократите на Иван Костов, както и напусналият преди седмица СДС Найден Зеленогорски, и бившият министър на образованието в кабинета на НДСВ и ДПС Даниел Вълчев. "Ние отиваме изцяло вдясно, за да градим наистина десница, заради хората, които ни подкрепят. Партията са хората, които са в нея. А в "Бългрия на гражданите" са хората, които не искат повече така, които не могат повече така" - заяви Прошко Прошков.

Останалите напуснали демократите на Иван Костов, които понастоящем са в партията на Меглена Кунева, са бившият заместник-председател на националното ръководство на ДСБ Даниел Митов, както и членовете Петър Николов и Христо Ангеличин – бивш заместник-кмет на София и настоящ общински съветник.

В състава на Националния съвет влизат и юристът Йонко Грозев, журналистът Тома Биков и книгоиздателят Веселин Тодоров.

Движението се определи като демократична дясна партия
Мнозинството не прие идеята за десноцентристка формация. Сред целите на партията на Кунева е превръщането на България в силна държава на свободни хора, която предоставя на гражданите отговорности за собствения им живот и успех, раздава правосъдие, пази здравето на хората и осигурява качествено образование на всяко дете.

Друга задача е държавата да работи за решаването на социалните проблеми като бедността, безработицата, неграмотността и социалното изключване, както и да гарантира справедливост на своите граждани.

****
Из речта на М. Кунева пред конгреса

Имаме амбицията да управляваме самостоятелно България и да я превърнем в модерна държава на свободни хора, заяви Меглена Кунева пред делегатите на учредителното събрание на партията.

Целта ни не е да съучастваме като коалиционен партньор, а да управляваме в полза на хората, посочи тя. Честно, без притворство, без задкулисни договорки, ще се борим винаги за първото място, декларира Кунева.

Участието в политиката със сигурност ще бъде тежко изпитание за повечето от нас - някой може да се откаже по пътя, ще се изправим пред изкушенията на властта, пред манипулация и лъжи, пред колебанието има ли смисъл да си разваляме спокойствието, има ли смисъл от тези усилия.

Сигурна съм, че има смисъл - това е нашият единствен живот, правилното е да участваме, посочи тя. Можем да променим България, и то сега, заяви Кунева.

Тя допълни, че в новата партия има и хора с повече политически опит и такива, които никога не са се занимавали с политика, но именно тази комбинация между ентусиазма на началото и опита на годините може да доведе до уникална възможност за страната ни. Има хора, които се опитват да вкарват новата партия в различни коалиции и схеми.

До изборите "Движение България на гражданите" ще има пълния потенциал да управлява страната самостоятелно, компетентно и устойчиво, заяви Кунева. Тя отбеляза, че този политически проект е дългосрочен и целта е формацията да бъде винаги фактор в политиката.

Това ни задължава да бъдем точни, да не се отмятаме от думите си и да знаем кое е добро и кое - не, отбеляза Меглена Кунева и допълни, че именно хората са гаранцията, че новата формация няма да се отклони от пътя си.

Председателят на новата партия декларира, че никога формацията няма да си взаимодейства с партии, които са постигнали резултати с прилагане на икономически и политически натиск върху хората и чрез купуване на гласове.

Ще се противопоставим на олигархичните експерименти на държавата, заяви Меглена Кунева. Длъжни сме да възстановим нарушеното доверие между хората и институциите, отбеляза още тя.

Кунева посочи, че новата формация е екипен проект и отбеляза силния експертен екип, като цитира пословицата, че ако човек иска да стигне бързо, тръгва сам, ако иска да стигне далеч - тръгва с приятели.

Нямам претенции, че с всичко мога да се справя сама, силно мотивиран екип обаче може да направи чудеса, каза Кунева.

Трябва не просто да приключим посткомунистическия преход, а да предложим и осъществим истински автентичен модел на управление на държавата - това се нарича българска национална кауза, заяви председателят на "Движение България на гражданите" и допълни, че това ще бъде позитивен политически проект, защото високомерието и агресията са чужди на хората, които са в него.