България без цензура

Партия "България без цензура" е учредена на 25 януари 2014 г. На 7 януари 2017 е закрита от председателя си Николай Бареков и заменена от новия му проект - "Презареди-БГ".

 

"България без цензура", представена от вестник "Стандарт":

Основателят на партията Николай Бареков, тук - на курорт, все още журналист.

 

Началото на форума бе предшествано от поздравления на ген. Уесли Кларк и бившия премиер на Латвия Ейнарс Репше.

"Партията на Николай Бареков е нов етап в развитието на демокрацията в България, заяви ген. Кларк, който в момента е съветник на румънския премиер Виктор Понта.

"Политиката е пътека към сърцето, която те кара да забравиш за личните изгоди и да работиш за обществената полза", допълни още той. "Ще помагаме до колкото е възможно на България без цензура, каза и латвийският експремиер Репше. Той поздрави Бареков за инициативата операция "Чисти ръце" и отбеляза, че "корупцията е като рак в една държава". "Ниските доходи на хората са заради корупцията, слабата икономика - също", допълни Репше. И зае мястото си на официалната трибуна заедно с ключови фигури от политическата платформа.

До Бареков застана и ген. Кларк. Учредителният конгрес на България без цензура бе открит от оргсекретаря Стефан Кенов. Но при влизането на Николай Бареков цялата зала стана на крака и го аплодира. А симпатизанти на България без цензура развяха светлосините знамена на партията с древната розета, открита в Плиска. Форумът започна с хорово изпълнение на химна на България в акомпанимент на роял. Веднага след "Мила родино" прозвуча и европейският химн. Дипломати, лидерите на партиите ЗНС Румен Йончев и на ВМРО - Красимир Каракачанов, Емил Георгиев - председател на Екогласност, Любен Дилов-син са сред почетните гости на форума.

Тук съм като американец, за да ви поздравя, че сте посветили себе си един на друг. Ники, успех и на добър час, обърна се ген. Кларк към Бареков. Призвани сте да отстоявате демокрацията в държавата си, отбеляза бившият ръководител на НАТО в Европа. Ще търсите нови пътища, за да се погрижите за народа. Корупцията е огромен проблем не само защото се нарушават правилата. Корупцията парализира държавното управление, заяви от трибуната на България без цензура и експремиерът на Латвия Репше. Поздравявам ви с поставените ви високи цели, вашата мисия е важна за страната ви, допълни Репше. Създайте бюро, което да предотвратява корупцията, за да гарантирате правилата и правата на хората. Разгърнете правосъдието и нека силата на закона се стовари върху виновните за състоянието на държавата ми. Не се двоумете в борбата с корупцията, не търсете отмъщение, но прекалено много са прегрешилите, допълни в речта си латвийският експремиер. Репше посъветва Бареков и хората му да не прекаляват с антикорупционната риторика, а да управляват страната ръка за ръка с бизнеса.

България или тръгва нагоре, или умира. Това заяви пред множеството на учредителния конгрес на България без цензура лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Заедно с Бареков излизаме срещу управленската върхушка, която трябва да слезе от политическата сцена, заяви Каракачанов. И ясно декларира, че формацията му ще бъде в съюз с партията на Бареков. Време е върховенството на националните интереси да бъде водещо в политиката на страната ни, допълни Каракачанов. Ако сте решили да продължите битката срещу корупцията с операция Чисти ръце - ще ви подкрепим, обърна се към Бареков лидерът на ВМРО. В допирните програмни точки на двете партии Каракачанов посочи и борбата с демографската криза, битката с монополите и социална справедливост. Депутатът от Коалиция за България Румен Йончев, който е и председател на Земеделски народен съюз, също поздрави Бареков с учредителния конгрес на партията. Земеделците сме тук, защото не обичаме да ни затварят устата и да ни налагат цензура, каза Йончев. Тук сме, защото Бареков е единствения политик и да погледне хората в очите, обърна се към залата Йончев. Той отбеляза, че точно лидерът на България без цензура е единственият, който има смелостта да отиде до всяко село и всеки човек в страната. Вашето движение е създадено сред хората и по площадите, а не в кабинет като политически инженеринг, каза Йончев. Пътят напред ще е изпълнен с тежки битки, но и сладки победи, бъдете сигурни - ние, земеделците, ще бъдем с вас, допълни лидерът на ЗНС.

Николай, благодаря ти, че бяхте с нас в битката с големите екологични терористи, успех, пожела емоционално на учредителите и лидерът на Екогласност Емил Георгиев. Тук има много познати лица, известни хора, които през годините не спряха да се борят със статуквото, но ви поздравявам, че най-после се събрахте заедно, заяви пред форума Любен Дилов-син, като почетен председател на Гергьовден. Стискам ви палци, каза още Дилов-син. От партията на Мария Капон също поздравиха новата формация.

"Поздравяваме ви за силата, за операция Чисти ръце, която поставихме още през 2008 година от трибуната на парламента", отбеляза зам.-председателят на ЕНП Надя Миронова. Ексдепутатът Димитър Абаджиев заяви:"Аз съм тук, за да подкрепя открито вашата кауза". България вече има нов народ и хората очакват радикална промяна, това е голямото предизвикателство на България без цензура, заяви Абаджиев. Докажете, че и на европейската сцена може да се отстояват националните ценности, подчерта той.

Бареков: Поклон, простете, да се обединим!

"Искам днес да кажа ясно, че желая примирие и обединение на българската нация. Не искам отмъщение и никога няма да кажа червени боклуци или сини боклуци. Да почетем със ставане на крака всички жертви, които са загинали в междуособиците на България. Нека да простим на всички и да обещаем, че България от днес нататък ще бъде едно по-добро място за живеене". С тези думи се обърна към симпатизанти и делегати лидерът на България без цензура Николай Бареков. Над 5000 души станаха на крака, за да почетат с едноминутно мълчание жертвите на различните режими.

"Днешният ден е особено вълнуващ и важен, благодаря ви, че сте тук, благодаря за международната подкрепа", заяви още той. "Живеем в лошо време, живеем в постоянен скандал. Никой не говори за доходи, за заплати и за сигурност". Бареков се върна към последните няколко години, когато правеше предаването си "България без цензура". И емоционално призна, че се чувства виновен за трибуната, която е давал на политиците.

"Излязох при хората, за да видя истински ли са февруарските протести, и тогава видях хора на моята възраст, на 40 години без зъби. Каква е тази държава? Видях хора без никакви доходи, които политическият елит се правеше, че ги няма". "Затова обърнахме камерите към народа, защото искахме всички да видят и да чуят истината за страната ни. Попитах бабите от Смолянско какво да направя за тях - а те ми казаха, че искат само по 2 кубика дърва за зимата. Това ли е мерилото на европейската държава? Плаках няколко часа за съдбата на тези хора", призна Бареков и сподели разтърсваща история на жена, която изнемогвала от глад и болест. "Хилядите нещастни съдби на българи ме накараха да вляза в политиката", каза лидерът на "България без цензура". И допълни: "Не само да влезем в политиката, а да спечелим властта заедно, приятели! Днес се ражда ново политическо движение." Той предупреди съмишлениците си, че опонентите на България без цензура се страхуват от новата партия. "Омразата, която се всели в политическите елити, тръгна и надолу към хората. Трябва да говорим за българската икономика, страната ни става индустриална гробница. Половината от износа ни е скрап от Кремиковци, а другата половина - гората ни, изсечена на дървесина. България е изправена пред ешафода, но вината не е в нас. Тук са хора от ляво, от дясно, от центъра, към вас се обръщам, братя и сестри, аз се разкаях на площада и поисках прошка от българския народ. Вие нямате вина за провала на политическите елити. Но ще бъдем виновни, ако не направим последен опит за промяна. Свърши с дивия капитализъм, той фалира. Имаме нужда от пренаписване на историята. Капитализъм и пазарна икономика, но с човешко лице", заяви емоционално Бареков. Той разказа за свой дядо, който е изчезнал безследно веднага след 9 септември 1944 година. "На 10 септември 1944 година единият млад мъж Генко Бареков, прави последната разходка в Пловдив. Казвали са му Тигъра. Никой не знае какво се е случило с него. Твърдят, че трупът му е изплувал някъде в Димитровградско. Заради тази семейна трагедия в нашето семейство имаше забрана за участие в политиката. Но днес съм изправен пред вас и наруших тази забрана", сподели Бареков. Той призова Румен Йончев да напусне парламентарната група на Коалиция за България. "Господин Йончев, БСП не ви заслужават", каза Бареков. Залата се вдигна на крака и започна да скандира "Бареков" в момента, в който лидерът на България без цензура заяви, че ще се кандидатира за поста министър-председател. Ние сме нация, която създава гении, велики поети, но след това по нашенски ги унищожаваме, каза Бареков. "Оставям зад гърба си целия си живот и ще разтворя своите авоари, а парите си ще даря на гражданското движение България без цензура. Каузата ми е България! Помогнете ми, дайте ми сили, за да може, като напусна властта, да си тръгна като Петър Стоянов, а не като Борисов или Станишев".

Малко след 3.30 ч делегацията премина към избор на председател на партия България без цензура. С бурни аплодисменти и ставане на крака поста очаквано зае Николай Бареков.

Бареков обяви и двама от заместниците си. Това са икономическият експерт Рада Коджабашева и Ангел Славчев. Лидерът на партията оповести и имената на част от "Националния съвет на регионите". Сред тях са професори и генерали.

Моята сила идва от моята вяра, каза Бареков. И изрецитира емблематичното стихотворение на Никола Вапцаров "Вяра".

Докато се регистираха, делегатите коментираха текста на декларацията, която получиха предварително в конгресните материали. Предстои те да гласуват текста.

Ето и пълното съдържание на документа:

Днес, 25 януари 2014 г., сме се събрали свободни хора, със силна воля и обич към България, за да поставим едно ново начало. Декларираме пред всички, че сме се заедно тук не заради себе си, а защото вярваме, че страната ни трябва да бъде друга и в родината ни може да се живее по-щастливо и по-свободно.

За нас са от значение:

1. Свободата, която смятаме за основна ценност и фундамент, върху който може да се изгражда както всяка личност, така и демокрацията в една държава;

2. Родолюбието - като основа за запазването на нашите традиции, език и история, за съхранение и прослава на българската нация, която чрез успешното си развитие да даде повод за национална гордост на бъдещите поколения;

3. Солидарността - като основно разбиране за системата от връзки в нашето общество, където човек трябва да се усеща близък и сплотен със съгражданите си срещу всички превратности на живота;

4. Сигурността - като необходимо условие за съхранение на общността, човешките права, възможностите за просперитет и личното имущество на гражданите;

5. Индивидуалната сигурност на гражданите като основополагащ елемент за спокойното и прогресивно развитие на държавата, а националната сигурност смятаме за колективна отговорност и върховен приоритет;

6. Справедливостта - като система от обществено приемливи морални и етични норми, залегнали в основата както на човешките взаимоотношения, така и на правораздавателната система в унисон с европейските норми и съюзните правила.

Смятаме личния успех за основа на колективния успех на обществото и настояваме за изграждане на социум, в който предимство получават знаещите, можещите и работещите, за да може смисълът на труда и усилията да се окаже определящ за просперитета на всеки. За нас политиката не е самоцел, а средство за подобряване на жизнения стандарт на българските граждани и възможност да помогнем на слабите и нуждаещите се. Както и да осигурим възможности за образованите и силните.

Създаваме тази партия като алтернатива за налагане на идеите и популяризиране на вижданията си. Ще привлечем хора с авторитет, за да извършим реформите в страната, които да поставят България на реалната европейска сцена. Само по този начин може да спрем корупцията, олигархията и некадърността, да се освободят силите на народа и така хората да станат по-богати и да преживяват по-спокойно дните си. Ние сме за смяна на политическото статукво и се обявяваме за борба с политическата олигархия в лицето на партиите, които управляваха българския народ по време на прехода, загърбвайки принципа на справедливостта. Ние желаем да управляваме с единствената цел да сме в полза на обществото и да формираме политика с грижа за хората.

България днес няма посока за развитие. Ние сме решени да предложим пътя със свои конкретни политики:

1) Операция „Чисти ръце" за целия политически елит. Законово преследване на всички доходи и собственост, придобити с измама и злоупотреба с влияние;

2) Намаляване на броя на депутатите до 120 души. По-малък, но по-ефективен и работещ парламент;

3) Засилена децентрализация на местната власт. Пряк избор на областните управители;

4) Отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Не е справедливо бедните българи да плащат колкото олигарсите;

5) Данък „Солидарност" на физическите лица с доход над 1 милион лева годишно. Който има много, той носи отговорност към обществото.

6) Пряк избор на районни и градски прокурори, съдии и началници на РПУ-та. Съдебната система да стане независима от политиците.

7) Възстановяване на казармата за отпадналите от системата на образованието. Да дадем втори шанс за възпитание и образование на младежите.

8) Забрана на ЕРП-та и ВиК да калкулират загубите от пренос в сметките на потребителите. Забрана офшорни дружества да участват в естествените монополи. Безкомпромисна и последователна борба с монополите до пълна деполитизация.

9) Деполитизация на НЗОК и връщане на социално слабите и здравно неосигурените обратно в системата. Парите за здраве трябва да са под граждански контрол, а не за политически злоупотреби.

10) Промени в Закона за обществените поръчки. Гаранции за малките и средни местни фирми като подизпълнители. Значително намаляване на административните изисквания. Да защитим малките от картела на големите в икономиката.

11) Създаване на фирми с държавно участие при изкупуването и преработката на земеделска продукция.

12) Безплатен таблет за всеки ученик. Всяко дете има право да влезе в информационния век.

13) Безплатни лекарства за всички деца от 0 до 7-годишна възраст.

14) Стимулиране на раждането на второ дете с изплащането за него на 350 лв. месечно за срок от 7 години.

15) Минимален гарантиран месечен доход в рамките на ЕС. Изравняване на най-ниските пенсии до линията на бедността (260 лв.). Време е България да стане европейска държава не само на думи.

16) Диференцирано ДДС за детски храни, учебници, лекарства и други хранителни продукти от първа необходимост.

17) Европейски ЖП транспорт с европейски пари. Съвременна и екологична инфраструктура.

18) България на шест региона с шест индустриални парка, с 3-годишни данъчни облекчения за стартираща индустрия.

19) Окрупняване на ВУЗ-ове и създаване на техни филиали в Северозападна България и Родопите. По-ефективно разпределение на ВУЗ-овете за по-ефективно и модерно висше образование.

20) Създаване на нови работни места чрез облекчения за малкия и среден бизнес. Държавата да не натоварва бизнеса, а да търси начини да го подпомага и насърчава.

Как ПП „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА" ще постигне целите си:

- чрез срещи и разговори в селата и градовете на България;

- с пряко взаимодействие с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации;

- чрез разширяване на структурите си;

- чрез повишаване на публичното си влияние;

- чрез участие в местни, парламентарни, президентски и европейски избори;

- чрез пряко взаимодействие с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации.

Ние ще работим в полза на цялото общество без оглед на нашите расови, етнически, религиозни и политически различия. България е нашият общ дом и всички трябва спокойно и с достойнство да отглеждаме децата си в него.

 

 

*    *    * 

Партията участва в изборите за Европейски парламент през май 2014 в рамките на коалиция "България без цензура" заедно с ВМРО-БНД, Земеделския народен съюз и Движение "Гергьовден" и изпраща там двама евродепутати - Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

В предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 ББЦ участва в рамките на Коалиция "България без цензура" - в партньорство с Движение "Гергьовден", партия Лидер, Земеделски народен съюз и Български демократичен съюз "Радикали" - и печели 15 мандата.

В месеците след изборите и до края на 2014 г. партията е разлюляна от напускания на редица нейни членове на ръководни постове. С партията се разделя и знакова фигура като Росен Петров.  Парламентарната група "Български демократичен център", както е именувана групата на ББЦ,  се запазва.

--------------------------------------------------------------------------------------
Ето кои са депутатите на КП "България без цензура" в 43-ото народно събрание
 

Благоевград - Светлин Танчев

Светлин Танчев е зам.-председател на ББЦ. Роден е в град Ихтиман. На 4 години заминава за САЩ по програма за обмен на ученици. Там завършва средно и висше образование. Работил е като брокер в една от най-големите банки в САЩ - „Морган Стенли”. Завръща се в България през 2004 г. Работи 4 години във финансовото министерство като младши експерт.

 

Бургас - Стефан Кенов

Стефан Кенов е главен секретар на ББЦ. Избран за народен представител от Бургас. Роден е във Варна и е на 33 години. Завършил е право през 2003 г. Специалист е в областта на административното право, работил е в системата на горското и селското стопанство като юрисконсулт. Бил е заместник-председател на Общинския съвет в Карнобат и зам. областен управител на Бургаска област.

 

Варна - Георги Ковачев

Заместник-областен председател на ББЦ Варна. Завършил в специалност „Международни финанси“ във ВСУ. Към момента работи като финансов експерт в голям немски холдинг.

 

Враца - Явор Хайтов

Явор Хайтов е зам.-председател на ЗНС. Роден е в София. Завършил е юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започнал е работа като помощник-следовател във Втора следствена служба, а след това и в Столичната следствена служба.

 

Кюстендил - Петър Петров

Организационен секретар на политическа партия ЛИДЕР.  Роден е на 22 март 1956 г. в гр. Перник. Завършил е Техническия университет в София, специалност „Електрообзавеждане и електрооборудване на промишлеността и транспорта,” както и „Стопанско управление” във Великотърновския университет, магистърска степен. В момента е изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол.

 

Монтана - Чавдар Пейчев

От партия ЛИДЕР. Роден е на 13.10.1977 г. Завършил е в „Университета за национално и световно стопанство специалност „Публични финанси”, магистърска степен и бакалавърска степен специалност „Икономика на социално-културната сфера”.  В момента е изпълнителен директор в „Птицекомбинат” Монтана.

 

Пазарджик - Христо Тодоров

Христо Тодоров е областен председател на ББЦ в Пазарджик. Завършил е „Екология“ и „Бедствия и аварии“ в Тракийския университет. Предприемач е, има агенции за недвижими имоти и за подбор на персонал. Знае как се пече хляб, защото има и пекарна. Той е втори мандат общински съветник в Пазарджик, където е и председател на Комисията за конфликт на интереси. Футболът е в кръвта му.

 

Плевен - Румен Йончев

Председател на Земеделски народен съюз. Роден е през 1971 г. в Пловдив, завършил е международни икономически отношения в УНСС. През 1999-2001 г. е зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Ръководител на екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД. Владее английски, френски и руски език.

 

Пловдив-област - Мартин Иванов

Областен лидер на ББЦ в Пловдив.  Завършва  „Бизнес администрация“ в Европейския колеж в Пловдив. Занимава се с транспорт, логистика и търговия с горива и петролни продукти както в България, така и в чужбина.

 

Пловдив-град - Анна Баракова

Анна Баракова е учител по биология. Тя е зам.-председател на ББЦ в район Източен в Пловдив и председател на "Евромайки" в същия район.

 

Русе - Георги Недев

От партия ЛИДЕР.  Роден е на 11.05.1955 г. в град Русе. Завършил е Русенския университет „Ангел Кънчев“ с магистърска степен, специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, както и Нов български университет с придобити професионални сертификати по „Управленско счетоводство”, „Ефективен мениджър” и „Управление на връзките с потребителите”. В момента е изпълнителен директор на Топлофикация-Русе.

 

25 МИР - София - Росен Петров

Зам.-председател на ББЦ. Завършил е  НГДЕК "Константин-Кирил Философ" и Академията на МВР със специалности „Право“ и „Сигурност и борба с престъпността“. Бил е разузнавач първа степен. Заедно с Любен Дилов-син и Слави Трифонов е един от основателите на Движение "Гергьовден" и член на неговото ръководство. Автор е на идеите и обществените инициативи „Българската Коледа“ и „Свобода за българските медици в Либия“.  Бил е главен сценарист в „Шоуто на Слави“ и съдружник в „Седем осми“ АД. През 2008 година Росен Петров създава продуцентската компания „Медиа тайм“, става водещ на „Нека говорят“ и започва авторската си поредица „Операция слава“. Напуска телевизията, за да стане зам.-председател на ПП „България без цензура“.

 

26 МИР-София област - Красимира Ковачка

Член на националното ръководство на партия ЛИДЕР. Родена е в град Самоков. Завършила е Медицинския университет в София. Има три придобити специалности по Кардиология, Вътрешни болести, Социална медицина и здравен мениджмънт. Магистър е по здравен мениджър, от 2001 година е управител на „МБАЛ Самоков“. Член е на Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт, експерт по акредитация на лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ. Председател е на Общинския съвет на БЧК гр. Самоков, член на областния съвет на БЧК обл. Софийска.

 

Стара Загора - Кънчо Филипов

Председател на партия ЛИДЕР.  Роден е на 10 март 1951 г. в Стара Загора, където завършва ГПЧЕ "Ромен Ролан" с френски език. Висше образование със специалност "Машинен инженер" получава от "Технически университет" гр. Варна. Специализира "Макроикономика и стопанско управление" в Академия за обществени науки, гр. Москва. Трудовият му стаж започва през 1977 г. в "ТЕЦ Марица изток 3." От началото на прехода работи в "ТЕЦ Марица изток 1," където преминава по стъпалата на служебната йерархия до поста изпълнителен директор на обединеното с "Брикетна фабрика" предприятие "Брикел". В момента е председател на съвета на директорите на "Брикел" ЕАД.

 

Хасково - Борислав Иглев

Член на Националния съвет на регионите и областен председател на ББЦ в Хасково. Роден е в Хасково, където завършва Спортно училище.  Той е национален ММА шампион в тежка категория.

------------------------------------------------------------------------