"Българите на кайма"

Не всички цигани са лоши граждани. Мнозина от тях са трудови и съвестни хора.

Но атмосферата в гетото (в случая - сливенското), както я видяхме в предаването на Бенатова по НоваТВ, без съмнение сочи, че сме изправени пред страховит проблем. Още повече, че сведенията, достигащи от други гета, както и за развихрили се цигански кланове по селата, са все такива - "в сливенски дух".

Децата, които скандираха "Българите на кайма!" и "Българите на сапун!", не са го измислили сами. Чули са го от разговори на възрастни, а е възможно и да са насъсквани пред камерата и от по-големите. Репликите на възрастни жени за правене и раждане на деца, както и за българите, законите и държавата, подсказват за възникване на "идеология на циганското гето" - с раждаемост, паразитен живот и агресия да подчинят държавата...

Това заслужава внимание, но не бива да мотивира огледално поведение.

Да запазим самообладание.

Както се предвижда, нека максимално се ускори изграждането на полицейски участъци и медицински пунктове в гетата. Би било добре да има и административна сграда на местната власт.

Видяхме циганчето, което свиреше на цигулка. Не са едно или две талантливите деца сред тях. Битът им е потискащ, но социалните служби и образователните институции биха могли да се размърдат. Да бъдат издирвани и приемани в профилираните училища. Да се подпомагат - общежития, стипендии, ментори...

Време е БПЦ да се разбуди. Разговарял съм на различни места със свещеници. Нямат и понятие от мисионерска работа. Имаше различни християнски секти, които бяха активни в гетата. Сега не зная какво е положението.

Да се работи и с Главното мюфтийство. Държавата да съдейства в неговата образователна и възпитателна дейност.

Здравните институции могат да издирят подходящи младежи и да ги подготвят за парамедици.

По радиото се чу, че в НС има внесен законопроект за доброволците.
Надявам се и доброволци да свършат полезна работа - охранителна, просветна, социална помощ...

Това, че държавата е капиталистическа, не означава, че не може да прояви инициатива в разкриване на работни места, които са подходящи за циганите.

Отново предлагам:

- Създаването на кадетски училища за будни и здрави циганчета, момчета и момичета, с перспектива да станат полицаи, военни или служители в държавния апарат.

И накрая - има прости цигани, но има изумително тъпи антицигани, включително и сред политиците, които нямат мяра на езика си. Моля ви, по-кротко.