Будител с библиотека на магаренце

Bilyana Gospodarska

Будител с библиотека на магаренце, запътен към планините, в които живеят хора без достъп до каквато и да била информация. Да, илюстрирам днешния български празник с "лудия колумбийски учител" Луис Сориано, но ще ми го простите. Ще ми го простите, защото ние имаме само един ден в годината, за да си спомним каква велика сила е пробуждането и какви светли хора са онези, които будят, а във всички останали дни забравяме.

Не ценим онова познание, с което разполагаме, просто защото е прекалено близко, прекалено ни е лесно да го получим. И става така, че в общия случай преносителите му - учителите - са по-скоро обект на подигравки, в най-добрия случай на снизходително презрение.

Във Финландия образованието е първокласно, а никой, видите ли, не тормози децата да учат, не ги изпитва и не им дава домашни. Те си играят, програмират, анимират и всичко си знаят. Луд фурор предизвика този репортаж наскоро и даде повод за сравнения, неласкави за страната ни, както обикновено"Наш'то образование такова, а тяхното ехейййй...". Никой естествено не обърна внимание на нещо дребно, но очевадно. Обществената позиция на преподавателя, която е блестяща и престижна. Никой не каза "Ама вижте как там уважават учителите, а тук не". Защото предубеждението, че "тъпият даскал за всичко е виновен" не може да се избие и с чук. Не се става лесно учител във Финландия, но който е успял е звезда.

Каквато и методика да приложи, на никого не хрумва да я оспори и осмее. Щом е учител, значи е заслужил да е и ще му се доверим. Образователните системи по света са различни, не всички са съвършени. В държавите, в които има традиция на респект към учителя обаче, има и респект към самото образование. Там може и да нямат Ден на будителите, но нямат и нужда от него, защото не забравят това.

Критикуват още българските училища, че им липсват компютри и разни вълшебни технологии, с които да привлекат вниманието на децата и те скучаят.

Глупости.

Знаете ли, че в момента най-скъпите училища в САЩ, там, където учат наследниците на високотехнологичните босове от Силиконовата долина, нямат даже интернет връзка?

На децата е забранено да ходят с таблети и смартфони, нямат компютри, учат с молив и лист. И е ясно защо. Много по-лесно е да научиш компютъра ( и най-вече онова в него, което те разсейва и ти губи времето) , отколкото това, постижимото с молив и лист. В това отношение те са точно като онези деца, при които отива всеки ден с книгите си "лудият учител" Луис Сориано, в колумбийската планина.

Будители на магаренца сме всички ние, които катерим стръмнините, защото сме убедени, че от познанието няма нищо по-важно и е едно от малкото неща, които колкото повече раздаваш, толкова повече остава. И ни е много трудно понякога да убедим останалите, че това е така.

Честит празник, колеги!