Път: : Кой кой е : А

Бриго Аспарухов

  

 

 

Бригадир Христофоров Аспарухов е роден на 15 юли 1945 г. в с. Вискяр, Пернишко.

Завършва немската гимназия в Ловеч, после външна търговия във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (сега Университет за национално и световно стопанство) в София.

Веднага след това постъпва в разузнаването - Първо главно управление на ДС (1979-1990). Изпратен е на работа зад граница като действащ разузнавач. В разузнаването работи около 30 години.

През  септември 1991 г. оглавява Националната разузнавателна служба (НРС) и е произведен в чин генерал (генерал-майор, 1996 - генерал-лейтенант). Остава на този пост през целия период на президнтстване на Желю Желев - до 6 март 1997 г., когато е уволнен от президента Петър Стоянов и заменен с ген. Димо Гяуров, а 20 дни по-късно е освободен и от кадрова военна служба. 

В края на 1997 г. става съучредител на Движението за единство и развитие на БСП. Член на ръководството на движението.

През май 1998 г. на 43-ия конгрес на БСП е избран за член на  Висшия съвет на БСП.

Член на борда на директорите на "Дару кар".

През юни 2001 г. е избран за депутат от листата на Коалиция за България в 39-ото народно събрание. Член на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

През октомври 2000 г. е обвинен в длъжностно престъпление по чл. 387, ал. 2 и 3 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата като шеф на Националната разузнавателна служба е превишил правата си и през юни 1993 г., нарушавайки закона, е разпоредил да се унищожи оперативният отчет и архивните материали на секретен сътрудник на ДС с агентурно име "Румянцев". Под името “Румянцев” се крие бившият шеф на Банка за земеделски кредит - Атанас Тилев. Към онзи момент е действало Постановление № 61 на МС, според което унищожаването на подобна документация е забранено. Единствено Главното управление на архивите при Министерския съвет е можело да разреши подобно действие, но разрешение  за случая “Румянцев” не е издавано. Бившият шеф на НСР е на работа в една от фирмите на Тилев в България - "ДАРУ Консулт". След като Аспарухов става депутат, военноапелативният съд прекратява делото заради имунитета му...

От обвиненията нищо не стана ясно, но едва ли може да се очаква друго, когато става дума за шеф на държавно разузнаване.

През юни 2001 г. е избран за депутат в 39-ото народно събрание с листата на Коалиция за България.

През 2003, по време на управлението на НДСВ Симеон Сакскобургготски в качеството си на министър-председател се опитва да го назначи за съветник по националната сигурност, но това се посреща на нож от  опозицията особено във връзка с възможността за получаване на достъп до класифицирана информация от ЕС и НАТО на човек, тясно обвързан със системата на ДС и обвиняван в злоупотреба със служебно положение.

На 1 септември 2007 г. по време на традиционния национален събор на БСП на връх Бузлуджа е представен официално като кандидат-кмет на БСП за София в предстоящите местни избори.

Градският съвет на БСП го издига за кандидат-кмет на София след тайно гласуване. Той е получил  26 гласа “за” от 51 гласували. Основният му конкурент е бил Георги Кадиев, който  е получил 24 гласа "за".

В градския съвет на БСП са били номинирани  петима, сред които Ивайло Калфин, кандидат за президент от БСП на изборите през 2011, Румен Овчаров, Георги Кадиев, кандидат за кмет на София през 2011. Калфин и Овчаров обаче сами са оттеглили номинациите си. Ген. Аспарухов не е предложен от някоя от районните организации на БСП в столицата, какъвто е редът, а от Изпълнителното бюро на партията. Номинирането му се оценяваше като "безнадежно" и беше свързвано с необходимостта на БСП да изправи генерал срещу генерала Бойко Борисов; желанието на Румен Овчаров, лидер на социалистите в София, да се "укрие"; стремежа да се изчисти името на Аспарухов след серията публични нападки и да се потвърди доверието на БСП към него... 

Губи кметските избори още на първи тур от кандидата на ГЕРБ Бойко Борисов. От 1991 г. кандидатите на БСП за кмет на София винаги губят.

Бриго Аспарухов е влиятелна личност в БСП.

Владее гръцки, немски и руски език.

Женен, има дъщеря.

Хобита: лов и футбол.

----------------------

 снимка: Sofia Photo Agency