Път: : Кой кой е : Х

Борис Христов

Роден през 1914 г. в София.
Напуска България преди Втората световна война, а по времето на  Мусолини е изпратен в лагер От 1942 г. живее в Италия, където е солист в “Ла Скала”. Пее в най големите оперни театри по света. Сред най-добрите му партии са Борис Годунов, Филип Втори.

Изпълнител на руски песни и романси, на православна духовна музика.  С изпълнението  на  Борис Христов на черковното песнопение "Многая лета", записано в Храм-паметник "Александър Невски" през 1978 г., вече от десетилетия посрещаме Новата година.  Изпълнява се и при всички тържествени поводи, кагато искаме започнатото да пребъде - лични празници като сватба, официални събития. В този смисъл за българите "Многая лета" е надхвърляща по внушение и значимост държавния химн, защото не се свързва с държавност, а с народност - българска, православна, неизменна във времето като такава. Всъщност автор на произведението е руският композитор Дмитрий  Бортнянский /18 в./, който в Русия и по света е по-известен със своите опери и други произведения. В Русия "Многая лета" няма значението, което българите чрез изпълнението на Борис Христов й придават. Борис Христов, разбира се, е добре познат на руснаците. Интересното е, че по негов повод се обсъжда най-вече въпросът, посещавал ли е големият певец, световноизвестен изпълнител на Борис Годунов, Русия, или не. Оказва се, че да.... /вж. "Призрак оперы, 16-05-2005 г./

Както и други големи творци, работили в чужбина, Борис Христов дълги години е пренебрегван в родината и  таксуван за емигрант. Завръщането му в България става през 1975 година.

През 1978 година той оформя дарението на родната си къща в София на българската държава. Тя се превръща в "Музикален център Борис Христов". Подарява и дома си в Рим за подготовка на млади оперни певци. Пез 1986 г. в Рим е открита „Българска Академия за изкуство и култура Борис Христов“. 

Умира през юни 1993 г.

В Британския музей, в специална зала е уредена експозиция на сценичните костюми на Борис Христов, Мария Калас и сър Лорънс Оливие.

----------------------------------------------

Галерия снимки, дискография, глас - арии, черковнославянски песнопения и др. може да намерите на сайта на Музикално общество "Борис Христов" на адрес: http://www.christoff.net/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=27