Път: : Кой кой е : Ц

Борислав Цеков

Борислав Цеков

Борислав Цеков е роден на 19 януари 1972 г. в София.

Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1994. Специализирал е в областта на политическите науки, предизборните кампании, човешките права, европейското право и антикорупционните политики в САЩ (1998, 2004 и 2006) , Белгия (1997), Япония (1999), Италия (2004) и Португалия (1993).

В средата на 1990-те (до 1997 г.) говорител и член на Изпълнителното бюро на Българска партия Либерали.

От 1996 г. е секретар на сдружение „Конституционализъм и демокрация“, което обединява депутатите от 7-то велико народно събрание, подписали конституцията и е председателствано от Гиньо Ганев. През 2001 е избран с листата на НДСВ в 39-то народно събрание. Внася първия законопроект още в първия ден на свикването му, на 5 юли 2001 г. Това е Законопроектът за вероизповеданията, който е приет и обнародван в "Държавен вестник" на 29.12.2002 г.

От юли 2003 до март 2004 г. е заместник-председател на ПГ на НДСВ. През март 2004 г. става заместник-председател на отделилата се парламентарна група Новото време, а през февруари 2005 е избран за неин лидер. След учредяването на политическа партия „Новото време“ през юли 2004 г. е избран за неин заместник-председател. Член е на няколко парламентарни комисии в 39-то народно събрание — Комисия по правни въпроси, Комисия по европейска интеграция, Комисия за подготовка на промените в Конституцията и Комисия по местно самоуправление и регионално развитие. Избран е и за зам.-председател на Временната комисия по религиозните въпроси. От октомври 2005 г Борислав Цеков е главен секретар на омбудсмана на Република България.

Борислав Цеков е автор и вносител на повече от 30 законопроекта в 39-то народно събрание (2001-2005), близо половината от които са приети. Сред тях са: Законът за вероизповеданията, Законът за политическите партии, Законът за ордените и медалите, поправки и допълнения в НК, НПК, избирателните закони, Законът за публичност на имуществото на висшите длъжностни лица, Законът за местното самоуправление и местната администрация и др. Сред законопроектите, които Цеков внася в 39-то НС, но не са приети, е законопроектът за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност и промените в Закона за допитване до народа, с които се дава право на гражданите да предизвикват национален референдум и др.

След отцепването на групата около Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Лидия Шулева и др. от НДСВ, която е сред основните причини за отделянето на "Новото време", през юли 2008 г. Борислав Цеков се завръща в редиците на НДСВ. Избран е за член на Националния предизборен щаб и за ръководител на звено за оперативни политически анализи и инициативи.

На Четвъртия конгрес на НДСВ, проведен на 18 октомври 2008 г., по предложение на Лидера на движението Симеон Сакскобургготски, Цеков е избран за член на НС на НДСВ.

През 2006 г. специализира в Харвардския университет, Колежа за държавно управление "Джон Кенеди", като стипендиант на Сократис Кокалис.

Президент e за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон, САЩ от 1999 г.

Работил е като старши юридически съветник в Народното събрание и като консултант и ръководител на проекти, финансирани от САЩ, Холандия, Европейския съюз и др.

Съвместно с проф. Емилия Друмева е водил курс „Висша администрация“ в Нов български университет.

Автор е на над 100 статии и публикации в български и чужди вестници и периодични издания по различни законодателни и политически теми. Занимава се и с търговия с акции на фондовата борса.

Борислав Цеков е мажоритарен кандидат и водач на листа на НДСВ в 4 МИР-Велико Търново за парламентарните избори на 5 юли 2009 година.

  Източник: Personi.dir.bg 2009; Омда

Член на Националния инициативен комитет за учредяването на Движение "Модерна България", публично представило целите си на 24 юни 2012.

Август 2014 - представител на т.нар. гражданска квота в листата на БСП на шесто място в 24-ти избирателен район в София.