Път: : Кой кой е : Д

Божидар Димитров

Божидар Димитров Стоянов - историк, директор на Националния исторически музей (до 2017 г.).

Роден през 1945 г. в Созопол. Завършил гимназия в родния си град. Бил моряк в рибарския флот. Любител-археолог и гмуркач. Забелязан от историците в СУ. Завършва специалност “История” в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира палеография в Париж и Ватикана. Професор по история. Доктор на науките.

От 1973 г. до 1980 г. е бил разузнавач към Първо главно управление на Държавна сигурност, направление "Културно-историческо наследство". Открива важни документи за българската история в чужди библиотеки и ги огласява.

Дългогодишен служител на Националния исторически музей (преминава последователно на всички постове от уредник до директор).

Член на БСП. От 45-ия конгрес на БСП през юни 2002 г. е член на Висшия съвет (ВС) на партията. Член на 3 комисии към ВС на БСП - по външната политика и международните връзки на БСП, по работата на БСП с младежта и Съвет по култура и духовност.

1990 - участва в Кръглата маса от квотата на БСП (представител на ОКЗНИ).

Директор на НИМ от 1991 г. до юли 1998 г. През декември 2001 г. след конкурс, обявен от Министерството на културата, отново става директор на НИМ (до октомври 2017 г., когато се пенсионира).

Бил е общински съветник в София от Коалиция за България.

Член на Съвета по духовното развитие към президента на Р България Георги Първанов.

През декември 2002 г. получава почетния знак на българските митници.

През март 2003 г. става член на гражданско обединение "БГ коалиция срещу войната”.

2003 - избран за общински съветник в София от БСП.

По-късно се обвързва с публична подкрепа на избрания на частични избори кмет на София Бойко Борисов.

2009 - избран за депутат в 41-ото народно събрание с листата на ГЕРБ. При сформирането на новото правителство на Бойко Борисов е назначен за министър без портфейл за българите в чужбина. В началото на 2011 подава оставка като министър след няколко скандала, породени от негово изказване и от принадлежността му към бившите служби на Държавна сигурност.

Автор е на около 30 монографии и над 250 студии и статии в областта на българското средновековие и османския период. Автор на книгите "Петър Богдан Бакшев", "История на България", "България в средновековната картография", "Войните за национално обединение 1912-1918 г.", "Българите и Александър Македонски", "Десетте лъжи на македонизма", „Папството и България", "Българите - първите европейци" и др. Автор на документалния филм „Апостоли".

Водил телевизионни предавания по БНТ и други частни телевизии.

Починал на 1 юли 2018 г.