Башар ал-Асад

Bilyana Gospodarska

Опитвам се да разбера дали някой от вас, приятели тук, наистина вярва, че Башар ал-Асад е изверг, демон, докаран в приличен почти про-европейски вид, и екзекутор на народ, който истерично настоява да управлява, докато той(народът)се съпротивлява? .

Интересно ми е да знам каква логика може да доведе до това заключение. Пиша логика някаква, защото никой от нас този човек не го познава лично та да знае какви тъмни сили се борят със светлите в тази личност. Тъй като за мен историческите връзки между обектите и събитията са много важни, одеве си припомних по-детайлно биографията на баща му.

Той е син на баща си все пак, отгледан по определен начин и това е важно. Биографията на Хафес е съвсем суха , оголена от емоционални пикове и разочаровани спадове. Това, което помнех е, че е един от онези, които лично аз наричам "сърдити млади арабски военни"( щуравият Кадафи е един от тях) на които през 60-те им щуква, че феодалните им религиозни княжества са отживелица и ще трябва се живее модерно и светски. Това, което си припомних е, че успява да дерадикализира Баас и либерализира икономиката в някакви граници като идва на власт. Избрал си е и другарчета, с които да я върти тази икономика. Може да са били погрешни, не коментирам. Доколкото знам сирийската пластмаса беше една от най-добрите в света. Но не ми е за това думата.

Хафес ал-Асад е готвел брат си за свой заместник, заради влошено здраве( диктатор в арабския свят означава, че се търси наследник в семейството. И саудитците така правят) Но здравето му се подобрява и тъй като брат му е пословично корумпиран, го изпраща в изгнание. Не, не ми вадете конспиративни теории защо го гони от страната. Сигурно е много сложна роднинска схема. Не ща да знам. Говорим за сухи факти.

Държавата се развива някак си до 2000-та. Вие виждали ли сте снимки на Google от Сирия? Ако не сте - вижте. Ше се удивите как някой изобщо е успял да развие онази лунна пустиня, с малко зеленина покрай водите. Но е успял. Народът му някак си се е примирил с ботуша му заради един приличен стандарт. Знаете ли, че сирийци, родом от Алепо, хора средна ръка, са завършвали френски, британски и американски училища, с по минимум 2 чужди езика (с добро ниво) в дипломата? Едва ли. Открити и заявени противници на управлението на Асад също са получили такова образование. Част от тези образовани хора емигрираха, когато започна войната там, а не преди това.

Емигрираха със сълзи на очи и поддръжници на Асад. Той има такива. Знаете ли това? Много са. Не го намират нито демон в човешки облик нито екзекутор. За юбилеен път ще цитирам едно интелигентно дете, с което се запознах преди години, родом от Алепо. "Да, Асад е диктатор. Но да си диктатор в нашия край на света не е непременно за лошо". Определено не намирам Башар ал-Асад за харизматичен, нито си падам по диктатори.Напълно безпристрастна съм. За мен най-вече е важно неговите хора да се чувстват добре и моето мнение какъв точно е той, е без всякакво значение.

Иначе всеки си пише, каквото си поиска, включително и аз. Нали?