БСП и коалиция

Коалиция Българска социалистическа партия /БСП /- Български земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" - Политически клуб "Екогласност"

Коалицията добива гражданственост под названието "БСП и коалиция". Създадена е на 2 ноември 1994 г., когато лидерите на трите партии - Жан Виденов, БСП, Светослав Шиваров /БЗНС "Ал. Стамболийски"/  и Петър Слабаков /ПК "Екогласност"/, подписват предизборно политическо споразумение. Коалицията се базира на общия стремеж към осъществяване на демократичен преход към пазарно стопанство в условията на парламентарно управление и конституционализъм, на защита на националните интереси на България и на чувството на отговорност пред своите избиратели. Според споразумението трите партии се явяват на изборите с единна листа, но всяка от тях се представя със собствена предизборна платформа.

На изборите от 18 декември 1994 г. коалицията печели голяма победа с 43,5% от гласовете и 125 мандата в парламента. Тя излъчва и правителството на Жан Виденов. (Правителството на Виденов пада от власт след драматичен уличен натиск, служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски и парламентарни избори в резултат на които на власт идва правителството на Иван Костов).

За изборите от 19 април 1997 г. се подписва ново споразумение между БСП и ПК "Екогласност", под названието   Демократична левица. Тя печели 24,17% от гласовете и 58 мандата в 38-то ОНС.

 

Линкове