БАСТА - Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията

Поредната политическа формация  - БАСТА („Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията”) е инициирана в Етрополе на 30 август 2013 г. от отцепници от ГЕРБ . В присъствието на над 120 участници е приета декларация за учредяване на политическа партия.

Учредителният конгрес на БАСТА се провежда на 22 септември 2013 г. в НДК, София. Регистрираните делегати са 1538 души.

Сред учредителите са Костадин Хаджигаев, Емил Димитров, Павел Димитров, Мария Кунина, Недялко Недялков, Иван Петров и Мирослав Найденов. В залата присъстват и други бивши членове на ГЕРБ. Сред официалните гости на събитието са Движение „Модерна България”, ПП Лидер, ВМРО, Председателство на студентските съвети – България.

Единственият предложен и избран с пълно единодушие за председател на партийния форум е бившият министър на земеделието от кабинета "Борисов" - Мирослав Найденов.

 „Казах БАСТА още преди няколко месеца, което беше равно на самоубийство и от тогава съм с охрана. После и други колеги казаха БАСТА и решихме, че когато го извикаме повече хора, се чува и по-силно”, заявява Найденов по отношение на избора на името на новата партия.

Доайенът в редиците на отцепилите се от ГЕРБ Павел Димитров обявява, че са се събрали, за да поставят ново начало, но преди това са казали БАСТА, "стига", защото им е омръзнало да ги управляват хора, които милеят за своето собствено бъдеще, а не за това на държавата, да виждат хора, които живеят в страх, че ще попаднат в някое тефтерче. По думите му се поставя начало не на поредната партия, а на партия, която ще даде на хората стабилна алтернатива.

От партията дават заявка да участват в управлението на страната, като всеки ден показват на българите, че не се кланят на месии, а разчитат на собствените си възможности. БАСТА няма да спести нито една истина, защото само обединени и независими могат да помогнат на страната.

Участниците в конгреса гласуват учредителната декларация, приета от инициативния комитет на 30 август. В нея се казва, че целта е да се излезе от апатията, да бъде намерена алтернатива на тоталитаризма. Избрахме БАСТА, за да отекне извън границите на България, се посочва в текста. Формацията няма да бъде лидерска партия, а на всички, се завява още в документа.

Според бившия министър на транспорта в кабинета "Борисов" Александър Цветков идеята на БАСТА не е самоцелна борба за власт и търсене на реваншизъм. Те залагат на приемственост между младите и тези, които имат опит във властта.

Проектът на устава предвижда национални политически органи на БАСТА да са Националният конгрес, Съвет на ветераните и Управителен съвет. Ще се изграждат и местни структури. Член на БАСТА може да е всеки български гражданин с избирателни права, който приема нейния устав. Членството е доброволно и индивидуално, а членовете не могат да са част от други политически партии.

Знакът на формацията е абревиатурата, изписана с главни букви в тюркоаз, като в центъра на буквата "С" е изобразена червена мишена с черна точка.

 *   *   *

В началото на учредителното събрание на партията актьорът Краси Радков "подгрява" участниците със 100-те заповеди на Бойко Борисов, които той бил свел до 9. Сред тях са "Не кради, ако после не можеш да обвиниш Станишев", "За тъста на Цветанов - нищо не се казва", "Моят живот вече е магистрали".