25 май 2024г.

Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител, ден на Африка, ден на безследно изчезналите деца ....

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Кой кой е : Д

Ахмед Доган

Ахмед Демир Доган

Роден  на 29 март 1954 г. в село Пчеларово, Варненска област.

1981 г. - завършва философия в СУ "Климент Охридски". Редовен аспирант в Института по философия към Българската академия на науките /БАН/. 

1985 г. - завършва Академията за обществени науки и социално управление /АОНСУ/ на ЦК на БКП. 

1985 г. - включва се в организиране на съпротивата срещу т. нар. "възродителен процес". 

1986 г. - кандидат на философските науки и научен сътрудник  в Института по философия към Българската академия на науките /БАН/. 

Арестуван и изпратен в Главно следствено управление за 6 месеца и 15 дни.

1987 г. - лежи в Софийския затвор в килия за смъртници. 

1989 г. - осъден при закрити врата от Варненския окръжен съд на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. 

1989 г. - амнистиран след отмяната на чл. 233 от Наказателния кодекс. 

Съучредител и председател на Движението за права и свободи  от създаването му на 4 януари 1990 г.

Депутат е в 7-ото велико народно събрание /ВНС/ с името Меди Доганов. 

1991 г. - председател на парламентарната група на ДПС. Председател на Централния съвет и на Централното оперативно бюро на ДПС. Напуска ВНС заедно с още 13 депутати от ДПС.

1991- 1994 г. - депутат в 36-то НС от ДПС.

1994 - 1997 г. - депутат в 37-то НС.

1997 - депутат и съпредседател на Обединението за национално спасение /ОНС/ в 38-то ОНС.

По закона за досиетата той беше разкрит като сътрудник на Държавна сигурност под агентурното име "Сава" и др.

Директор на в. "Права и свободи" от създаването му.

29 ноември 1998 г. - първият председател на Либерално-демократичния съюз на ротационен принцип за една година.

През 2001 г. става депутат в 39-ото народно събрание, а оглавяваното от него ДПС става коалиционен партньор на Национално движение Симеон ІІ в управлението.

2004 - отказва да получи присъдения му орден "Стара планина" (най-високото българско държавно отличие).

2005 - под неизменното му ръководство ДПС постига най-големия си до този момент успех в парламентарни избори с 12 % от гласовете и 34 мандата в 40 народно събрание, а Ахмед Доган става народен представител от Кърджали.

14 юли 2009 - избран за народен представител в 41-ото народно събрание с листата на ДПС (14%), ИР: 9-КЪРДЖАЛИ.

19 януари 2013 - на VIII национална конференция на ДПС е избран за Почетен председател на Движението за права и свободи. На същата конференция 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас прави опит за покушение над Доган, нападайки го с пистолет по време на речта му.

 

Ползва руски, английски и турски език. Два пъти женен, с две деца. Разведен.

 

Можете да се запознаете и с един интересен портрет на А. Доган, писан през 1995.

За промяната на позицията му спрямо БСП през май 2000 г., прочетете тук.

 


 
 
Из архива на Омда:

През 1998 г. Доган отбелязва за себе си: "Аз вече съм на тавана на своите възможности като лидер. В България - толкоз. От последните 9 години аз останах едва ли не единственият действащ политик от първата вълна. Аз никога няма да бъда премиер, никога министър, никога президент. И знам, че не трябва да бъда. Друг е въпросът, че в една нормална държава това не трябва да бъде така". А през 1999 заявява...

"ДПС става естествен мост към НАТО, към евроатлантическата общност. Ако ние евентуално участваме в едно коалиционно правителство, цената ще бъде много висока. До местните избори не си заслужава да се говори по тази тема, но след местните избори действително може да се постави цена за участие в един коалиционен кабинет и това ще бъде не само воля на управляващото мнозинство, но и поради редица реалности на Балканите." (19 май 1999 г.)

1999 г. - Ден след като стана ясно, че ДПС загуби кметското място в Кърджали, лидерът на движението Ахмед Доган даде първото си интервю за радио "Свободна Европа". В него той обяснява защо се налага нова стратегия на ДПС за в бъдеще: "Във всички случаи ще има преосмисляне на нашето политическо поведение. Самият аз трудно мога да кажа точно в каква насока и в каква степен ще бъде тази промяна, но ще има промяна... Има такъв натиск (от страна на низовите структури на ДПС да се изгради движението като партия, подобна на Армията за освобождение на Косово) и той не е само във връзка с изборите. Този натиск на вълни е с различна интензивност от последните може би 7-8 години. Основната идея тук е да се изгради чисто етническа партия, която полага само ценностите на етноса и превръща в приоритет само идентичността без интеграцията... В контекста на конвенцията за националните малцинства нищо не е направено. Това предполага доста сериозен преглед на цялата ни конституция и на приетите досега закони... Българският етнически модел ...беше поставен на изпитание отляво, дойде време да се постави на изпитание и отдясно... За нас не е чудно, че загубихме Кърджали, защото винаги сме печелили със стотина, от 200 до 400-500 гласа сме печелили в най-добрите случаи. Но въпросът е друг. Не кой е спечелил... Въпросът е хъсът, който се влага в този избор, насоката, програмата на другите партии, особено ние-вие. В случая спечелиха тези, които разделят Кърджали на ние-вие...

Ако се окаже, че СДС и БСП са се обединили срещу нас, значи, че нарушават основни правила в политиката. Това е противопоставяне много по-силно, отколкото противопоставяне между БСП и СДС на политическа основа."

През 2000 г. Ахмед Доган попада в центъра на вниманието на организирания от фондация "Фридрих Науман" и Центъра за либерални стратегии семинар на тема "Либерално право и либерална икономика". Повечето вестници цитират изказването му, в което той коментира политическите реалности на Балканите, проблема с малцинствата и българския етнически модел, както и темата за интеграцията на България в ЕС. Според него западните политици не разбират политическите реалности на Балканите, а политологията, на която се позовават, използва термини отпреди 100 години. Той обаче хвали Либералния интернационал за това, че за първи път говори за колективни права, а не само за индивидуални, и ще приеме специална либерална харта за права на малцинствата. В доклада си Доган подчертава още, че "под стабилност в света и в Европа вече се разбира спазването на правата на малцинствата. Тяхното нарушаване, както показа примерът с Югославия, може да бъде заплаха за държавния суверинитет на една страна." Той призовава за преосмисляне на българския национален идеал и на понятието национален суверенитет, според ценностите на ЕС.

На 25 юни 2000 Доган присъства на извънредна общинска конференция на ДПС в Кърджали. Според информация в медиите там между другите си прогнози Доган е казал пред делегатите, че ДПС може свободно да си избира коалиционен партньор. И СДС, и БСП се отнасяли към ДПС като към стратегически партньор. "Край на синята концепция, че щем не щем, ще бъдем с тях. Ще им докажем, че това не е така",  обявил Доган и направил уточнението, че ДПС няма да управлява заедно със СДС след парламентарните избори - това било съгласувано с чужбина. "И щом ви казвам, значи това е съгласувано на много етажи - не говоря за моите, а за тези извън България." Депутатът Ахмед Юсеин пък коментирал, че и едните, и другите предлагали министерски кресла на движението, но БСП повече развързвала кесията си. ДПС ще се яви самостоятелно във вота през 2001 г., потвърдил Доган, а в листите на ДПС в Сливен, Ямбол, Враца и Търново ще се включат хора извън ДПС. "Европа не иска правителство на СДС и ДПС", твърди още Доган.

В седмицата преди парламентарните избори през юни 2005 Ахмед Доган участва в “Шоуто на Слави” и в това станало прословуто интервю той заявява: 

“Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми... Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище са... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.”  След въпрос на водещите как политическата сила се отплаща на фирмите той пояснява: “Има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н... Така се прави политика, иначе няма.”

С мандата на оглавяваното от него движение за права и свободи след изборите през 2005 г. се излъчва правителството на Сергей Станишев, което управлява в тройна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС. Участието във властта на неговата партия на всички равнища непрекъснато се разширява.

През 2010 г. името му се свързва с нов скандал за конфликт на интереси - получен консултантски хонорар от 1,5 млн. лева по проекта на хидровъзела "Цанков камък". През февруари 2011 петчленен състав на Висшият административен съд постановява окончателно, че няма основания да се смята, че е налице конфликт на интереси.

 

Още за Доган...