Път: : Кой кой е : М

Атанас Москов

Атанас Симеонов Москов е един от лидерите на социалдемокрацията в България. Той е печелил избори срещу Георги Димитров през 1947 г. в своя район, бил е адвокат на Никола Петков, 9 години е лежал по затвори и лагери. Изселен в Севлиево до 10 ноември 1989.

Пръв председател на БСДП след възстановяването й през 1989 г, а след това до смъртта си през 1996 г. е почетен председател на партията.

--------------------------------------------------------

(Справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП. Разпространяваше се на принципа "самиздат" сред депутатите от ВНС. В текста не съм внасял никакви корекции - пропуснати са само адресите и телефоните.)

СПРАВКА

за Атанас Симеонов Москов,
бивш член на ЦК на БРСДП/о/

Атанас Симеонов Москов е роден на 2.Х.1903 г. в гр. Севлиево, български гражданин, женен, с висше юридическо образование, пенсионер, безпартиен. Живее в гр. Севлиево, .........

Произхожда от дребно буржоазно семейство.
През 1927 г. завършва право в Софийския държавен университет. По време на следването си членува в Младежкия социалистически съюз и е редактор на в. "Социалистическа младеж".

От 1927 до 1936 г. специализира и защитава докторат по международно право в Белгия, където се оженва за Реине Едмонд Вилме, дъщеря на виден социалист. След завръщането си в България, Москов се установява в София и работи като адвокат и доцент в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". През 1938 г. е избран за народен представител. По време на Втората световна война възхвалява фашистите като предрича падането на СССР.

След разцеплението на БРСДП преминава на страната на опозицията, където е избран за член на ЦК на РСДП/о/ и народен представител във ВНС. В ЦК завежда отдел "Международни връзки" и е редактор на в. "Свободен народ", където публикува статии, в които отправя хули срещу ОФ и БКП.

По данни на осъден американски шпионин, Москов е поддържал връзка с представители на американското и английското разузнаване, на които е давал сведения за положението в страната, за което му е водено следствие.

През 1951 г. за активна опозиционна дейност е изселен в гр. Севлиево, а след това въдворен в ТВО "Белене".

През 1951 г. му е открито следствено дело за това, че участвува в контрареволюционна организация от представители на РСДП/о/, с цел държавен преврат и установяване на режим по западен образец.

София, 4.12.1989 г.