Път: : Кой кой е : З

Антон Запрянов

Антон Запрянов
Антон Запрянов
Снимка: интернет

Антон Кръстев Запрянов

(Справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП. Разпространяваше се на принципа "самиздат" сред депутатите от ВНС. В текста не съм внасял никакви корекции - пропуснати са само адресите и телефоните.)

СПРАВКА

за Антон Кръстев Запрянов

Антон Кръстев Запрянов е роден на 2.12.1958 г. в град Димитровград, Хасковска област, български гражданин, със средно образование, неженен, осъждан, безпартиен, живее в гр. Димитровград.

 

 

 

Произхожда от семейство на работници.

Като войник през 1978 година преминава нелегално с личното си оръжие в Гърция, откъдето е върнат и осъден на 13 години и 6 месеца лишаване от свобода за шпионаж. През 1987 година е освободен от затвора. От м. април 1989 г. не упражнява обществено-полезен труд.

Отправил е молба до Държавния съвет на НРБ за освобождаване от българско гражданство и установяването му на постоянно местожителство в САЩ.

Неудовлетворен от сегашното си положение и с цел реализиране на отдавнашните си намерения за напускане на НРБ е станал член на НПС "Подкрепа" и "Независимото дружество за защита правата на човека".

Запрянов е подготвил декларация в защита и подкрепа на враждебните действия на отделни лица сред ислямизираните българи. За тази му дейност срещу него е повдигнато обвинение по чл. 273 и чл. 321 от НК.

По време на провеждане на Европейската екологическа среща Антон Запрянов активно се включва в мероприятията, провеждани от различните неформални групи.

Установи контакти с американски дипломати и беше гост на делегацията на САЩ на Екофорума. Присъства на приема, организиран от американския посланик.

Даде клеветнически интервюта пред редица западни журналисти, в т.ч. и Румяна Узунова.

В самия край на Екофорума се изяви като организатор за създаване на българския комитет на "Хелзинки Уоч".

София, 4.11.1989 г.

Други и по-нови факти от биографията на Антон Запрянов ни бяха предоставени от самия него:

- Избягал от армията, за да не служи на комунистическия режим. Обвинен в шпионаж за "разкриване на врага" на тайното оръжие АК 47, продавано по целия свят, както и на "разположението на военните казарми", които могат да се видят с просто око от войниците от другата страна.

- "В затвора в Стара Загора имах честта да се запозная с някои от най-добрите представители на Българския народ, ето защо осемте години, прекарани там, смятам за добре преживени." След излежаване на присъдата в затвора и след уволнението му от армията, ДС не му  дава възможност да работи - всеки път, когато започва работа, оттам се обаждат по телефона на шефовете му с нареждане да го уволнят.

- След като емигрира в САЩ, получава възможност да завърши финанси с бакалавърска степен, тъй като в комунистическа България на хората с антикомунистически възгледи, заклеймявани с етикета "антисоциални елементи", не им се разрешава да продължават образованието си в никой университет.

- Понастоящем е американски гражданин, републиканец (спомнете си "Чистата и свята република на Левски), живее в Ню Джърси и работи като  Senior Account Executive в Bank of America, има съпруга българка и едно дете.