Път: : Кой кой е : П

Антоанета Приматарова

Родена е през 1954 г. в София.

През 1978 г. завършва германистика в Лайпциг и веднага след това постъпва на работа в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Освен немски тя владее още английски, шведски и холандски езици.
Лингвистичните й заложби се оказват важен фактор за назначаването й за посланик в Кралство Швеция през 1993 г.
През 1997 г. след победата на СДС в парламентарните избори посланик Приматарова влиза в екипа на външния министър Надежда Михайлова като нейна заместничка по въпросите на евроинтеграцията.

През 1999 г.  е назначена за посланик в българската мисия в Брюксел към ЕС и остава на този пост до 2001 г.

Като програмен директор в Центъра за либерални стратегии (от 2002 г.) и лектор към Дипломатическия институт на Министерство на външните работи (от 2004 г.) продължава да се занимава с въпроси на европейската интеграция (общата външна политика и политика на сигурност, процеса на разширяване на ЕС, дискусиите около бъдещето на Европа и Европейската конституция), по които има български и международни публикации.

Носител е на наградата на Съюза на преводачите в България, на фондация „Артур Лундквист“ за превод и разпространяване на шведската литература и култура в България (многократно през осемдесетте и деветдесетте години) и на Почетен знак „Лаврова клонка“ на Министерство на външните работи (2001).