Анкета на три века

В края на ХІХ век литературоведът проф. Иван Шишманов прави серия от анкети с тогавашни български знаменитости, като например Вазов и Алеко Константинов. Столетие по-късно анкетата бе повторена с известни личности от началото на т.нар. преход. Ето отговорите на Петко Симеонов, многодетен баща, социолог, писател, съосновател на някогашното мощно СДС .

 

Анкета на три века

Петко Симеонов, социолог и писател:

Вековете стоят на пръсти и гледат тебе, живия човек!

Име и презиме – Петко Симеонов

Месторождение - Дядовците ми са раждани в Кутловица, баща ми и аз сме родени във Фердинанд. Братята ми са раждани в Михайловград, а сега, когато ме питат за месторождение, съм длъжен да отговарям – Монтана. Всинца, оказва се, сме монтанци.

Място и дата на изповедта – Люлин, жилищен комплекс в София, девети етаж, кухнята. Днес е петък, 12 март 1993 година и тъй като ми предстои да отговарям на трийсет и един въпроса, които вече прочетох, искам да отбележа, че съм недоразвит – рядко мога да дам един отговор.

Коя краска предпочитате – Жълто, синьо, червено и техните производни, стига да са си на мястото.

Коя е любимата ви миризма – На чист въздух в полето, планината или край морето. Миризмите след паднал дъжд, на сипещ се сняг, на цъфнала пролет, на капещи листа. Ароматът на зряла пшеница, на царевица с потъмняла коса и здраво зърно. И за да спра, ще добавя – миризмата на бебе и дом.

Кое цвете ви се вижда най-хубаво – Всичко е различно, както са различни хората, и си имат своята хубост. Обичам ги напъпили, разцъфтели, повяхващи или образували плодния си възел. Надявам се, че човекът ще стигне в бъдещето до приемането на специална Харта за правата на цветята. (И разбира се – на всички растения.)

Кое животно ви е най-симпатично – Всички са хубави, щом ги има под слънцето,. Но, разбира се, не мога да не отбележа тези, с които сме приятели: Барон, кучето от детството ми, Римка, козата ни от онова време, Лиза (котка), Туто, Роки, Дино, а и Ив (котараци) Чарли (прекрасен кокер шпаньол, който си търси булка), Рафина (дете на улицата), Барни, Фред и Норман и много други, чиито имена за съжаление вече съм забравил. Нека ми простят тук, на земята, или горе, на небето, че не помня как съм ги назовавал. Специално ще отбележа обаче конете Емигрант и Компас от базата “Хан Аспарух”, на които яздят дъщерите ми Рада и Неда. Страхотни коне!

Коя краска на очи и на коса предпочитате – Очи, които гледат събеседника, очи замислени, очи тъжни, очи весели и небягащи. Предпочитам косата от филма “Коса”.

Коя е според вас най-почтената добродетел – Честността.

Кой порок мразите най-много – Користната лъжа.

Кое е най-любимото ви занимание – Писане и съзерцание.

Кое развлечение ви е най-приятно – Гледане на добре направен глупав филм или качествен футбол.

Кой е според вас идеалът на земното щастие – Да има здраве, хляб, покрив и никой да не те закача. Оттук нататък са духовните неща.

Коя съдба ви се вижда най за окайване – То зависи що е окайване. За окайване е човекът, защото разбира, че е смъртен, и знае що е старост, болест и бедност. За окайване е онзи, който има погрешна самооценка и не схваща, че хората са неравни. За окайване е глупакът, партизанинът, втораченият в себе си.

Може ли да ви попита човек на колко сте години – През май ставам на петдесет и една.

Кое кръстно име бихте си взели, ако бихте си го избирали сам – Петко.

Кой е най-хубавият момент в живота ви – Когато дъщерите ми станаха четири на брой.

Кой е най-тъжният момент във вашия живот – Когато умираха родителите ми.

Коя е вашата главна надежда – Бог.

Вярвате ли в приятелството – Да. Всеки ми е приятел до доказване на противното.

Кой според вас е най-хубавият момент през деня – Когато успея да се запитам: “Е, какви неща станаха днес?”

Кое историческо лице ви е най-симпатично – Махатма Ганди.

Коя личност от роман или театър – Героите на моите си романи.

В коя страна бихте предпочели да живеете – В свободна България.

Кой е любимият ви списател – Достоевски, но трябва да бъда в особено настроение, за да го чета.

Кой живописец – Бош, Гоя, Салвадор Дали.

Кой компонист – От музика не отбирам, но обичам да слушам Моцарт, Вивалди, Вагнер, Бах, Брукнер и Гершуин.

Ако бихте желали да имате девиза, коя бихте си взели – Обичай ближния си.

Кое е според вас майсторското творение на природата – Човекът, но мисля, че не е творение на природата.

От кое място ви е останал най-приятният спомен – От един връх с незнайно за мен име в Троянския Балкан и от други върхове със знайни имена – Ермитажа, Руския музей, Акропола, древногръцкия театър, Лувъра, “Мюзе д’Орсе, музея Боде.

Кое е любимото ви ястие? – Не обичам само суров ориз, но все пак любимото – кебапче от панаира в Михайловград в годините от 1947 до 1950. Невъзвратими са онез кебапчета.

Предпочитате ли меко, или твърдо легло – Твърдо.

Кой чужд народ ви е най-симпатичен – Всичките са ми симпатични. Балканските – защото сме все един дол дренки, немците – с волята си за живот, французите – със самочувствието, англичаните – с подчинението им на правилата на социалната игра, американците – с умението да съчетават вдъхновение и прагматизъм, поляците – дето всички са шляхта, руснаците – защото са способни на всичко и не могат да минат без нашата азбука, японците – с целенасоченото си трудолюбие, италианците – за многообразието им, истпанците – заради политическата им мъдрост, португалците – задето са създали Бразилия, евреите – защото са гениални, арабите - дето не се боят от омразата и са си те. Е, не мога да изброя всичките, пък и от повечето не познавам никого.

Напишете някоя ваша мисъл или цитат, смисъла на който вие одобрявате – Вековете стоят на пръсти и гледат тебе, живия човек.

Анкетирал ГЕОРГИ АСЬОВ