Път: : Кой кой е : П

Анда Палиева

Професор Анда Божидарова Палиева - завършва теоретико-композиторски и диригентски факултет на Държавна музикална академия "Панчо Владигеров". Специализира в Москва и Лайпциг. От 1988 г.  гл. асистент в Катедрата по история на музиката и етномузикология в ДМА "П. Владигеров"; от 2000 - доцент в Катедрата по история на музиката и етномузикология при ТКДФ на ДМА "П. Владигеров". Вече професор. Ръководител на отдел към Столична концертна дирекция, създател на Експериментално студио за съвременна музика;  музиколог на Софийска филхармония. Eдин от основателите и отговорен секретар на Дружеството за нова музика в България, член на ISCM. Един от създателите на международния фестивал “Мusica Nova” през 1993. Заместник-министър на културата в правителството на Симеон Сакскобургготски.
Нейният прадядо Франц Милде е съдал фабриката и марката на "Шуменско пиво". Другите й прародители по майчина и бащина линия са не по-малко видни хора на своето време, но "Шуменското пиво" по-лесно се помни.

Беше член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. В нейния дом ставаха сбирки на Управителния съвет на Клуба.

Ръководител на катедра "История на музиката и етномузикология" в ДМА "П. Владигеров".