Път: : Кой кой е : К

Александър Каракачанов

Роден е на 11 септември 1960 г. в София. Завършва гимназия в Москва, философия в Софийския университет "Климент Охридски".  Син на генерал Панайот Каракачанов.

1985 - 1988 г. - аспирант към инициираната от Людмила Живкова Програма за изучаване на мозъка. 1988 - 1990 г. - научен сътрудник в същата програма.

Съветник в Общинския народен съвет в София до 10 ноември 1989. По това време започват конфликтите му с властите.

Активен участник и член на Русенския комитет (1988), съосновател на Клуба за гласност и преустройство; секретар на "Екогласност" (сдружението е учредено в неговия апартамент на 11 април 1989 г.) , съосновател на Зелената партия; член на СДС от края на 1989.

Председател на Зелената партия от учредяването й на 28 декември 1989 г.

Участва в работата на Кръглата маса от страна на СДС (ЗП).

1990 - 1991 г. - народен представител във 7-мото велико народно събрание, избран с листата на СДС.  Подписва новата конституция.

Временен кмет на София, 1990-1991 с мандата на СДС. Отхвърля самоцелната и икономически необоснована приватизация на общински имоти с тезата, че като собственост на общината те носят повече доход за града. Едновременно с това провежда първите открити търгове за продажба на недвижима държавна (общинска) собственост.

Зелената партия напуска СДС. В ръководството й са Соломон Паси, Владимир Сотиров, Любомир Иванов и др. Каракачанов става съосновател на СДС-либерали, с който губи изборите през 1991. В СДС - национално движение (сегашното СДС е негов наследник)  е създадена дублираща Зелената партия структура - "консервативна зелена партия" начело с Христо Бисеров (там членува и Филип Димитров, който до април 1991 е заместник на Ал. Каракачанов).

Следват години, в които Зелената партия се стреми да се утвърди като самостоятелна политическа сила. Каракачанов се разделя с хората, с които е започнал нейното изграждане.

Научен сътрудник в Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/. 

1993 г. - завършва второ висше образование - икономика.

Става депутат  в 38-ото народно събрание (1997 - 2001) от коалиция Обединението за национално спасение. Съпредседател на ОНС. Член на комисията по икономическа политика. Член на Комисията по опазване на околната среда.

Член на "Ротари клуб".

На президентските избори през 2000 година ЗП подкрепя кандидат-президентската двойка Първанов – Марин.

10 декември 2005 - преизбран за лидер на Зелената партия по време на Третия извънреден конгрес.

В кампанията за местните избори през октомври 2007 партията му издига самостоятелна кандидатура за кмет на София.

Работи в Института  по философия към БАН.

Каракачанов има докторска дисертация на тема "Интегративен подход към човека като био-психо-социално същество (диалектика на биологично, социално и психично)".

Женен. Ползва руски и английски език.