Път: : Реалии

Активни борци

АКТИВНИ БОРЦИ – Активен борец против фашизма и капитализма, разговорно ”активен борец”, “активни борци”. Звание, давано посмъртно и приживе. То беше създадено по идея на Живков през 1959 година. Даваше се на хора, които имаха доказано участие в съпротивата срещу участието на България във Втората световна война на страната на Хитлеристка Германия. Това бяха партизани, нелегални в големите градове, ятаци, политически затворници. Към тази група бяха прибавени – участниците в Септемврийското въстание 1923 година; избитите и репресираните при белия терор от 1925 година; всички политически затворници и убити по политически причини от Войнишкото въстание (1918) до 9 септември 1944.

По времето на Живков активните борци придобиха привилегии, по подобие на привилегиите на участниците в Съпротивата срещу хитлеризма в цяла Европа. У нас това се изрази в специална пенсия, която се наричаше "народна" (през 1989 година 49 хиляди души получават "народни" и за "особени заслуги"); надбавка към заплатата; предимство при назначаване на работа; при кандидатстване в университет; еднократно предимство за придобиване на жилище и покупка на лека кола; безплатна карта за градския транспорт; безплатна карта за баня.

Така възникна “привилегирована категория” в обществото, към която се устремяваха всякакви хора, които правеха всичко възможно, за да се доберат до званието “активен борец”. То се присъждаше на основата на препоръки от вече признати “активни борци”, че приносителят е извършил нещо “борбено” по времето на Съпротивата. Преценката, че това е така, се правеше от специални комисии. Имаше смехотворни свидетелства от типа – работел на полето, минал нелегален, взел му хляба, той не се съпротивлявал... Колкото повече време минаваше от 9 септември 1944 година, толкова повече растеше броят на “активните борци”.