22 юли 2024г.

Св. вмчца и равноап. Мария Магдалина. Имен ден на Магдалена, Миглена, Мария..

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Интересни факти за Армения

Най-малката от бившите съветски републики, Армения е разположена в планинската област в южен Кавказ между Каспийско и Черно море, но няма излаз на никое от тях.

Макар да е първата християнска нация, днес тя е заобиколена почти само от мюсюлмански държави.

Турската агресия в началото на 20 век е причина за широко разпръсване на арменската общност по света, а борбата с Азербайджан за територия е довела до разкъсване на земите на двете държави и фокусиране на населението в определени области. Армения е древна държава, на границата между Европа и Азия, която днес няма особено политическо значение на картата на света, но нейната история и култура са уникални и интересни.

Вижте няколко любопитни неща за държавата.

- Наименованието на Армения идва от староперсийския Бехистунски надпис, в който името е "Армина". На арменски език наименованието е Hayk.

- Столицата на Армения, Ереван, е един от най-старите непрекъснато заселени градове в света. Населението й е почти 1,2 милиона човека. Древното име на града е Erebuni и е първоначално заселен преди 2,700 години. Много малко градове в света са постоянно населени от толкова векове. Сред тях са Йерусалим и Дамаск, който води класацията по отношение на древността.

- Арменският език е самостоятелен клон от индоевропейските езици. Арменците имат собствена азбука, която е от най-старите в света. Тя е създадена през 405 г. от св. Месроб Мащоц, който по-късно измисля също грузинската азбука. Целта е била да се избегне асимилацията на чуждите култури от доминиращите гръцка, сирийска и персийска писменост. Арменската азбука се състои от 36 букви, а през вековете арменците добавят още 2 букви. Тя е използвана в оригиналния си вид до днес.

- Арменците приемат християнството през 301 г. и са първата нация, които приема християнската религия като държавна. По-голяма част от арменското население е част от Арменската апостолическа църква, която е отделна от Православната и от Католическата. За сравнение, Римската империя приема християнството официално за своя религия чак през 391 година.

- Нивото на грамотност в арменското общество е много високо, 99,5%, като повечето хора знаят чужди езици, сред които руският е говорим от 75% от хората.

- С арменска кръв са шахматистът Гари Каспаров, певецът Шарл Азнавур, един от собствениците на Крайслер, Кърк Керкорян и актрисата – певица Шер.

- Националният празник на държавата е на 21 септември, когато печели своята независимост от СССР.

- Макар че арменците в Армения са малко повече от 3 милиона, арменската диаспора по света надвишава 8 милиона човека. Повечето от тях са в Съединените щати, Франция, Русия, Турция и Ливан, където арменците извън държавата са най-многобройни. Основна причина за тази разлика е арменският геноцид в началото на 20 век от страна на Турция, заради който много хора напускат домовете си.

- Арменският език е 8 по поредност, на който е преписана Библията, изцяло или частично. Другите са иврит, староараменсйки, гръцки, сирийски, коптски, готски и латински. Арменският превод е завършен през 433 година.

- Арменският народ е първият, освен народността от банту, хереро, който страда от геноцид през 20 век. По време на Първата световна война Османската империя нарежда арменците да бъдат изселени в пустините в Сирия и Месопотамия. Смята се, че между 600 000 и 1,6 млн. арменци са убити или умират от глад, сред които много жени и деца.

- Някои от арменските църкви са построени в готически стил век преди стилът да се наложи в Европа.

- Върху картата на Армения се отличава огромното езеро, което заема около 5% от територията на държавата. Езерото Севан се намира на голяма надморска височина, около 2000 м. Тъй като Армения няма излаз на море, езерото е популярна дестинация.

- Арменската култура е силно свързана с планината Арарат, за която се смята, че е първата суша, на която попада Ноевият ковчег след Потопа. Въпреки това Арарат не се намира в Армения, а изцяло на територията на днешна Турция, макар че се вижда от някои арменски градове.

- Армения има много сериозни териториални спорове със съседката си Азербайджан. Между тях стои въпросът за териториите Нагорни Карабах и Нахичеван. Нахичеван е автономна област в състава на държавата Азербайджан и е населена основно с азербайджанци, макар да се намира в Армения. Нагорни Карабах е област с историческо наименование Арцах, която е населена основно с арменци, но се намира на територията на Азербайджан. Нейната автономия не е призната от световната общност.

автор: macaroni