Потребители на енергия

МОНИКА ДЕМИРОВА

Първо-колкото и хората, които разбират от материята да са наясно с проблема, решение на него в това състояние на нещата НЯМА КАК да има. Обяснявам-има нарушение на евро-законодателството и плащаме всеки божи ден. Така е. Е и, кой плаща?

Тия пари от джоба на тези, от които зависи решаването на проблема ли излизат? Не, излиза от нашия джоб. И пари влизат в джоба на партиите, както знаете. И хората в енергийната комисия все едно не го знаят?

Напротив-знаят го и нарочно нищо не правят. И няма да направят.

Второ-единственото нещо, от което хората от комисията разбират-това е уличния натиск, а не аргументацията от адвокати-специалисти. Тях каквато и да е аргументация не ги бърка. Ако можеха, щяха да напишат, че по тръбите водата тече с температура 500 градуса целзий и нямаше да им мигне окото. Истината им е последната грижа.

Обаче идват евро-избори, а след това по някое време и парламентарни.

Местните избори не ги броя, те не са лост за влияние. Представете си следното-сдружение на ползвателите на Топлото. Повече от 300, 000 домакинства. Гласоподаватели потенциални -600,000, минимум.

Но сдружение, в което наистина има добра организация. И което да плесне един ултиматум на господа управляващите, че сдружението ще призове (и потенциално успее да накара) участниците в сдружението да ГЛАСУВАТ за тази партия, която има волята да извърши тези промени в закона за енергетиката, които искаме.

Не бъдете скептици-дори да не са 600,000 тези, които ще гласуват. Нека да са наполовина, че и по-малко. 150,000 да са.

В момента при ниския процент на гласуващите това е СТРАШНО МНОГО. При парламентарни избори това е 10 ДЕПУТАТИ-ЕДНА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА. Може би и повече. За евроизборите 150,000 гласа-това определя победителя на изборите.

Може да не вярвате, но в момента ако управляващите трябва да избират между оцеляването на правителството и оцеляването на Топлофикация-ще пожертват топлофикация. Гаранция. както и нататък.

Така, това е лесното. Трудното е именно органирането. Нека не са заблуждаваме-без необходимата масовост ефект няма да има. Ако ще всичките адвокати в София да се запишат-никой няма да им обърне внимание. Самата регистрация на сдружението знаете, че е елементарна. Не е необходимо да си учил 5 години право, за да я направиш регистрацията.

Проблемът е един (колкото и тривиално да изглежда)-чисто финансов. Защото това сдружение трябва да стигне да абонатите, а това може да стане чрез:

-обяви във вестниците

-интернет

-листовки, разпронстранявани по София

И трите неща искат повече или по-малко пари. Дори нета ще струва пари-ще е необходим читав интернет сайт най-малкото. Ще трябва офис (все някой/някои ще може / могат да ползват собствения си офис и като офис на сдружението) и в който офис трябва да има станционарен телефон и поне един човек, който да може да отговаря на въпросите по телефона или ако някой човек дойде собственокрачно да пита какво става. Трябва да има и хора, които ще са в състояние да обиколят телевизиите за да обяснят идеите на сдружението (там пари няма да трябват-телевизиите сами ще се погрижат за този пиар).

Съвсем между другото, мисля че в момента, когато се разшуми за подобно сдружение и се разчуе, че в него са се записали известно количество абонати (не говоря абонатите да стават членове на сдружението, достатъчно е да има някакво писмено доказателство, че те одобряват целите му) преди да разберете какво става промените в закона на енергетиката ще бъдат факт. И не защото от комисията ще са прозряли какви идиоти са били, а защото за управляващите ще е важно да ПРЕДОТВРАТЯТ организирането на сдружението. И те съответно превантивно ще се опитат да извадят зъбите на организацията. Това -бас ловя.

Накрая, но не по важност. чудесно е да разбираш материята и проблемите, но още по-добре е да си в състояние тези проблеми и материя да можеш да ги обясниш на човека от улицата по такъв начин, че да бъдат разбрани. Тука е висшия пилотаж-да начупиш нещата така, че да бъдат смляни за човек, който не разбира нито от право, нито от енергетика. Имайте предвид, че това също ще може да бъде сериозен проблем.