Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите

Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите от Георги С. Раковски
Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите от Георги С. Раковски

 

Автор Георги С. Раковски
Заглавие Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите
Издател Omda.bg
Дата 03-09-2012
Език български
Формат EPUB, FB2, TXT

 

Достъп до съдържанието: Свободен достъп.

Всеки регистриран потребител може да намери тази книга в менюто "Библиотека Омда - Автори", където има свободен достъп до нея.

 

Информация за статията:

Оригинално заглавие: "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите от Георги С. Раковски
(С предисловие от З. Стоянов)"

Издание  - в. "Независимост", София, Скоро-печатница на К.Т. Кушлев, 1886 г.

 

Откъс от книгата:

Предисловие от Захарий Стоянов

Тъжни времена прекарва днес нашето Отечество България. Като оставим настрана сестра Сърбия, священний троен съюз,в който участвуват тримата императори и който има за цел да варди да не се пролива капка човешка кръв всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.

Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пусналав ход тая държава начело с нейний Гире и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме cвoemo истинско политическо и самостоятелно съществуване.в (Цариград ли, в Пирот ли, в Букурещ ли, се засмее и българский Бог, руското правителство тича да свари да разваля и да пакостничи. Ако то днес иска, щото Румелия да си остане пак пашовска страна, а байонетите на българските синовев един прекрасен ден бутват дипломатическата мастилница на Гирса и му изкривяват ченето, то moвa същото правителство забравя своите първи думи и предлага вече Сан-стефанска България. А защо я то предлага? Защо такава глупа непоследователност? „Желае ни доброто; не ни е забравила", отговарят кокошите умове, в това число и ония наши изменници братя, които си продават съвестта за монетата чистаго серебра в руското консулато. „Вие сте идиоти", казваме ние. Руското правителство желае две неща. Първо, да протака работата, да ни държи във военно положение, което е убийство за България, та дано в тия усилни времена се появи някое негодувание помежду ни, и mo, руското правителство, като всяко покровителско, да каже: „Ето че без мене не могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки да наредя работите. Второ, че като стане съединението, както и да е, извършено само от българи, то руский пловдивски консул ще може да интригува само между калугерите на Шипченский манастир, няма той да управлявавече Румелия, не ще има възможност да сее разврат и да проповядва шпионско-полицейските начала на страшното - ІІІ-то отделение. /.../

Свали статията в избрания формат от съответния линк в таблицата горе.