Кабинетът Орешарски

Кабинетът "Орешарски" избран от БСП и ДПС с осигурен кворум от "Атака"

15:00 | 29.05.2013 | Екип на Mediapool

БСП и ДПС успяха да изберат новото българско правителство начело с Пламен Орешарски със своите 120 депутати в парламента, след като "Атака" им даде решаващия един глас за кворум от 121 народни представители, но не участва в гласуването. ГЕРБ се опитаха да осуетят избора, като не се регистрираха за заседанието, а след като вече имаше кворум влязоха да гласуват "против" кабинета. "По-добре с такова правителство, отколкото без", коментира лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов след като всичко приключи.
Изборът и предшествалия го четиричасов дебат минаха под знака на разпри и дебнене за кворума, процедурни трикове и сеирджийски сблъсъци между новите и бившите управляващи.


Новото правителство:


Пламен Орешарски - министър-председател
Зинаида Златанова - министър на правосъдието и вицпремиер;
Цветлин Йовчев - министър на вътрешните работи
Кристиян Вигенин - министър на външните работи
Петър Чобанов - министър на финансите
Ангел Найденов - министър на отбраната
Драгомир Стойнев - министър на икономиката и енергетиката
Хасан Адемов - министър на социалната политика
Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране
Димитър Греков - министър на земеделието и храните
Десислава Терзиева - министър на регионалната политика
Данаил Папазов - министър на транспорта, съобшенията и нформационните технологии
Искра Михайлова - министър на околната среда
Таня Андреева - министър на здравеопазването
Анелия Клисарова - министър на образованието
Петър Стоянович - министър на културата
Марияна Георгиева - министър на младежта и спорта


Самият избор на министър-председателя стана след регласуване, тъй като първоначалният резултат показа 121 гласа "за" срещу 8 "против", като освен от БСП и ДПС, Орешарски получи 1 глас и от ГЕРБ. Председателят на парламента Михаил Миков отмени вота заради проблем в системата за гласуване, която още не работи с биометричните данни на народните представители и даде дефект. При повторния вот резултатът беше 120 гласа "за" срещу 97 "против". "Атака" не участва в гласуването.


На отделни гласувания бяха одобрени структурата и състава на новия Министерски съвет. Структурата мина също с гласовете на БСП и ДПС - 119 "за" срещу 98 "против".


Персоналният състав на правителството бе одобрен със същия резултат - 119 гласа "за" срещу 98 "против". "Атака" отново не участва в гласуването, против кабинета гласува само един техен депутат.


Пламен Орешарски, който вече бе избран за премиер, нямаше вече право на глас като депутат и не участва във вота за структурата и състава на кабинета си, което обяснява резултата от 119 гласа. Гласовете "против" бяха с един повече заради вота на Сидеров.
Със същото решение Народното събрание (НС) прекрати правомощията на служебното правителство на Марин Райков. След това Орешарски и министрите му, обявени от мнозинството като "правителството на държавността, развитието и справедливостта", положиха клетва.


Така малко повече от две седмици след изборите на 12 май, които вкараха в парламента четири партии, без никоя от тях да е в състояние сама да направи правителство, нито пък БСП и ДПС или ГЕРБ и "Атака" да имат такова мнозинство, България се сдоби с "програмния експертно-политически" кабинет на Пламен Орешарски.
За да могат да управляват, оттук нататък за откриването на всяко парламентарно заседание БСП и ДПС трябва да осигуряват присъствието не само на собствените си 120 депутати, но и поне на още един от "Атака" или ГЕРБ.


Волен Сидеров осигури кворума


Насроченото за 9 ч. в сряда решаващото парламентарно заседание за избор на правителство започна изключително напрегнато. Групата на ГЕРБ влезе в пленарната зала, но не се регистрира. Няколко секунди преди да изтече времето за регистрация таблото отчиташе само 119 депутати. Накрая се регистрираха един от БСП и Волен Сидеров. Достигането на кворума от 121 депутати, необходими да започне заседанието, бе посрещнато с бурни аплодисменти от БСП и ДПС, а ГЕРБ веднага напусна пленарната зала.


"Станаха уникални със своите измишльотини. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров. Излязохме от залата, за да подчертаем, че тези три партии "Атака", ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
След гласуването на кабинета той повтори, че всички хора трябва да знаят, че това е станало "с решаващия глас на "Атака", с нейното поведение, с влизането и излизането в парламента да им осигурят кворум. Но по-добре с такова правителство, отколкото без".
Лидерът на "Атака", който спаси кворума и даде възможност на БСП и ДПС да изберат правителството с обикновено мнозинство, се появи в парламента със засилена охрана. "Има заплаха за мен от ГЕРБ", поясни той.


"Нито съм го виждал, нито съм го чувал Сидеров. След днес срещу мен има заплахи от ДПС, БСП и "Атака", отвърна Борисов.


Щях да ви дам своя глас, трябваше само да ми се обадите


Лидерът на ГЕРБ се изказа при обсъждането на правителството и отправи следното послание към кандидат-премиера: "Уверявам ви, че вместо да се криете и да правите трикове, аз щях да ви дам моя глас. Трябваше само да се обадите. Но нашата врата като партия, към вас самия, остава отворена. Когато пожелаете, с мен, или хора, които са били в управлението, знаят проблемите, могат да ви окажат съдействие. Ако се обадите и ви откажа - излезте на трибуната и кажете - не си удържахте на думата. Пожелавам ви успех, кураж, много характер. Желая ви на вас лично успех".


Орешарски поиска лично обяснение, в което заяви: Само от уважение към вас, няма да спомена нищо за вашите министри, как ги намирахте, къде, с каква квалификация бяха. Много ви благодаря за съветите по финансови въпроси. Аз действително ще разчитам на вашата подкрепа, това го заявявам, от тази трибуна.


Волен Сидеров към ГЕРБ: "Атака" е тази, която спря вашия път към властта


Гласът от "Атака", който осигури това заседание днес, е моят глас, заяви Волен Сидеров. За разлика от ГЕРБ аз съм отговорен и последователен. Какво щяхте да спечелите, ако бяхте провалили това заседание днес – обърна се той към бившите управляващи и продължи:


"Атака" е тази, която спря вашия път към властта. Личи си, че сте много озлобени, много ви е яд, личи си по вашата агресия.


Лидерът на най-малката парламентарна група, която се оказа ключ към бъдещото правителство заради патовата ситуация в НС, обяви: Знам голямата отговорност, с която ме натовари българският народ - да спра връщането на власт на една клика, която ще е обект на прокуратурата.


След това Волен Сидеров се закани и на правителството

"Орешарски": Както спрях пътя към властта на ГЕРБ, защото те не заслужават управление, така ще спрем и ще свалим управлението, което няма да следва българския народен интерес.
"Атака" не подкрепя кабинета Орешарски и очаква действия. Ние няма да дадем подкрепа за този кабинет, когато вашият лидер се скри. Когато си лидер, трябва да имаш характер, а не да се криеш четири - пет дни. Като мишок. Вашите интриги срещу "Атака" никога не са постигали нищо, продължи Волен Сидеров тирадите срещу Борисов. Сега ще трябва да опознаете страданието на тези, които са управлявали с кражби, рекет, злодейство. Поемам тази грижа - да разобличавам вашето управление, да не остане нищо - скрито - покрито. Ще се види как са били давани поръчки за милиони, как са рязани ленти, как са се давали рушвети. Всичко това ви плаши, но такъв е животът - имаш моменти на лентички, след това - на катарзис, каза Сидеров.


Той се изказа критично към това, че енергетиката няма да бъде отделена в самостоятелно министерство, както и към бъдещия министър на спорта от ДПС Марияна Георгиева.


Чух изказване на една от министърките, която говори за учебници на майчин език - тук тя ще се сблъска с нашия решителен отпор. В България официалният език е български. Когато ние предлагахме да не се говори на друг език на публични места, освен български, групата на ГЕРБ беше против, и провали това гласуване, каза Сидеров.


Колко пари струват приказките на г-н Борисов, че има кризисен момент, че той разбира каква е отговорността на премиера. Приказки, които не струват пет пари, при положение, че се опитахте да провалите днешното заседание, каза Волен Сидеров, който на свой ред обвини Борисов в "евтини трикове", с които се опитва да "саботира парламента". Няма да успеете. Гарант за този ваш неуспех е "Атака", заключи Волен Сидеров.


На заседанието присъства цялото служебно правителство, а сред гостите – президентът Росен Плевнелиев и представители на дипломатическия корпус. Сред почетните гости бе и патриархът на БПЦ Неофит.


Станишев: Хората очакват управление, а не сеир или диктат
Хората очакват управление, а не сеир или диктат, заяви лидерът на БСП, който представи пред народните представители кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател.


Самият дебат обаче се превърна в невероятен сеир, най-вече заради всеотдайните усилия на Борисов, заместника му Цветан Цветанов, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на движението на Лютфи Местан.


Прозвучалите от парламентарната трибуна тиради и взаимни обвинения, изречени на места с недомлъвки и недвусмислени закани, звучаха като шедьоври на балканския ънърграунд.


Ода за Орешарски


Лидерът на социалистите Сергей Станишев, чиято партия като втора политическа сила получи мандат за правителство след отказа на ГЕРБ заради липса на парламентарна подкрепа, представи бъдещия премиер Орешарски без да пести суперлативи за качествата му на експерт, финансист и непартиен. Поетичните обяснения на Станишев как в предизборните обиколки лъч на надежда проблясвал в очите на хората, когато разбирали, че експерт като Орешарски може да оглави бъдещо правителство, предизвика весело оживление в залата.
"Орешарски е на 53 години, завършил е УНСС, магистърска програма по финанси и кредит. Той е доктор по икономика. Има допълнителни квалификации от САЩ. Той ръководи преговорите за уреждане на дълговите преговори на България. Всички споразумения редуцират размера на българския дълг и създават благоприятни условия за изплащането му. Пламен Орешарски е член на екипа, който въвежда валутния борд в България. Той е бил зам.-ректор на УНСС. Като министър на финансите има редица постижения. Размерът на държавния дълг намаля на 14% по времето, когато е финансов министър", отбеляза Станишев.


"Запознах се с Пламен Орешарски през 2005 г. Прави впечатление на сдържан, диалогичен и екипен човек. И нещо, което за мен е много важно, има чувство за хумор. Важно е за един държавник да не се приеме на сериозно и да не се има за краля слънце. Като министър на финансите се доказа като човек с професионални качества”, продължи Станишев.


"Пламен Орешарски винаги намираше начин и средства да подпомогне даден сектор. Той е символ на най-добрите неща, които се случиха. Той е символ на предвидима държавна политика. Той е символ на нарастващите доходи на гражданите и на социалната ангажираност”, завърши похвалногто си слово лидерът на БСП.


Орешарски ще укрепва демократичното начало и ще се бори с монополите


На свой ред кандидатът за премиер подчерта, че укрепването на демократичното начало е ключова цел, необходимо е да се възстанови ролята и мястото на парламента: "Да се погрижим за правата и свободите на гражданите. Важно е медиите да са свободни, да сме непримирими към корупцията, да има диалог със социалните партньори и гражданските формирования.

Икономическото възстановяване е другото предизвикателство, което стои пред нас", каза Орешарски.


"Безпокойство будят изкуствено формираните монополни образувания, които изкривяват пазарната обстановка, потискат и конкуренцията, на тях трябва да противодействаме решително. Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, реиндустриализация на страната", заяви още той.
"Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор", каза Орешарски в програмното си слово.


Според предложената структура се създава ново министерство на инвестиционното проектиране. За негов титуляр бе номиниран арх. Калин Тихолов, но тъй като се вдигна шум около заместването му в скандала "Дюнигейт", той бе заменен за една нощ от арх. Иван Данов.


Туризмът излиза от министерството на икономиката и се обособява в отделна агенция.

http://www.mediapool.bg/