Македоно-одринско опълчение (1 част)

 

След обявяването на всеобща мобилизация на 17 септември 1912 година, ден по-късно началник-щабът на Действащата армия генерал-майор Иван Фичев заповядва на подполковник Александър Протогеров и майор Петър Дървингов да започнат организирането на партизански отряди, които да бъдат изпратени в тила на Турската армия. На партизанските отряди са отпуснати 60 000 лева от Щаба на войската и е издадено предписание за получаване на 600 пушки от Софийския артилерийски арсенал. Агенция “Фокус” публикува пълния списък на командирите на партизанските чети и отряди от Македоно-Одринското опълчение.

Войвода Христо Силянов - Командир на Партизански отряд № 6 от Македоно-Одринското опълчение. Роден в Цариград. Член на ВМОРО. Подвойвода в Одрински революционен окръг през Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. През Балканската война заедно с войводите Васил Чакаларов и Иван Попов сформира костурската съединена чета. Освобождава Невеска, Прекопана, Загоричани, Апоскеп, Дъмбени, Габреш. Разбива турците в боевете при Баница, Кайляри, Писодер, Желево, Капещица. По време на Междусъюзническата война през 1913 г. е в състава на Сборната партизанска рота на Македоно-Одринското опълчение. Учредител на Македонския научен институт, писател и историк.

Войвода Кръсто Гермов – Шакир - Командир на Партизански отряд № 7 от Македоно-Одринското опълчение. Роден в Прилеп. Член на ВМОРО. Четник в четите на Петър Ацев и Стоян Трайков – Толе Паша. Марийовски войвода. През Балканската война действа в тила на турските войски в Прилепско. По-късно служи в щаба на 4-та Битолска опълченска дружина в боевете на Галиполския полуостров. Награден е с Кръст „За храброст”.

Войвода Кочо Хаджиманов – Командир на Партизански отряд № 8 от Македоно-Одринското опълчение. Роден в Струмица. Член на ВМОК. Четник на Христо Чернопеев. Войвода в Прилепско. В навечерието на Балканските войни е войвода в Струмишко. По време на Балканската война действа в района на Струмишко и Поройско, заедно с четата на Михаил Думбалаков. През Междусъюзническата война служи в Сборната партизанска рота на Македоно-Одринското опълчение.

Войвода Алексо Джорлев - Командир на Партизански отряд № 9 от Македоно-Одринското опълчение. Роден в Баница, Леринско.Член на ВМОРО. Военен ръководител на Лерински революционен район. Участва в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета от селата Сетина, Пополжани, Крушоради, Секулево, Долно и Горно Каленик. Води сражения срещу турския аскер при Горничево, в Нидже планина, при връх Душегубец. Заточеник във фезан. По време на Балканската война начело на партизански отряд действа в тила на турските войски в Леринско и Преспанско. Води сражение, заедно с Васил Чакаларов при Копаница. Четата му участва в освобождаването на Лерин, Върбени, Секулево, Вощарани и Забърдени. През Междусъюзническата война воюва срещу сърбите в състава на Македоно-Одринското опълчение.

Войвода Георги Занков - Командир на Партизански отряд № 10 от Македоно-Одринското опълчение. Роден в Самоков. Член на ВМОРО. Войвода в Серски революционен окръг. По време на Балканската война с партизанския си отряд участва в освобождаването на Банско, Разлог, Неврокоп. Комендант на Сяр. През Междусъюзническата война служи в 11-та Серска опълченска дружина. Народен представител в 17-то обикновено Народно събрание. Кавалер на Военния орден „За храброст”.

(част от списъка)