Сърбия напада България

 
 
 
Братска могила на загиналите българи по време на бомбардировката на Кюстендил на 6 април 1941 г. от югославската авиация по време на Втората световна война.
На 6 април 1941 г. със сръбско-английски бомбардировки започва въздушната война срещу България по време на Втората световна война. Атаките са без обявява на война.
Кюстендил е атакуван от 4 самолета Дорние ''До 17 К'' от 64-та въздушна група от Трети югославски бомбардировачен полк, които излитат от летище "Стубол" до Прищина в Косово с командир на отряда майор Бранко Фанедл. Самолетите нарочно са без свалени опознавателни знаци.
При бомбардировката на Кюстендил в 8.35 часа четири самолета нападат града и особено ожесточено гарата. При бомбардировката не излита нито един български или германски изтребител. Противовъздушната артилерия не е в състояние да окаже сериозно противодействие и бомбардировачите отлитат невредими.
Бомбите падат около гарата, където има спрени ешелони с войски, и в жилищен район на Кюстендил. Убити са 58 граждани, 2 български войници, 16 германски войници и 11 коня от 13-ти пехотен Рилски полк. Ранени са 95 души - 59 граждани, 5 български войници и 31 германски войници. Сред жителите на града настъпва паника, част от населението напуска града. Малкият лекарски екип в градската болница прави героични усилия за спасяването на ранените.
Жертвите са погребани в кюстендилското гробище, където има паметник на загиналите при бомбардировките.
Тогава са пуснати бомби и над селата Гюешево, Сирищник и Върба, при които обаче жертви няма.
Югославски самолети ''Do-17'' бомбардират и части от столицата София - индустриалния квартал и гарата на София.
В София в 15.30 ч. югославски бомбардировач ''Дорниер -17“ пуска 8 бомби над София, в квартал Булина ливада са разрушени няколко къщи и загиват 8 души убити са 4 жени и 2 деца. Излетелите български самолети успяват да прогонят бомбардировача.
Само бързата капитулация в Априлската война на Кралство Югославия, смазана от германските войски за 11 дена и капитулирала на 17 април 1941г. спасява България от нови въздушни бомбардировки и още по-големи жертви и материални загуби.