20 юли 2024г.

ИЛИНДЕН. Илинденско-Преображенското въстание. Първи човешки крачки на Луната

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Разследването за смъртта на Тургут Йозал

Последна атктуализация: 03.10.2012

18 септември 2012, blitz.bg

Анкара, Турция

Прокуратурата в Анкара даде разрешение за ексхумация на гроба на бившия турски президент Тургут Йозал. След смъртта на 8-мия президент на Турция Тургут Йозал през април 1993 година се появиха съмнения, че може да е бил отровен.

През месец май т.г. Комисията за държавен контрол при президентството за разследване на обстоятелствата около смъртта на бившия турски президент Йозал излезе с доклад, в който се посочва, че има най-малко пет фатални грешки в действията на съответните институции преди и след смъртта му.

Като една от тези грешки се посочва и приемът, състоял се в българското посолство, ден преди смъртта му на 17 април 1993 г. В доклада на комисията се подчертава, че на приема в българското посолство е имало пропуски в охраната.
От видео- и снимковите материали е било установено, че на приема Йозал пие лимонада, но самоличността на лицето, подало лимонадата, не може да се идентифицира. Съпругата му Семра Йозал навремето твърдеше, че покойният е бил отровен именно на този прием в българското посолство.

ДОСИЕ:

Доклад за смъртта на осмия турски президент Тургут Йозал повдига нови въпросителни вместо да изясни съществуващите въпроси за обстоятелствата около кончината на държавния глава, писа турският в. "Йени шафак" в края на май т.г.

Вестникът цитира доклада на Държавната разследваща комисия към президентството. В документа се отбелязва, че в деня преди да почине, Йозал е присъствал на прием в българското посолство, независимо че е бил уморен и не е имал желание, като там е консумирал лимонада.
Не може да бъде установено обаче кой му е дал лимонадата, как толкова голям брой неизвестни лица са успели да влязат на приема, на който е бил поканен президентът, кой е отговорен за пропуските в сигурността, се посочва в доклада.

Задават се и въпросите защо не е имало оборудвана линейка и защо президентът е бил откаран в болницата Хаджеттепе вместо в най-близката болница. Посочва се също, че върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и че въпреки препоръките на други доктори тъканна проба не е била взета.
Била е направена кръвна проба, но след това се е загубила, пише още в доклада.

Йозал е основател и първи председател на Отечествената партия, министър председател между декември 1983 и ноември 1989 г. и президент на турската република до смъртта си на 17 април 1993 година.

 

02.10.2012 /meganews.bg

Ексхумират тялото на Йозал, има и „българска следа”

Отровен ли е осмият турски президент в българското посолство в Анкара?

Ексхумация на тялото на покойния турски президент Тургут Йозал ще бъде направена днес. Останките му ще бъдат извадени от мавзолея му в историческия район Топкапъ в Истанбул, за да бъде извършена аутопсия, която изглежда обаче доста позакъсняла. Осмият президент на Турската републка умира от предполагаем сърдечен удар през 1993г. Макар винаги да е имало слухове, че смъртта му е възникнала при съмнителни обстоятелства, едва преди месец от прокуратурата издават заповед за провеждането на токсикологични изследвания на останките, по подозрение, че е бил отровен. Те са изтъкнати в доклад на президентството, който изтъква най-вече липсата на разследване след смъртта му и липсващите кръвни анализи. Експертите, които се занимават с ексхумацията и извличането на пробите за анализ, ще останат в мавзолея до 48 часа. Резултатите от изследванията обаче не се очакват след по-рано от  няколко месеца.

Тургут Йозал е етнически кюрд и има богата политическа кариера. Бил е министър, министър-председател и президент. Като политик винаги е провеждал прозападна политика. Интересното е, че около смъртта му има и „българска следа”. През 1991г. Тургут Йозал прави скандално изявление относно България на митинг пред свои привърженици. Той казва: „Един ден България ще бъде наша, само че този път ще я купим“. Случайно или не, две години по-късно, на 17 април 1993г. той умира, като предния ден присъства на прием в българаското посолство в Анкара, по случай откриването на изложба на Вежди Рашидов. Там той пил лимонада, с която се предполага, че е бил отровен. Разбира се е наивно да се мисли за предполагаема връзка на българското разузнаване в случая. Опитът за убийство на Йозал се свързва с турската националистическа организацията "Ергеникон", заради опитите на президента за помирение с кюрдите. Семейството на Йозал винаги е твърдяло, че покойният президент е бил отровен. Неясните свидетелски показания от деня на смъртта му, също допринасят за мистерията.