Америка се готви за война не само с Иран

http://www.plovdivutre.bg/plovdiv/36226-siriyskiat_gambit_na_obama

Сирийският гамбит на Обама

04 август 2012,

Петя Паликрушева

Америка се готви за война не само с Иран, но и с целия шиитски свят, стреми се към сомализация на Сирия

На агенция Reuters не веднага позволили да съобщи, че президентът на САЩ Барак Обама разрешил на ЦРУ да оказва по-смела подкрепа на въоръжените “въстаници”, воюващи за смяна на режима в Сирия, пише китайското издание "Asia Times".

Когато ЦРУ поиска да замаже информацията, използва доверен драскач от рода на Дейвид Игнатиус от Washington Post. Още на 18 юли Игнатиус съобщи, че “ЦРУ вече няколко седмици работи със сирийската опозиция, ръководейки се от директивата за сътрудничество не по време на бойни действия. На границата със Сирия работят десетки офицери от израелското разузнаване, макар те да са там в нелегалност”.

Що се отнася до “работата в сянка” на Мосад, то Тел Авив твърди, че Израел е способен да “контролира” непримиримите уахабити и джихадисти, с които сега  е препълнена Сирия, продължава изданието. Дори това да са пълни глупости, виден е следният любопитен факт: Израел е приятел с ислямисти от рода на “Ал Кайда”, продължава "Asia Times".

Това означава, че уж свободната сирийска армия (ССА), в която е пълно с радикални “братя мюсюлмани” и салафито-джихадистки агенти, осъществява програмата си не само със собствени финанси и доставчици на оръжие – управляващите династии от Саудитска Арабия и Катар – но в акцията участват също Тел Авив, както и Вашингтон, и неговите вечни пудели Лондон и Париж. Това не е просто война с чужди ръце – това е война с чужди ръце и множество действащи лица.

Запознайте се: триъгълникът на смъртта.

Програмата на Тел Авив е ясна: отслабване на сирийското правителство, брожения сред армията, всеобща междуобщностна ненавист и неустоима балканизация. Крайната цел е не само ликвидация, но и сомализация на Сирия.

Да се разберат целите на Турция е, както и преди, доста трудно, макар да е ясно едно: тя иска пост-асадовската Сирия да бъде мека цивилизационна версия на Турция.

Както съобщава Asia Times, в Искендерун в турската провинция Хатай се намира център на управлението на НАТО. Неотдавна Reuters съобщи, че в Адан, на 100 км. от сирийската граница, е създадена нова съвместна турско-катарско - саудитска “тайна” база. По случайност в Адан е разположена гигантската база на НАТО Инджирлик. Източник на Азия Таймс от мястото на събитието в Турция вече няколко седмици информира за бурна транспортна активност в Инджирлик.

Създаването на базата е по личната молба на заместник-министъра на външните работи на Саудитска Арабия Абдулазис бес Абдалла ал-Сауд, за огромно удоволствие на Анкара.

Анкара – Рияд – Доха: вече можем да говорим за триъгълника на смъртта. Но Катар стои в сянка. Турция отговаря за доставката на военни товари, ЦРУ “си измива ръцете”, а Катар просто фотографира като безобиден турист (ръководейки операцията чрез военното си разузнаване). Основната работа изпълняват неназованите “посредници”.

Обама все още не е обявил за употребата на бизпилотни самолети, а ЦРУ, вероятно, не въоръжава “въстаниците” – с всичко това се занимава “триъгълникът на смъртта”. Неотдавнашната активизация на “въстаниците” в Дамаск и Алепо се обяснява с пристигането на гранатомети руско производство, купени на черния пазар. Сега трябва да очакваме приток на преносими зенитно-ракетни комплекси и ракети “земя-въздух”. NBC News вече съобщи за две дузини зенитни ракети, “подарени” на ССА и доставени, разбира се, през Турция.

Ето ви и рецепта за касов холивудски блокбастър за 2013.
От своя страна, Рияд принуждава краля на Йордания да създаде на територията си буферна зона за повече от сто банди, влизащи в ССА. За това съобщава финансираният от Саудитска Арабия вестник “Ал-Кудс ал-Араби”. И познайте, кой ще бъде посредникът?

Побеждава Онази с косата

Между другото, Онази с косата (смъртта) се кани да жъне – новите си жертви.

Очаква се дълга обсада на Алепо. “Секретната база”, НАТО и Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив в Турция, плюс въоръжение на всички и всичко водят до появата на крайно опасна смес от полуобразовани млади сирийци-сунити, фанатици, разстрелващи дезертьорите, разнолика тълпа от престъпници и придошли салафити-джихадисти.

Уахабитите искат появата на радикална сунитска Сирия, за която християните, алавитите, друзите и кюрдите ще бъдат граждани трета ръка (или основни кандидати за обезглавяване). Катарците искат да създадат протекторат на “братята мюсюлмани”.

Видно е, че творците на външната политика на администрацията на Обама са жестоко напушени. Америка се готви за война не само с Иран, но и с целия шиитски свят, стреми се към сомализация на Сирия. Онази с косата, подхилвайки се, е готова за действие.