Д. Шаркова - Пет български дома

Първият дом е къща на село
Първият дом е къща на село
Първи дом
Първи дом

Освен съвременната техника, без която не може вече никой дом, къщата е обзаведена и в старинен, родопски стил. Както се вижда на снимките има автентична родопска носия, родопски чанове, керамични съдове, черги. Стените на жилището са обковани с дърво.

Първи дом
Първи дом

Освен съвременната техника, без която не може вече никой дом, къщата е обзаведена и в старинен, родопски стил. Както се вижда на снимките има автентична родопска носия, родопски чанове, керамични съдове, черги. Стените на жилището са обковани с дърво.

още в галерията...

 

Живеем в XXI век, което има своите плюсове и минуси. Днес имаме достъп до толкова много удобства, които са били само блян за нашите родители. Хубаво, е че технологиите и информацията препускат стремглаво напред и ние, подготвени или не, се стремим да сме в крак с новостите на Запада. Това проличава в много аспекти – искаме да живеем по европейски модел и стандарт, да караме западни коли, да се обличаме модерно, а както ще проличи и по надолу в текста, устройваме и домовете си по този начин в зависимост от това с колко средства разполагаме.

 

Сравнение на пет български дома
Въпросник:
 
 
       1. Разположение на жилището
       2. Вид
       3. Площ на жилището
       4. Колко поколения живеят в него
       5. Колко души от семейството работят
       6. Финансово състояние на семейството
       7. Колко и какви помещения има в жилището
       8. Обзавеждане
       9. Има ли домашни любимци в дома, цветя
       10. Съпоставка между петте български дома
 
 


Първи български дом
 

Разположение:
На село
Вид:
Къща
Площ:
200 кв
Обитатели:
6
Работещи членове:
2
Финансово състояние:
Средно заможно
Обзавеждане:
Старинно
Домашни любимци:
Куче, папагал, домашни животни (крава, кокошки, овце)

 

Първият дом е къща на село, обзаведена в старинен родопски стил. В нея живеят три поколения – майка, баща, двамата им сина, баба и дядо (родители на бащата). Майката и бащата работят, децата ходят на училище, а бабата и дядото са пенсионери и отглеждат животни. Семейството е средно заможно. Къщата е на два етажа с дървена дограма. На първия етаж има две спални, една детска стая, кухненски бокс с трапезария, баня с тоалетна. На втория етаж – две спални, хол, баня с тоалетна, тераса. Стълбището, водещо към горния етаж, е вътре в къщата. Постройката до къщата е механа, а под нея има гараж и килер. Жилището е с канализация и е електрифицирано. Разполага с три телевизора, хладилник с фризер, електрическа готварска печка, локално парно отопление, кафемашина, микровълнова фурна, пералня, прахосмукачка, компютър с интернет, телефон, цифрова телевизия, два големи гардероба, скрин, рафтове с книги.

Освен съвременната техника, без която не може вече никой дом, къщата е обзаведена и в старинен, родопски стил. Както се вижда на снимките, има автентична родопска носия, родопски чанове, керамични съдове, черги. Стените на жилището са обковани с дърво.

В дома има керамични съдове, например тази чиния с диаметър 26 см, изрисувана с традиционна българска декорация, както и голяма дървена лъжица. Освен за сервиране, тази уникална със своята изработка чиния може да се използва и като сувенир-украса за стена.

В дома могат да се видят и ловни трофеи - препариран орел, невестулка, глави на сърни.

Спалнята и хола са застлани с характерни ръчно тъкани родопски шалтета или китеници.

А това са домашните любимци – вълнист папагал и каракачанска овчарка.

 

 
Втори български дом
 

Разположение:
На село
Вид:
Къща
Площ:
190 кв
Обитатели:
4
Работещи членове:
2
Финансово състояние:
Средно заможно
Обзавеждане:
Ново
Домашни любимци:
Куче

 

Вторият дом също е двуетажна къща и е на село, но за разлика от първата къща собствениците на този дом са се постарали да го обзаведат в по-съвременен стил. Стълбището, водещо към втория етаж, е отвън. Дограмата е алуминиева с щори, къщата има канализация и е електрифицирана. Домът се обитава от две поколения, четиричленно семейство – майка, баща и две деца. Занимават се със земеделие, отглеждат зеленчуци и имат ферма с животни - крави, телета, овце.

На първия етаж има кухня с пералня, кафемашина, микровълнова фурна, скрин и легло.

Има също така спалня, телефон, ъглов диван, маса и столове, цифрова телевизия, шкаф, телевизор, прахосмукачка, цветя, радиатори за локално парно.

Коридорът е обкован с дървени летви, а на стената има портрет на семейството.

Домашният любимец е куче.

 

Трети дом
 

Разположение:
На село
Вид:
Къща
Площ:
180 кв
Обитатели:
2
Работещи членове:
2
Финансово състояние:
Заможно
Обзавеждане:
Ново
Домашни любимци:
Няма

 

Третият български дом е къща на два етажа. Обитателите й са младо, заможно семейство, и двамата работещи. И тази къща, въпреки че е на село, е с канализация и е електрифицирана, с алуминиева дограма. Стълбището, водещо към втория етаж, е вътрешно.

Пред къщата има двор с градинска маса и столове за отдих.

На първия етаж има кухненски бокс с всекидневна. В нея има диван, маса със столове, микровълнова, пералня, кафемашина, хладилник, тостер, готварска печка, LSD телевизор, компютър с интернет, цифрова телевизия, телефон, прахосмукачка, различни цветя. На този етаж има също баня, тоалетна, хол и спалня.

На втория етаж, освен двете спални има стая за гости с две ъглови легла и ракла, кухня с трапезария, хол и малка тераса. В банята има вана, мивка и душ кабина, а тоалетната е отделно.

 

Четвърти дом
 

Разположение:
В града
Вид:
Апартамент
Площ:
95 кв.
Обитатели:
3
Работещи членове:
3
Финансово състояние:
Заможно
Обзавеждане:
Ново
Домашни любимци:
Куче

 

Четвъртият дом е апартамент в града. Обитателите му са майка, баща и син. Жилището е обзаведено модерно и с вкус, това се забелязва от пръв поглед. Дограмата е алуминиева. Апартаментът се състои от две спални, баня с тоалетна, кухненски бокс с трапезария и хол.

В трапезарията има камина, която отоплява целия апартамент чрез локално парно, освен нея има и два климатика, маса със столове и легло, както и много цветя, придаващи свежест и уют на жилището.

В кухненския бокс има хладилник, мивка, кухненски шкафове, барплот, микровълнова фурна, съдомиялна, пералня, готварска печка. Старинният часовник, картините с красиви пейзажи, иконите по стените и масивната дървена фигура на туземец са доказвателство, че собствениците са религиозни хора и имат разнообразен вкус за красиви неща.

В хола има диван, скрин, телевизор, масичка и домашният любимец, който е поседнал на единия фотьойл. В двете спални има по две легла, два гардероба и нощни шкафчета. В банята има мивка, бойлер, тоалетна чиния и огледало с шкаф. Апартаментът има и три тераси.

 
 
Пети дом
 

Разположение:
В града
Вид:
Апартамент
Площ:
73 кв
Обитатели:
2
Работещи членове:
1
Финансово състояние:
Средно заможно
Обзавеждане:
Ново
Домашни любимци:
Няма

 

Жилището се обитава от млада двойка – момче и момиче. Състои се от – спалня, кухня, хол, баня с тоалетна и тераса. Дограмата на апартамента е алуминиева. В хола  има секция, телевизор, музикална уредба, DVD, бюро, лаптоп, принтер, диван, фотьойли, холна масичка; в банята – бойлер, мивка, тоалетна чиния, огледало с шкаф.

Обзавеждането на кухнята включва – микровълнова фурна, готварска печка, пералня, кафемашина, хладилник, маса, столове, тостер, прахосмукачка. Също така в кухнята има комплект керамични съдове: голям гювеч с диаметър 22 см и дълбочина 10 см; шест малки гювечета с диаметър 4,5 см, дълбочина 7 см и шест чинии с диаметър 7,5 см;

Навсякъде в апартамента има саксии с цветя, на стената се вижда и масивна картина, правят впечатление и иконите, много е хубаво, когато млади хора са вярващи.

Отоплението е с климатик. В спалнята има легло, гардероб, тоалетка.

Разгеждайки тези пет различни на пръв поглед домове, трябва да признаем, че от всеки от тях лъха топлина и уют. Българинът се чувства най-спокоен в дома си: “Моят дом е моята крепост”. Независимо от това дали се намира на село, или в града, дали е къща, или апартамент, домът е дом и ние го устройваме и обзавеждаме така, че да се чувстваме удобно и спокойно в него. Общите неща между петте жилищата са много. Разлика можем да открием в обзавеждането на първата къща, тя е в старинен стил, за разлика от останалите четири, които са сравнително близки в интериора и обзавеждането. Както се вижда, керамични съдове се използват както на село, така и в големия град. Въпреки че живеем в XXI век и макар и да е с нови виждания за света, българинът винаги ще поставя дома и семейството си на първо място.

Пловдив, 2011

  ......................................