Домът за деца "Асен Златаров"

Блиц пише:

"Вече в дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златарев” в столичния квартал „Надежда” няма болни от СПИН, заяви пред bTV шефът на дирекция „Социални дейности” към Столична община Мина Владимирова.

Тя обясни, че двете деца, за които стана ясно вчера, че са серопозитивни, са се заразили извън дома. Коварната болест пипнали, след като се инжектирали с игла, използвана от бременна жена, болна от СПИН. С бъдещата майка нямат родствена връзка, но живеят с нея. Здравните власти са взели вече мерки по случая и бременната наркоманка се лекува.

Разкритията за ситуацията в дома и твърденията за серопозитивни деца дойдоха от групата на БСП в Столичния общински съвет. От БСП обвиниха ръководството на общината, че прикрива информация за системни нарушения в дома – за бременни деца, за бити хлапета от възпитатели, за серопозитивни. От Столичната община и от самия дом отрекоха да са допускали такива нередности. .

Днес зам.-председателят на групата на БСП Калоян Паргов отрече да е казвал, че децата са били заразени със СПИН в социалното заведение. Той обясни, че серопозитивните са били в дома едва два дни.

След като от левицата съобщиха имена на заразените деца, общината се закани да сезира прокуратурата. Паргов обаче се оправда, че не е оповестил ЕГН-тата на болните и затова не бил нарушил закона."

 
Познавам този дом, преди 6 години той беше много добре организирана институция, с изключително добър персонал и ръководство, тук работеха съвместни проекти с организации от Европа.

Това беше водеща институция в страната. Персоналът създаде и приложи изключителни проекти, от тази дейност се родиха НПО-та за работа с деца, тук бе организиран и българския клон на ФИЦЕ - България...

Изведен бе челен опит, приложен в цялата страна. Правилникът за работата на този тип домове в страната бе написан и експериментиран тук, благодарение на добрата практика в институцията.

Всичко добро приключи след промяната собствеността. Кметът на общината стана работодател на институцията, тъй като тя от държавна стана общинска собственост.

Персоналът вече не е същият, ръководството е ново. Въпросната институция вече не е водеща. По принцип кметовете на общините нямат капацитет да бъдат работодатели на тези институции и пряко да ръководят същите; освен това е нарушена Конституцията на Република България и общинското самоуправление с приемане на постановката - "кметът е работодател". Защото става дума за общинска собственост, кметът може само да представлява работодателя (общината), но не може да е работодател. Всичко това води до вземане на некомпетентни решения в ежедневието на институциите, в случая на конкретна институция.

Обърканите и некомпетентни решения водят до случаите, с които шумят и правят скандали медиите. Това от една страна, от друга, журналистическите анализи са повърхностни и емоционални, в тях липсва сравнението.

Проявите на децата, настанени в тези домове, са същите като на децата извън домовете. Стряска публиката проявата при някои момичета на упражняването на най-древния занаят, без да се поднася информация какви са и какъв процент от момичетата, учещи и живеещи в семейна среда, правят същото като момичетата в институциите. При какъв процент от упражняващите занаята правят това, което прави майката, бабата, прабабата...

В институцията постъпват болни, без битови навици деца, агресивни, претърпели насилие... Родителите са също болни (в това число психично болни), нямат работа, нямат образование, изключително бедни, нямат битови навици, агресивни, някои от тях са в затворите ...

В тази ситуация проличава всеобщата управленска ограниченост, подкрепяна от журналистически хор: "До две години да закрият лошата институция! Каква е тази ужасяваща картина?"

Е, като закриете институциите (в случая дома "Асен Златаров"), какво ще стане, проблемите ще изчезнат, а? - децата няма да скитат, да крадат, ще са щастливи, ще посещават училище, няма да са болни, няма да ходят по магистралата...

Проблемите не са в институцията, те са в обществото, при изпадналите от каруцата на Бога!