Път: : Съдби : Т

Теньо Попов

 Ангел Герчев 
  

       

              

Теньо Илиев Попов е роден на 2.02.1908 година в село Братя Даскалови, починал е на 8.03.1976 година. Бил е седмото дете в семейството, майката е починала при раждането му.

Бил е от много заможно семейство, баща му е търгувал с жито и е притежавал 3 мелници. Казвал се е Илия, а дядо му се е казвал Стефан и е бил поп. Също така е бил и куриер на Васил Левски.

Бащата на Теньо се самоубил, когато той навършил седем години, защото проиграл цялото си богатство на комар. Тогава най-големият му брат Стефан го довежда в Пловдив.

Тук той го дава като калфа при един майстор-сладкар. Майсторът имал пет дъщери и отгледал Теньо като свое дете. Изучил го и го научил на занаят. По-късно му помогнал да си отвори собствена сладкарница.

През 1927 година става член на някаква монархическа партия, малко по-късно през 1932 година става член на комунистическата партия. Същата година се омъжва и до 1945 година е бил частник сладкар.

Спасил е двама партизани, но когато го поканили да стане активен борец, той отказал. През 1945 година организирал сладкарска кооперация, казвала се ”Септември”.

До 1976 година предприятието е печелившо и той е негов председател. След 1976 година предприятието е погълнато от друго предприятие. Два месеца след като се пенсионира, Теньо починал от естествена смърт.