Път: : Съдби : М

Милко Стоянов Милчев

Милко Стоянов Милчев
Милко Стоянов Милчев
Снимка: семеен албум
С Тодор Живков в
С Тодор Живков в "Алпин Рено"
Откриване на завода
Откриване на завода
още в галерията...

Дядо ми, на когото нося и трите имена – Милко Стоянов Милчев, е роден на 1.09.1933 г. в село Белозем, област Пловдивска.

Баща му, Стоян Милчев, обущар по професия, и майка му, Анка Милчева – домакиня, са активни участници в съпротивителното антифашистко движение в страната ни и са членове на БКП. Като партизанин в отряд „Христо Ботев”, баща му оставя майка с две деца сами и поема пътя на борбата за свобода, което оформя мирогледа на семейството.

Дядо ми  Милко и сестра му Стайка са закърмени от малки с идеите на антифашистката борба в традициите на рода ни. Проследявайки родословните корени на семейството, преминавайки през много дейни личности – борци за свободата на родината ни, стигаме до съратниците на Апостола на свободата – Васил Левски, в лицето на неговия прадядо Ганьо Милчев.

Дядо ми учи последователно в Белозем, в Пловдив до 7-ми клас и в Карлово и София завършва механотехникум.  По-късно изпълнява военното си задължение във Високопланинско-пехотински части в гр. Мичурин.

Като студент по металургия в Чехия пребивава три години и поради заболяване прекъсва следването си и се завръща в България. Последователно работи в Ремонтния завод като чертожник, в Автомобилния завод „Булгаррено” – като началник на прототипа „Алпин”, в Машпроект като технолог и две години в Ирак като завеждащ машинния парк в Хила Дивания към ИСО „Агрокомплекс София”.

За Дългогодишна творческа работа в областта на машиностроенето и активна обществена дейност е награждаван със златен знак на ИПП  "Машпроект".

През трудовите си години е участвал активно в политическия живот на България като партиен секретар в горепосочените предприятия. Контактувал е с партийни лидери като Тодор Живков, Кочо Гяуров , Звездев, Панев и други.

Със съпругата си, Радка Милчева – начална учителка, отглеждат и възпитават две деца – леля ми Марианна и баща ми Стоян.

Пенсионира се през 1992 г. и по-късно заболява и умира през 1997 г.

---------------------------------------------------------------------------

 Пояснителна бел. от Омда: България за кратко време произвеждаше леки автомобили „Рено” – „Алпин Рено”, и строеше големи обекти в целия арабски свят, вкл. и в Ирак.   Кочо Гяуров е брат на световноизвестния оперен певец Николай Гяуров.  Иван Панев беше партиен ръководител в Пловдив, а по-късно стигна до член на Политбюро на ЦК на БКП. Звездев е местен партиен водач, който беше замесен в заговор за сваляне на Живков.