Балканите през 2004 /Обзор/

 Агенция "Фокус"

2004 година отбеляза началото на един нов процес на Балканите, които от кризисен регион постепенно започват да стават регион, който върви към пълна интеграция в Европа.

2004 година бе година на избори, на смяна на властта в някои страни, на нови кризи и нови конфликти, на нови преговори и поставянето на нови основи за бъдещото изграждане на мира и съжителството на Балканите.

За някои балкански страни 2004 година отвори вратите за ЕС и НАТО, а на други им показа пътя, по който да следват примера на останалите. Словения бе приета за пълноправен член на ЕС, Хърватия и Турция получиха дата за преговори с Евросъюза, а останалите страни получиха уверението, че изграждането на Обединена Европа не е приключило.

2004 година отново показа, че напрежението на Балканите може много лесно да избухне и най-малкият конфликт да се превърне в сериозна заплаха за стабилността на целия регион и неговото европейско бъдеще. Такива събития бяха насилието в Косово през март или кризата в скопското село Кондово през есента.

Македония през 2004 г.

Сърбия и Черна гора през 2004 г.

Косово през 2004 г.

Гърция през 2004 г.

Кипър през 2004 г.

Хронология на по-важните събития на Балканите през 2004 г.