Обединение за национално спасение /ОНС/

Обединението за национално спасение /ОНС/ се създава през март 1997 г. след като ДПС излиза от коалицията на Обединените демократични сили. ОНС се създава от Движението за права и свободи /ДПС/, партия "Нов избор", Зелената партия, Партия Демократичен център, Федерация "Царство България"  и БЗНС "Никола Петков". На изборите на 19 април 1997 г. коалицията се явява с единна листа и печели 7,60%  и 19 депутатски места в 38-ото Народно събрание. Коалицията  обявява, че има либерална и  дясноцентристка насоченост и ще подкрепя радикалните реформи. До ноември 1997 г. ОНС е в т. нар. "реформаторско мнозинство" в парламента и подкрепя правителството на ОДС. След това напуска това мнозинство и започва остро да атакува СДС по множество въпроси.

От създаването си до началото на 1998 г. председател на ОНС е лидерът на ДПС Ахмед Доган. В началото на 1998 г. между партиите в ОНС се сключва ново споразумение, при което то се ръководи от колективен орган - лидерите на съставящите го партии. Те заемат председателския пост по принципа на ротацията, като същевременно останалите са съпредседатели.


В средата на март 1998 г. бившият президент Желю Желев заяви публично, че ще се създаде нов съюз на либерални партии, в който ще вземат участие ДПС и "Нов избор" на Димитър Луджев.

На 1 и 2 април Желев, Доган и Луджев взеха участие в заседанието на Либералния интернационал в Амстердам. При завръщането си оттам Желев декларира, че новата либерална коалиция ще се яви заедно на местните избори през 1999 г., а след това и на парламентарните избори. Засега Зелената партия не е проявила интерес за присъединяване към новия съюз на либералните партии. Неясна остава съдбата на ОНС, но неговата парламентарна група функционира нормално. Официално нито една от партиите в ОНС не го е напуснала. 

На 8 юни 1998 г. БЗНС "Никола Петков" обявява официално, че напуска коалицията.