Национално движение за права и свободи /НДПС/

На 12 декември 1998 г. на Първата национална конференция на Инициативния съвет за обновление на ДПС /ИСО/  се учредява новата политическа формация Национално движение за права и свободи /НСДП/. За неин председател е избран Гюнер Тахир - досегашният лидер на ИСО. Партията ще има трима заместници и организационен секретар, които ще бъдат избрани след съдебната регистрация.

Според приетия на първото заседание на НДПС устав Националният съвет на партията се състои от 33-ма члена и се избира само от национална конференция. Избрани са и 22-ма регионални представители и деветчленна контролно-избирателна комисия.

Емблемата на новото формирование ще бъде синя, в нея ще бъдат запазени маслиновите клонки и надписът ДПС. Те ще бъдат изобразени на фона на изгряващо слънце.

Националният съвет на НДПС ще подпише споразумение с ОДС  за  общо участие на местните избори и за съвместно управление.

Предвижда се разглеждането на специален документ с ОДС, с който са дава гаранции за съвместно управление на местно равнище.

През февруари 1999 г. НДПС получава съдебна регистрация.

На местните избори през октомври 1999 г. НДПС печели самостоятелно  в изборите за кмет на община 66819 гласа, 1 място - 1,19%, а в коалиция319 806 гласа, 11 места - 5,71%.

За кмет на кметство - печели в коалиция 71 427 гласа, 63 места - 4,12%.

За общински съветници - 47 561 гласа, 86 места - 1,46%, а в коалиция - 123 024, 211 места - 3,78%.

На първата национална конференция на НДПС, която се състоя във Велико Търново на 11 март 2000 г,. Гюнер Тахир бе преизбран за председател на партията. Пред форума Тахир заяви, че НДПС ще води преговори с ОДС за обща предизборна платформа и за подписване на споразумение за следизборна съвместна дейност, като затоплянето на взаимоотношенията между СДС и ДПС няма да е за сметка  на НДПС. Предложението ни за коалиране с ДПС на конфедерационен признак остава, каза Гюнер Тахир. В приветствието си към делегатите Екатерина Михайлова, заместник-председател на НИС на СДС, подчерта, че се надява и занапред добрите отношения между двете партии да се запазят.

В интервю за в. "Пари" Тахир заявява, че за 15 месеца след учредителния конгрес на партията си са съдействали  за привличането на над 10 млн. долара чуждестранни инвестиции, главно американски и турски, което е допринесло за разкриването на около 1200 работни места в районите със смесено население и висока безработица.

През януари 2000 г. във връзка с обявената от Доган амнистия на всички напуснали ДПС членове преди Националната конференция на движението лидерът на НДПС Гюнер Тахир обяви, че иска да се обедини с ДПС за предстоящите избори. Тахир дори изчислил, че двете партии заедно можели да спечелят10% от гласовете, което се равнявало на 24 депутати. Неговите амбиции обаче били попарени от депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, който е заявил, че "Тахир сънува хамстери" и ДПС няма да дели електората си със самозванци. Доган пък каза, че амнистията, която ДПС ще даде на националната конференция за отцепниците, не важи за Гюнер Тахир.

2005 - участва в рамките на Коалиция на розата (Българска социалдемокрация, Обединен блок на труда, НДПС).