Зелена партия

 

*** 

ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ е създадена 28 декември 1989 година в една аудитория на Химическия факултет на СУ "Климент Охридски" от 270 души.

Мнозинството са млади интелектуалци, членове на Екогласност. Приемат програма, устав и политическа декларация. Заявяват, че са за "радикална промяна", а не за преустройство. 

Избират Национален съвет от 26 души и 8-членна Контролна комисия. Председател става Александър Каракачанов. В ръководството са неизвестни хора Любомир Иванов (2004 - професор, президент на Атлантическия клуб), Соломон Паси (2004 - министър на външните работи в правителството на Кобурготски, бивш президент и основател на Атлантическия клуб), Филип Димитров (2004, бивш председател на НКС на СДС, премиер и посланик в САЩ),  Косьо Косев, Николина Николова, Ралица Велчева, Господин Господинов, д-р Здравко Савов (беше мажоритарен кандидат от Пловдив за 7 ВНС, почина през май 1990 и неговото място зае Иван Костов), Цветан Кардашев (един от създателите на Русенския комитет), Георги Капитанов, Валентин Горанко (?), Васил Сивов, Владо Симеонов, Красимир Гинчев, Светослава Стаева (по-късно Тадаръкова, журналистка), Калина Бозева, Белналд Конфортов, Яна Божинова, Христина Иванова...

На Учредителната конференция се гласува да се кандидатства за СДС.

През средата на януари зелените имат структури във Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Бургас, Средногорие, Самоков, Костинброд, Пловдив, Пазарджик. През април 1990 в партията членуват около 5 000 души.  Във 7 ВНС парламентарната група на зелените е от 16 депутата: Александър Праматарски, Александър Каракачанов, Боян Папазов (който е и във групата на ФКД), Валентин Церовски, Владимир Джаферов, Владимир Сотиров, Иван Костов, Кирил Маричков, Красимир Петров, Любомир Иванов, Петър Обретенов, Светослав Славов, Снежана Ботушарова, Соломон Паси, Стелиян Стойчев. 

През 1990 Соломон Паси от името на Зелената партия предложи България да стане член на НАТО.

Партията е регистрирана на 15 февруари 1990 г.по Закона за политическите партии.

Основните принципи на ЗП са: развитие, пълноценна изява на всеки, умереност, честност, прагматизъм.

Политическите цели на ЗП са: чиста природа, здраве, разбирателство, общество от свободни хора, средна класа, разумна икономическа реформа, нова данъчна политика, бърза и решителна приватизация, право на собственост върху земята и горите, свобода за коопериране и сдружаване на собствениците, отговорна социална политика, единство на нацията, независима външна политика.

По време на Кръглата маса Зелената партия изготвя проект за спешни икономически мерки, който представя на Контактната група.

На изборите през юни 1990 г. участва в коалицията СДС и изпраща 17 депутати в парламента. На изборите от 13 октомври 1991 г. е в състава на коалицията СДС-либерали, която не успява да преодолее бариерата от 4% за влизане в парламента.

На изборите от 18 декември 1994 г. участвува в политическия съюз "Демократическа алтернатива за републиката" заедно с БСДП на П. Дертлиев, ГОР на Ал. Томов и АСО на проф. Николай Василев. Съюзът печели 3,79% от гласовете и не влиза в парламента.

На изборите от 19 април 1997 г. ЗП участвува в коалицията Обединение за национално спасение заедно с ДПС, Партия демократичен център, Партия "Нов избор" и Федерация "Царство България". Коалицията печели 7,60% и има 19 депутати в парламента, между които двама са от ЗП -  председателят  Александър Каракачанов и Валентин Симов. Каракачанов е и съпредседател на коалицията.

Ръководни органи: Национална конференция, Национален съвет и Контролна комисия. Председател на ЗП от нейното основаване е Александър Каракачанов.
ЗП е партия с умерена либерално-центристка насоченост.

На местните избори през октомври 1999 г. ЗП  печели:  в изборите за кмет на община - самостоятелно 18 948 гласа, 1 място, 0,34%. В коалиция - 108 655 гласа, 7 места, 1,94%.  Кмет на кметства - в коалиция - 33 716 гласа, 29 места, 1,95%. Общински съветници - самостоятелно: 38 985 гласа, 39 места, 1,20%. В коалиция - 93 037 гласа, 147 места - 2,86%.

април 2000 г.

На 10 декември 2005 се провежда Третият извънреден конгрес на зелените, по време на който за лидер на партията е преизбран Александър Каракачанов. Делегатите също така гласуват промени в Устава и Програмата. Според тези промени, в Зелената партия може да членува всеки дееспособен и пълнолетен гражданин на България, който приема нейната Програма и Устав. Задължително условие за участието му е да не е член на друга политическа организация.

Не се допуска членство в ЗП на наборни и кадрови военнослужещи, както и офицери, сержанти и граждански лица от Министерството на вътрешните работи, следователи, прокурори, съдии и др.

В местните избори през юли 2009 г. участва в рамките на Коалиция "Зелените".

Как са се виждали от Зелената партия през 1991 г., можете да прочетете тук.

 

* * *

 2012 г.