Дясна алтернатива в СДС /СДА/ – съюз

Учредява се в Плевен на 11 декември 2005 г. по идея на Надежда Михайлова (бивш лидер на СДС). Участват около 500 представители и симпатизанти на синята партия, но нито един от членовете на Националния изпълнителен съвет на СДС. На учредяването в залата на плевенския драматичен театър присъстват лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски и председателят на ДРОМ Илия Илиев и около 50 лидери на общински организации в СДС от страната.

Според инициаторите (сред които е и синият кмет на Плевен Найден Зеленогорски) целта на новата формация е “утвърждаването на истинска дясна алтернатива – СДС да заработи като принципна и категорична опозиция на сегашното управляващо мнозинство”.  Съюзът трябва да действа "като мисия, като коректив" за политиката на синята партия, за да я вдигне на крака, тъй като на последния конгрес на СДС не са били решени най-важните въпроси - за отношението на сините към управляващите и за това кои са стратегическите партньори на СДС.


Приема се устав и декларация. Съюз "ДА" ще се ръководи от 21-членен национален политически съвет без формален лидер. Не се предвижда събиране на членски внос и изключване на членове. В националното ръководство е включена Надежда Михайлова, актьорът Николай Сотиров, проф. Георги Михнев от УНСС, депутатът и бивш главен секретар на сините Ваньо Шарков, Христо Марков и Ергин Емин, областни и общински лидери на СДС от Плевен, Пловдив, Кърджали, Разград, Варна, Ловеч, Ямбол, Габрово, София-област, Сливен и Враца, както и симпатизанти на партията. (Кметът на Плевен Найден Зеленогорски не е в ръководството, тъй като законът му забранява подобно участие.) Според приетия устав освен членове СДА ще има и симпатизанти, на които не може да бъде отказано членство. Ръководството няма да може да изключва никого, освен ако не получи присъда или реши да напусне сам. Начело на организацията ще стои национално събрание, което ще се свиква ежегодно. Право на съвещателен глас ще имат и кметове на общини, издигнати или подкрепени от СДС. По места СДА ще има общински организации, в които членуват минимум 7 членове и симпатизанти.

Фракцията се създава  въпреки призива на редица известни привърженици на СДС към Надежда Михайлова да не пристъпва към това. В открито писмо до нея, подписано от Евгений Дайнов, Вили Кавалджиев, Кирил Маричков, Ваня Костова, се казва: “Създаването на фракция се тълкува като ново разцепление и засилва разочарованието от СДС. Как хората да вярват в нас?... Вместо хората да слушат за реалната политика на новото синьо ръководство срещу БСП, НДСВ и ДПС, те научават за ново разцепление в СДС.”

По мнение на Александър Божков, координатор на експертните съвети в СДС, тази фракция е "сбирка на хора, чиито амбиции не са се сбъднали и които търсят да се изявят, да покажат, че незаслужено са загубили вътрешнопартийната битка".