Път: : Кой кой е : Ш

Шуламит Шамир - Сарика Леви

Шуламит Шамир е родена в София, България с рождено име Сарика Леви.

Родена през 1923 г. в София. На 17 г. Сарика вече е много дейна активистка на дружеството "Бейтар", пропагандиращо идеята за основаването на еврейската държава. Така тя, против волята на родителите си, заминава нелегално за намиращата се тогава все още под мандата на Великобритания Палестина, за да участва в създаването Израел. Когато пристига в Яфа, веднага я вкарват в лагер за бежанци. След като излиза от лагера година по-късно, започва работа във фабрика за конци.

Включва се в съпротивителната организация "Лехи", известна още като "Борци за свободата на Израел" и приема нелегалното име Шуламит. Там се запознава и с бъдещия си съпруг Ицхак Шамир, току-що избягал от ареста и оглавил  организацията. Сарика-Шуламит изпълнява  ролята на свръзка на укриващия се от английските власти Шамир. “Така тази свръзка стана връзка за цял живот” – разказва Сарика /Шуламит/ при идването си в България през 2001 г.* През 1944 г. се женят тайно. През 1945 г. се ражда синът им Яир.

“След две години ни арестуваха - съпруга ми го изселиха в Еритрея, в Африка, а мен ме вкараха в затвора...Обявих гладна стачка - или да ми донесат детето, или да ме пуснат при него. Единайсет дни не приемах нито вода, нито храна, докато разбрах, че наистина ще ме оставят да умра... Нещо повече - казаха ми, че ще ме освободят едва когато и последният английски войник се качи на кораба и си замине от Палестина. И си удържаха на заканата - излязох последна от затвора на 1 май 1948 г. На 15 май обявиха създаването на държавата Израел. Синът ми не можа да ме познае..” – разказва г-жа Шамир за в. "Дневник" /в. "Дневник", 3.09.2001 г./

Сарика / Шуламит и Ицхак Шамир  имат още един син – Гилад.

Родителите на Сарика също идват в Израел през 1946 г.

За пръв път г-жа Шуламит Шамир се връща в България през 1986 г. по покана на  еврейската културно-просветна организация /по-късно Шалом/. Приета е от Тодор Живков, среща се с Петър Младенов.

Отново идва в България през 1988 г., за да взема участие в кръглата маса, посветена на спасяването на българските евреи.

Родената в България г-жа Шамир в София

През септември 2001 г. г-жа Шамир отново посещава България, за да представи за “Деня на отворените врати”* филма "Извън хватката на Хитлер" – документален филм за спасяването на българските евреи. Сценарият е по едноименната книга на проф. Михаел Бар-Зоар, а режисьор е американският му сънародник Ницам Авирам. Инициатор за създаването на филма е Сарика – Шуламит. Тя е председател на инициативния комитет, организирал кампанията за набиране на средства за реализацията на проекта.

Сарика – Шуламит умира на 30 юли 2011 г. на 88-годишна възраст. Последните си години прекарва заедно със съпруга си Ицхак Шамир в дом за възрастни хора в Тел Авив.

По повод кончината й министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху в официално заявление изразява съболезнованията си на Ицхак Шамир, на децата и внуците му.

--------------------------------------------

* Как Сарика стана Шуламит - 3.09.2001 г. в. "Дневник"

 

* * *

Вижте още в Омда:

Историческа справка за евреите в България