Път: : Кой кой е : Ц

Цецка Цачева

Цецка Цачева
Цецка Цачева
Снимка: dailypress.bg

 

 

 

 

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч.

Средното си образование завършва в днешното СОУ "Анастасия Димитрова" – град Плевен, известно и като първото светско девическо училище в България.

 

 

 

 

Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. В официалната й биография не е отразено какво работи, докато учи.

След дипломирането си започва работа като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.

От този период до 1989 г. е член на БКП. Според твърдения, които самата тя категорично отхвърля, по това време е била и секретар на първичната партийна организация на БКП. "Около моята личност няма нищо интересно. Била съм член на БКП до 1989 година, но не се срамувам от този факт, защото тогава БКП беше държавата. Работила съм чисто експертно и не се срамувам", обяснява Цачева при избирането й за председател на НС. "Посрещнах промяната с големи очаквания и надежди, но времето на така наречената "синя идея" не даде на нас, обикновените хора, очакванията, които имахме, обаче никога не съм била член на СДС", допълва тя.

От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. Цачева е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, но остава трета. Избрана е обаче за общински съветник. Същевременно е и общински ръководител на ГЕРБ в Плевен.

Преди избирането й за общински съветник, 7 години и половина е консултант на община Плевен, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с тогавашния кмет Найден Зеленогорски. През юни 2008 г. той подава сигнал срещу нея до Адвокатската колегия в града. Мотивите са, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен - докато е оказвала правна помощ на местната администрация, е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-и многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарно с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков. За нея са гласували 54 880 души (36,92%), а за влиятелната фигура в БСП - 34 574 (23,26%).

Избрана е за председател на 41-ото народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа „за“ и трима „въздържали се“ и така става първата жена председател на Народното събрание в историята на България.

На 27 октомври 2014 г. е избрана за председател и на 43-ото народно събрание на Република България с 219 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 1 „въздържал се“. Според анкетите на "Алфа рисърч" за обществените нагласи през септември 2016, като председател на НС Цачева получава одобрение от 15 на сто и неодобрение - 41 на сто.

Цецка Цачева е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Омъжена е за плевенския архитект Румен Данговски. Двамата имат син, който носи същото име - Румен.

Синът й е завършил Софийската математическа гимназия. Бил е победител в множество световни състезания по математика. През 2013 г. с проекта си "On the Lower Central Series of Pi-algebras" той печели второ място на състезанието Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) в категорията "Математически науки". Това е най-голямото в света състезание за ученици, които представят оригинални изследователски проекти в областта на природо-математическите науки и инженерството. Освен парична награда от 1500 щатски долара, отличието включва и именуване на астероид на негово име - "Румен". В момента следва математика в САЩ. 

 

Според официалната й визитка, Цачева владее свободно немски и руски език. 

В приятелска компания обича да пее. Казват, че била "душата на компанията". Няма сведения да спортува. 

Според излезли в медиите сведения, обича да чете Паулу Коелю и Карлос Кастанеда. Любимото й стихотворение е "Дива къпина" на Маргарита Петкова:

Като дива къпина съм – ни хубост у мен, ни сладост.

Стипчива съм, но мога да утоля някому глада и жаждата.

Крехки са ми уж корените, а за скалата здраво се вкопчват.

Не мога да вирея върху изискана паркетна почва.

Стигат ми ласката на дъжда и на слънцето топлината.

(а по душата ми – следи от зъбите на вятъра).

Като дива къпина съм – предупреждавам.

Когато нехайно посягат към мене – умея до кръв да ранявам.

Внимавай! Да не се закачиш, както случайно си свърнал –

няма отърване!

Добра домакиня. Самооценката й е, че готви добре. 

Смята се за строга, справедлива, уравновесена. В трудни моменти се опира на максимата на Вера Мутафчиева - "И това ще мине...", както и на съвета на Дел Карнеги "Направи от лимона лимонада"...

Няма грешки, за които да съжалява. 

 

 

По обяд на 2 октомври 2016 година Бойко Борисов официално обявява, че ИК на ГЕРБ издига кандидатурата й за президент на Република България. Мнозина са изненадани. 

 

Източници:

http://www.focus-news.net/news/2016/10/02/2307307/koya-e-tsetska-tsachevai-spravka-na-agentsiya-fokus.html

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/15/755228_cecka_cacheva_bila_sum_chlen_na_bkp_do_1989_godina_no/

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/02/2836314_mamma_mia_ili_koia_e_cecka_cacheva/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0_%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0