Път: : Кой кой е : Ф

Адолф Фабрикант

Той е роден на 13.12.1919 г. в Одеса. Завършва висше образование по химия. Следва във Франция. Дипломира се в Политехниката – София. Антихитлерист и антифашист. Комунист. С подкрепа от Съюзниците издава нелегалните "Информационен бюлетин" и "Отечествен фронт" в София, заедно с Алексей Шелудко. Двамата участвуват в разпръскване на подривни позиви в кината (прeди 1944 г.). Подозиран за доживотна връзка с  Франция и Великобритания. Дистанциран от СССР. 

Научен сътрудник и преподавател в Минно-геоложкия инстут  и в Политехниката, където е завеждащ катедра “Химия”, зам.-декан, декан. Доцент, професор по органична химия в МЕИ.  Член на БКП.

След 1989 г. – до кончината си, член на БСП. 

По време на т.нар. "Възродителен процес”  (смяната на имената на българските турци)  през 1989 г.   дейно изразява позицията си срещу тази политика и в подкрепа на  човешките и граждански права на българските турци. 

През 1988 г. е сред участниците в Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България. Негово дело е декларацията, която българските интелектуалци връчват  на Франсоа Митеран по време на закуската си с него във френското посолство в България през 1989 г. Починал.