Път: : Кой кой е : Р

ген. Кирил Радев

генерал Кирил Радев
генерал Кирил Радев
Снимка: Нова телевизия

Бивш директор на Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/

Ген. Кирил Радев е роден в град Добрич.

Завършва Висшия институт на МВР и Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" със степен магистър по право.

От 1980 г. работи в системата на МВР.

До 1991 г. служи в Икономическата полиция. Следващата година става директор на Централната служба за борба с организираната престъпност /ЦСБОП/. Тогава министър на вътрешните работи е Йордан Соколов, а главен секретар на МВР -  вътрешният  министър от кабинета на Иван Костов, Богомил Бонев.

През март 1993 г. Радев подава оставка като шеф на службата. Той изпреварва с часове уволнението си от тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов.

През 1997 г. Радев отново е назначен за директор на НСБОП.
Освободен е от този пост, тъй като министърът на вътрешните работи от ремонтирания през декември кабинет на премиера Костов Емануил Димитров обяви, че Радев ще бъде сменен, за да бъде оптимизирана работата на НСБОП.

Ген. Радев е поканен на разговор с министър Йорданов, който да изложи мотивите за смяната му. Радев не отива на срещата с обяснението, че за него е неприемливо да научи за смяната си от медиите, а не лично от министъра, а и понеже не желае посредници /секретарката на Йорданов/ да му съобщават, че министърът желае да разговаря с него. Според пресата причината за смяната е, че ген. Радев е от близкото обкръжение на бившия шеф на МВР ген. Богомил Бонев, който отправи атаки към правителството на Костов.

С указ на президента ген. Радев е освободен от поста директор на НСБОП и на негово място по предложение на вътрешния министър Йорданов е назначен полк. Румен Миланов.

През 2001 г. Кирил Радев се присъединява към Гражданската партия, учредена от Богомил Бонев.


Женен, с едно дете.