Път: : Кой кой е : Л

Достена Лаверн

 

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в Пловдив.

Баща й, Христо Атанасов Ангелов, журналист в културния отдел на в. „Работническо дело", е загинал при трагичен инцидент през 1982 г. Майка й, Мария Андонова Пиргова, е преподавател по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

През 1993 г. Достена Ангелова Лаверн завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София с медал за отличие. През 1992 г. е изпратена в Портланд, Орегон след конкурс по образователен обмен със САЩ. Едногодишният й престой там й осигурява и диплома за американско средно образование.

Завършва университетите „Марк Блок" и „Робер Шуман" в Страсбург, Франция. През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология с най-високо отличие на журито във Висшата школа по социални науки в Париж. Темата на дисертацията й е свързана с ролята на тинк-танковете в българския преход към демокрация. От 2004 г. Достена Ангелова Лаверн работи като журналист във френски издания и е университетски преподавател.

У нас доби известност с книгата си "Експертите на прехода", която е редактирана версия на дисертацията й. Самоопределя се като крайна левичарка. Свързана е с БСП.

(За справката е използвана информацията в http://www.vsekiden.com/151412)