Път: : Кой кой е : З

Мартин Заимов

Мартин Михайлов Заимов e български финансист и политик.

Роден е на 16 април 1962 г. в Женева, отрасъл е в София, кв. "Лозенец".

През 1985 г. завършва "Електронна техника" в Техническия университет (тогава ВМЕИ "Ленин") в София. Две години по-късно се дипломира в престижния колеж "Бъркбек" в Лондон като икономист. През следващата 1988 г. продължава квалификацията си в Лондонското училище по икономика /London School of Economics/ със специализация по макроикономика и стопанска история.

До 1990 г. Мартин Заимов живее извън България - във Великобритания и Франция.

 

През периода 1990-1991 работи във френската фирма "Бис" в Париж, като отговаря за пазарите в Източна Европа  и във френското дружество "Луи Драйфус" в Париж, клон на един от най-големите световни търговци на зърно "Луи Драйфус"; оглавява представителството на фирмата в София до 1997.

След 1989 създава представителство на големите одитори "Купърс и Лайбранд".

В България през 1992 г. заедно с Левон Хампарцумян, (по-късно един от шефовете на "Прайс Уотърхаус", почетен консул на Канада в София, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“) основава "Българска одиторска компания", в която е до 1993. Впоследствие тя е купена от Coopers&Lybrand.

През 1997 е зам.-министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебното правителство на Стефан Софиянски (като заместник на Д. Бобева отговаря за наблюдаване на борда на "Нефтохим"). Член е на управителния съвет на Института за пазарна икономика и на Студентския съюз на Лондонското училище по икономика.

От 1 юли 1997 е избран (с мандат от 6 години) за подуправител на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“, което контролира валутния борд. Постът го заварва като банков съветник на вицепремиера А. Божков. Хората, с които е работил, казват, че е изключително способен, амбициозен, стриктен и честен до конфликтност. Съчетание на професионализъм, ерудираност и неподатливост към корупция, които натежали при избора му.

През 2003 г. подава оставка малко преди изтичането на мандата си и е назначен за изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка. На следващата година напуска поста.

Председател на управителния съвет на Парк АДСИЦ. От 2007 г. е член на УС на „Сосиете Женерал Експресбанк“.

 

След 1990 г. е член на Демократическата партия на Стефан Савов и на Върховния й партиен съвет.

През 2007 г. Съюзът на демократичните сили (СДС) и Демократи за силна България (ДСБ) съвместно издигат кандидатурата на Мартин Заимов за кмет на София. Той е определен и за водач на общата листа на двете партии за общински съветници. Получава 17,77% от гласовете и остава втори след действащия кмет и кандидат за нов мандат Бойко Борисов, който печели на първия тур с 53,43%. Заимов е избран за общински съветник и заявява намерение да се кандидатира повторно на следващите избори. На първото заседание на Столичния общински съвет (СОС) е избран за заместник-председател.

На местните избори през 2011 година Мартин Заимов оглавява кандидатската листа за общинския съвет на Столична община на партията „Ред, законност и справедливост“ (РЗС), която подкрепя кандидата за кмет на Синята коалиция Прошко Прошков. РЗС печели около 1% от гласовете в Столична община и не получава места в общинския съвет.

 

Страстен любител на сърфа (бил е учител по сърф в Марсилия 1992-93 г.).

Владее английски, френски и руски.

 

 

По майчина линия Мартин Заимов е внук на генерал Владимир Заимов и правнук на участника в Априлското въстание Стоян Заимов. Майка му Клавдия Заимова - дъщеря на генерала, след завръщането си в България от емиграция в Швейцария дава родовото име на двете си деца - Мартин и Михаил. Тя е завършила социология в Женевския университет и е автор на научни трудове и изследвания върху историята на рода Заимови. Сред интелектуалните кръгове тук е известна със съчетанието на европейска еманципираност и култура, широки демократични разбирания и силно развито национално чувство.

Баща му е световноизвестен британски журналист, военен кореспондент на Асошиейтед прес - Майкъл Голдсмит, кадрови разузнавач на МI-5 с мисии в Конго, Виетнам, Ливан, ЦАР и други "горещи" точки, обявен за "персона нон грата" в ЧССР през 1960 г.

Вуйчо му,  ген. Стоян Заимов е служител на РУМНО. Името му нашумява през 60-те години покрай национално-освободителните борби в Африка.

Брат му Михаил води артистичен живот, занимава се с подводен спорт и фотография - бащата Майкъл Голдсмит бил оставил състояние с висока рента. Братята са с двойно гражданство.

 

Мартин е разведен и има три деца. (Майката на първото му дете, дъщерята Сара-Клавдия, е французойка - Валери.) Живее на семейни начала с рекламистката Калина Жулева (изпълнителен директор на „New Moment New Ideas“), племенница на члена на ЦК на БКП и дългогодишен посланик на България в Москва Димитър Жулев.