21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Кой кой е : Д

Касим Дал

Касим Исмаил Дал е роден на 17 октомври 1962 г. в село Николаевка (Варненско).

Дал е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, за което излежава присъда в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986-1989). След амнистирането му през 1990 година става един от основателите на Движението за права и свободи, а от 1993 година е негов заместник-председател. Пред 2010 година Дал подава оставка като заместник-председател на ДПС. През януари 2011 година подава оставка (виж "кървавото писмо" по-долу) и като член на Централното оперативно бюро на ДПС и остава само член на партията и депутат в ПГ на ДПС в 41-вото народно събрание (издигнат от Търговище).

Наричат Касим Дал "сърцето и паметта на ДПС". Касим Дал е бил един от най-верните хора на Ахмед Доган. Приятелството им тръгва от затворническите килии. Дал прекарва три години зад решетките заради участието си в турската нелегална организация, създадена от Доган в годините на Възродителния процес.

Дал е отговарял за организационния живот на ДПС, правил е и печелил избори, събирал е кадрови справки за назначения, занимавал се е с въпросите на вероизповеданието. Негов ресор са били и връзките с Турция. За близо 20 години в политиката не е излязъл нито един компромат за него.

Един от малкото високопоставени политици в ДПС без досие в ДС. Името му беше замесено в скандала с Красьо Черничкия - Дал бе един от тримата депутати в "тефтерчето" му. Тогава Дал обясни, че са приятели и ходят заедно на лов. При последното посещение на премиера на Турция Реджеп Ердоган в България (октомври 2010) не Доган, а Касим Дал се срещна с него. За Дал се знае, че е любимецът на българските изселници в южната ни съседка.

Депутат е в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание.

На 18 февруари 2011 година Централният съвет на ДПС изключва Касим Дал от партията.

След отстраняването на Лютви Местан (24 декември 2015) от ДПС прави изявление: "Можем да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме."

През 2012 година учредява заедно с Корман Исмаилов Народната партия "Свобода и достойнство".

 

Владее турски и руски език. Семеен е.

 

* * *

Обръщението (т.нар. "кърваво писмо") до структурите на движението, в което Дал  обяснява защо се оттегля от ръководството на ДПС:

ОБРЪЩЕНИЕ
към Организационните структури на ДПС

Уважаеми колеги,

В деня, в който заявих официално пред Председателя на ДПС своето желание да напусна състава на Централното оперативно бюро на партията се обръщам с това послание към вас с искреното намерение, до всички членове и симпатизанти в страната да достигне ясното послание, че тези и всички мои бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията. Състоянието на нещата в ДПС от последната точно една година ме карат да бъда откровен, както с вас, така и със себе си и да произнеса на глас твърде нелицеприятната диагноза за партията към днешна дата. Ако бъдем до край искрени, трябва да признаем, че партията ни е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация. Държа да бъда разбран правилно - никога не съм имал, нямам и сега амбиции към лидерското място в ДПС, но моето основно обвинение е главно към Председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година. През нея той не позволи на ЦС на ЦОБ на ДПС да се изпълняват решенията на VII-та Национална конференция и грубо наруши Устава на партията отлагайки във времето свикването и провеждането на редовен Централен съвет на партията. Епизодичното му появяване в Централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на Парламентарната група пък допълнително възпрепятстват нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, допускайки той самия и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект. Откровеността ни принуждава да признаем и най-тежката последица от поведението на нашият Председател - изчезването на общата "КАУЗА ДПС", която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било. Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974-та година насам. Тук е може би мястото, като политик с биография още от затворите на тоталитарния режим в България и попаднал под една 25 годишна заблуда, да поднеса своето извинение към вас, а чрез вас и към всички членове и симпатизанти на ДПС за това, че воден от своя идеализъм неволно съм подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение през всичките тези години.

Уважаеми колеги,

Логично е да бъда попитан защо цяла година съм мълчал при това тежко състояние на партията. Мога само да кажа, че както е прието дадох време на новото ръководство да намери верния за партията път напред. За съжаление, както се и очакваше, хора без тръпка и разбиране за "КАУЗАТА ДПС", които временно я експлоатират и бързат да я заменят с каузи за собственото си благополучие, в екип с хора, които имат доброто желание, но са с доста ограничени организационни и административни способности, не дават шанс на ДПС да продължи възходящия си път нагоре. За тази една година никой от това ръководство не ме потърси и възползва от моя опит, за да се реализира една приемственост в партията и извън нея и да се решат положително не една и две кризисни ситуации. Вместо това се работеше на принципа - "всичко започва от нас". Резултатите са видни. Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост. Това в кратце са причините за моето мълчание до днес и за моето решение да изляза от състава на Централното оперативно бюро и да настоявам за срочно свикване на Централен съвет на партията, на който да се състои нормална дискусия по всички наболели за ДПС проблеми.

Ползвам случая да ви честитя Новата година и да пожелая на вас и на вашите семейства крепко здраве, радост и усмивки през цялата 2011 година.

11.01.2011 г.
Касим Дал - член на Централния съвет на ДПС

 

* * * 

Вижте още :