Път: : Кой кой е : Г

Светослав Гаврийски

Гаврийски
Гаврийски
Снимка: politika.bg

На обяд по време на предизборната кметска кампания.

 

Роден е на 18 декември 1948 г. в Свищов. Баща му е един от основателите на съвременното застрахователно дело в страната и дългогодишен преподавател във ВИНС - Свищов.

По спомена на близка на семейството за малкия Светослав: "Беше прекалено затворено момче. От малък имаше проблеми със здравето и книгите компенсираха липсата на буйно детство.   ...голяма част от онова, което Бебо постигна в живота си, дължи на своята майка. Изключително силна, волева и борбена личност."

Средното си образование завършва през 1967 г. в София.

През 1972 г. завършва висше образование във Висшия икономически институт "Карл Маркс" - София, специалност "Икономика на външната търговия".

Над 20 години е работил в Министерството на финансите, 1972-1997:

От 1972 г. работи като икономист в Министерството на финансите, дирекция "Външна търговия", а от 1977 г. - в управление "Валутно-финансово".

От 1988 г. е главен специалист в Министерството на икономиката и планирането, дирекция "Национални баланси".

През 1990 г. е главен експерт в управление "Международни финансови отношения" на Министерството на финансите.

В периода 1991 - 1992 г. е началник на управление "Външни финанси", а през 1992 -1997 г. е заместник-министър на финансите.

Участва в преговорите с Лондонския клуб на частните банки-кредитори за разсрочване и предоговаряне на външния дълг на страната.

През февруари-май 1997 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Софиянски, с което започва истинската му кариера.  Участва в разработването на новия Закон за БНБ, с който от 1 юли 1997 г. в България се въвежда парична система, основаваща се на принципите на паричен съвет.

На 11 юни 1997 г. 38-ото народно събрание го избира за управител на БНБ. На този пост остава до края на мандата - 2004 г.

Издигнат за кандидат кмет от партията на Иван Костов "Демократи за силна България" в частичните кметски избори в София през октомври 2005. Не успява да стигне до балотаж, но получава сериозен процент подкрепа - трето място след Бойко Борисов (независим) и Татяна Дончева (БСП).

2006 - член на УС на Търговска банка "Алианц България". Главен изпълнителен директор на ТБ "Алианц България" АД.

Владее английски, френски и руски.

Банкер на годината за 2013 г. Призът се дава за 21-ви път от в. "Банкеръ" и е за постигане на растеж в условията на криза и за съхраненото доверие на клиентите.