Път: : Кой кой е : В

Валентин Василев

Роден  на 7 октомври 1952 г. в гр. София.

Завършва две висши образования - хидротехническо строителство във Висшия институт по архитектура и строителство в София, а след това журналистика във Факултета по журналистика на Софийския университет "Климент Охридски". 

Работи като хидроинженер 16 години. 

Бил е водещ на програма "Екология" в националната телевизия и радио.

1991 - 1994 г. - депутат от 36-ото народно събрание от листата на СДС.  Член на Демократическата партия. 

1991 - 1992 г. - министър на околната среда в правителството на Филип Димитров.

1994 г. - депутат в 36-ото народно събрание, избран с листата на СДС. 

От 10.09.94 г. Василев участва в учредяването на "Демократическа партия - 1896 г.", която се отделя от ДП на Стефан Савов и остава в коалицията СДС.  (Поредното "отлюспване" в СДС)

1994 - 1997 г. - депутат в 37-ото народно събрание от квотата на ДП в листата на СДС. Член на Комисията по външна политика и европейска интеграция и на Комисията по опазване на околната среда и по водите в парламента.

1997 г. - депутат в 38-ото народно събрание от листата на СДС.

Министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов. 

През декември 1999 г. е освободен от поста министър на търговията и туризма по предложение на премиера Костов за структурни и персонални промени в правителството на ОДС. 

Връща се като депутат от Народен съюз в 38-ото народно събрание. Участва в икономическата комисия.

2001 - избран за депутат  от СДС в 39-ото народно събрание.

Дълги години е бил професионален състезател по подводен риболов и все още продължава да го практикува. "Това е и най-голямото ми хоби" - казва той.  Носител е на много награди от състезания по подводен риболов. Играе тенис, кара ски. Ловец. Предпочита поп музиката от 60-те години. Автор е на подводни филми, публикации и изследвания за екологичното състояние на Черно море. Автор и на сборник разкази "Ловецът на баракуди" (2011).

Председател е на неправителствената организация Българо-германски форум, бивш председател на българска федерация по ски (избран на 25 септември 1999).

Женен, с две деца. Ползва немски и руски.