22 юли 2024г.

Св. вмчца и равноап. Мария Магдалина. Имен ден на Магдалена, Миглена, Мария..

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Кръстова гора

Кръстова гора – пътуване към Бога

Как да стигнем до целебната поляна сред Родопите

За всяка религия има определени места, където вярващите да получат благодат от своя Бог, а Бог да изпита обичта на своите последователи. Българските православни християни приемат за едно от тези места свещената местност Кръстова гора или още Кръстов връх, както е отбелязана на географските карти.
Без значение по каква причина са тук, хората с готовност се изкачват всяка година на 1545 метра надморска височина в Централните Родопи, за да посетят Кръстова гора – поляната във форма на кръст, заобиколена от гъста широколистна гора.

 

Притегателната сила на Кръстова гора

Доказателствата за това, което кара хора от цялата страна да идват и да се прекланят тук в нощта преди Кръстовден, са в историята на манастира „Света троица" и околните села. Има ги и в пренасяните чрез фолклора легенди за съществуващи и несъществуващи исторически събития.

Ако пренебрегнем организираните специално за Кръстовден от туристическите агенции екскурзии, можем да стигнем до мястото по няколко начина. Пътешествието с влак минава през Пловдив, а после до Асеновград (от Пловдив до Асеновград се движи електричка на всеки 30 минути).

 

Как да стигнем

Близо до ж.п. гарата на Асеновград е и автогарата, откъдето тръгват автобуси директно за Кръстова гора. В случай че предпочитате собствения автомобил, след Асеновград хващате пътя за Смолян, подминавате Бачковския манастир и на разклона за град Лъки поемате на юг към село Борово. Кръстова гора се намира на около 6 километра от селото.

Селският път е тесен, със завои без видимост и по него трудно се разминават две коли, но пък в дните около празника, колите се движат само в посока към върха. Въпреки пропастите отстрани и липсата на мантинели, казват, че тук катастрофи почти не се случвали – все пак това е пътят към Храма и сякаш Бог пази своите вярващи.

През XII век тук е бил построен

Троицкия манастир,

подчинен на Бачковския и също като него, обитаван предимно от грузински монаси. Грузински семейства са населявали и близкото до Троицкия манастир селище Иверце. Присъствието на грузинците в района се обяснява с великодушието на доместника на Византийската империя – грузинеца Григорий Бакуриани, който основал Бачковския манастир, дарил го с много земя и го заселил с грузински монаси. 

Григорий Бакуриани подарил на манастира две златни икони – „Свето преображение Господне" и „Света Богородица" с вградени в тях парчета от кръста на Исус Христос.

Когато бил построен Троицкият манастир, жителите на близките села измолили от игумена на Бачковския манастир да подари на новия храм иконата „Свето преображение Господне". При последвалите тъмни времена на турското робство, монасите закопали в земята чудодейната икона и други ценности на манастира. Самите те били изклани, а манастирските сгради опожарени.

Днес комплексът включва две църкви: Покров на Пресвета Богородица и Света Троица. Тук всеки човек може да напише своето желание за здраве и благополучие в тетрадката на някой от параклисите, а после да продължи към Кръста. Повечето оставят своя дреха да постои за малко върху Кръста и се надяват, обличайки я, да получат своето изцеление.

 

Историята на Кръста 

също е обвита както с истини, така и с легенди за проповедника Йорданчо. Той имал способността да открива свети места и през 1933 г. посочил мястото с останките от манастира на Кръстова гора като целебно и със силна енергия.

Брат Йорданчо изпращал там болни хора да преспиват, и на сутринта те се събуждали здрави. Това се случило и със сестрата на цар Борис ІІІ, княгиня Евдокия. От благодарност царят изпратил метален кръст, който да показва на вярващите святото място. При поставянето на кръста, бликнало аязмо с лековитата вода, а върху основите на разрушения манастир била изградена църквата Света Троица. Днес аязмото също има свой параклис. 

Трябва да споменем, че преди 26 години кръстът, дарен от Цар Борис ІІІ, е бил откраднат, а после – върнат от един от крадците. Този кръст се намира в църквата Света Троица, а на мястото му е издигнат нов, по-голям. Именно новият кръст е окичен с дрехите на вярващите.

Не е задължително да отидем в тази свещена за българите местност

точно на Кръстовден 

или Въздвижение на Светия Кръст Господен, както е според църковния календар (пада се на 14 септември тази година).

Всяка нощ, в петък срещу събота, тук има литургия за здраве, с възможност свещеникът да прочете имената на записалите се. Ако времето позволява, може да се преспи на открито, сред множеството запалени свещи на вярващите.

Казват, че престоят на Кръстова гора лекува от безплодие, от заекване и още много страдания. Някои дори успяват да видят небесния Йерусалим сред звездите на нощното небе.

Ако обаче нямате желание да прекарате нощта на поляната и да дочакате светлината, която понякога озарява големия кръст на върха, манастирът Света Троица предлага и стаи за нощувка на цени от 5 до 15 лева. Но не бива да очаквате хотелско обслужване. Хотелите са в близкия град Лъки и в селата Борово и Здравец. А и Асеновград е само на 45 км оттук.

Но преди да поемете към някой от тях, отпийте вода от аязмото, минете покрай дървото, което опрощава греховете, вземете си камъче за късмет и прецените сами дали мистиката на Кръстова гора е плод само на легендите и суеверията или е достойно за уважение и за отдаване на почит място, чийто ореол трябва да предадем на поколенията.

Даниела Карастойкова

http://club50plus.bg/