21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

''Pro Bulgaria“

Янко Гочевъ добави нова снимка към албума: Междусъюзническата война (The Second Balkan War) - 1913г.

''Pro Bulgaria“ (''За България“) - корицата на книгата, написана и издадена от швейцареца Луи Айер през 1913г., в която разобличава заговора за унищожението на България по време на Междусъюзническата война.

През 1913г., покрусен от разгрома на България в тази война, ''победена без да бъде бита'' и искрено възмутен от антибългарската кампания, подета от европейския печат, основно във Франция, Луи Айер написва на френски език цяла книга в защита справедливата българска кауза.

През 1913 г. той издава в Швейцария със свои лични средства ''Pro Bulgaria“ (''За България“). Той използва целия си авторитет на известен в цяла Европа спортен деятел, за да я разпространи. Въобще през 1913г. чужденецът Луи Айер ПРАВИ ТОВА, КОЕТО МНОГО ''БЪЛГАРСКИ'' ДИПЛОМАТИ НЕ ПРАВЯТ - ДА ЗАЩИТЯТ БЪЛГАРИЯ.

Няма друга толкова възторжена и всеотдайна защита, която България да е получила след всичките хули и скверни обвинения, хвърлени по неин адрес в онези размирни времена от бившите ни ''съюзници - разбойници''. През 1913г., когато България е повалена и оцелява по чудо благодарение на своята храбра армия, гласът на хуманиста Луи Айер, подобно на този на чеха Владимир Сис има изключително важно значение за притъпяване на мощния хор от антибългарска кампания, организирана от всички български съседи и подкрепяна основно от Франция на запад и съюзника й Русия на изток - главен организатор на антибългарския заговор от 1913г. от великите сили.

В книгата си Луи Айер пише следното: ''Народ, който за 30 години можа да възроди и направи цветуща своята родина - такъв народ не се оставя да бъде повален. Той вече се завърна към един възродителен труд със задача да превърже раните си и да възстанови силите си. Героизмът на неговите добродетели и величието на неговото минало отговарят на неговото бъдеще, както войнишката вдовица му припомня в краткия некролог библейските думи ''Господ е приятел на праведниците''.

Освен всичко друго, в книгата си Луи Айер публикува и много факти, документални свидетелства и фотоси от зверствата и варварщината на сърби, гърци и турци над българите в Македония и Тракия, представляващи истински геноцид и разобличава лъжите, изфабрикувани от просръбската, прогръцката и протурската, основно френска преса. 

Разтърсващото издание се разпространява сред политиците, дипломатите и държавниците по света, а авторът дарява всички приходи от продадените в България екземпляри за българските ветерани от войните, за да облечки поне малко страданията им. 

Луи Айер не желае да печели от своя интелектуален труд. За него е въпрос на дълг и чест да защити ИСТИНАТА, която е на страната на България, наричана от него ''ПРАВЕДНИК''. 

През 1914г. докладът на международната Карнегиева анкета ПОТВЪРЖДАВА ИЗВОДИТЕ НА ЛУИ АЙЕР, РАЗОБЛИЧАВАЙКИ ИЗЦЯЛО АНТИБЪЛГАРСКИЯ ЗАГОВОР ОТ 1913г.

--------------------------------------------------------------------------------

Янко Гочевъ Трябва да му вдигнем паметник. Такива велики хора го заслужават. Все пак е и български офицер от 33-ти Свищовски полк, следователно мястото трябва да бъде СВИЩОВ.