България, българите и българското

България се намира в Европа, на Балканския полуостров, и граничи с Румъния на север, Черно море на изток, Турция и Гърция на юг, Македония и Сърбия на запад.

В България живеят под седем милиона - християни (над 85 на сто), мюсюлмани и юдеи. Българският народ е възникнал от смесване през вековете на траки, славяни и тюрки. Негова неразделна част са малцинствата от турци и цигани /роми/. Етнонимът "българи" е донесен от прото-българите.

Всички български граждани са българи, независимо от своя етнически и религиозен произход. Основен език в страната е българският. Български диалект е официален език в Македония, както в Австралия се говори диалект на британския английски.

Първите свещени книги на православните славяни - руси, украинци, белоруси и сърби, са на старобългарски, който се нарича и старославянски. Православното християнство е доминиращата Вяра в страната, но всеки е свободен да изповядва Вяра, която съответства на неговата идентичност. Всеки е равен във Вярата си със всеки друг независимо как именува своя Бог.

Това значимо многообразие на българската нация е нейна възможност за развитие и пребъдване.

В България климатът е като в Северна Италия, Швейцария, Франция и подобен на климата в Ню Йорк и Вашингтон.

Българите са традиционалисти. При тях семейните връзки са силни и нерядко се среща три поколения - баби, дядовци, майки, татковци и деца, да живеят заедно или да имат интензивни връзки помежду си. Обикновено бабите се грижат за внучетата си, докато майките работят. В момента българските семейства са предимно малодетни – имат по едно-две деца. Сред младите хора броят на браковете (подобно на много други развити страни) намалява, като съжителството, дори раждането на деца, без да се сключва брак, става все по-обичайно. Прирастът на населението е отрицателен. Миграцията към големите градове продължава (работните места в селата и малките градове са твърде ограничени).

Българските къщи са предимно от кирпич и бетон. Електрификацията, водоснабдяването и канализацията са повсеместни. Домовете са обзаведени по стандартния европейски начин. Пътната мрежа е развита като в Европа и Северна Америка, макар че качеството на пътищата и особено пътната маркировка не са добри.

До 1989 г. България беше в рамките на Съветския блок. Днес тя е парламентарна република. На 1 януари 2007 година страната ни стана член на  Европейския съюз.

Има президент, който е държавен глава. Той се избира пряко от цялото население за петгодишен срок. Предходният президент, Росен Плевнелиев, е  безпартиен, издигнат от управляващата тогава партия ГЕРБ. Произходът му е от сегашна Северна Гърция, където значима част от населението е от български произход, макар и да е елинизирано чрез държавен терор и пропаганда по време на Студената война.  Към 2019 г. президент на Република България е Румен Радев, издигнат от БСП.

Националното знаме е трицветно - бяло, зелено и червено. Гербът  по вековна традиция включва изображения на лъв. Логото на страната представлява стилизирана роза.

На 27 юли 2009 година се заклева правителството на ГЕРБ, оглавено от Бойко Борисов. Неговата партия печели 116 депутатски места в редовните парламентарни избори и лидерът й се нагърбва със самостоятелно управление на страната.

Парламентарните избори през юли 2013 са спечелени отново от ГЕРБ, но мнозинството им не достига за стабилен кабинет. Сформирано е правителството на Пламен Орешарски с подкрепата на БСП и ДПС плюс Атака.

Предсрочните парламентарни избори през 2017 г. се печелят от ГЕРБ, които към днешна дата (2019) управляват с коалицията "Обединени патриоти".

Основните храни в България са: зеленчуците (домати, чушки, картофи, зеле, лук, моркови, патладжани, краставици), зеленият и зрелият боб, лещата, ориза, киселото мляко, бялото саламурено сирене, кашкавала, месото (свинско, телешко и пилешко).  Сравнително по-рядко се яде риба. Българите са любители на подправките (местни – чубрица, магданоз, копър, джоджен, червен пипер, девeсил, босилек, и вносни – черен пипер, дафинов лист, ким, кимион, бахар, карамфил), а мъжете си падат и по лютото (чесън, лук, чушлета). Българинът консумира много хляб. Традиционни са пържените храни и обилната употреба на сол, но младите все по-често се придържат към здравословното хранене.

Немалка част от българите сами произвеждат зеленчуците, които използват на трапезата си. Разпространено е отглеждането на домашни животни за нуждите на семейството – кокошки, гъски, пуйки, свине, овце, кози, крави. В селското домакинство често се използва и магарето като работно животно. Конете  в България са предимно впрегатни, но се отглеждат и за езда. На много места в страната има конно-спортни бази. Там се провеждат състезания по обездка и прескачане на препятствия, но залозите засега са рядкост.

Българите имат много контакти с природата. Те са ловци. Отстрелват се диви прасета, зайци, яребици, пъдпъдъци, патици, лисици, вълци, чакали. Срещу заплащане за ловни трофеи в резервати се отстрелват елени и сърни. Мечката и орлите са забранени за лов. Наблюдението на птици не е популярно сред населението, но в страната идват туристи с тази цел.

Българите са и добри въдичари -  по реките и изкуствените езера се лови пъстърва, шаран, сом, каракуда, мряна, клен и др.

Българите са добри гъбари. Берат така също шипки, боровинки, диворастящи малини и ягоди. Тези плодове се използват в прясно състояние и при домашното консервиране. През последните години се развива и събирачеството на трюфели.

Обичайно е семействата в по-малките селища да притежават собствено лозе от 1-2 декара. През есента се слага домашно вино по 100-200-300-500, че и повече литра, което се съхранява в бурета в мазето на къщата. До следващата реколта буретата са вече празни. Аперитивът на българина е ракията (главно гроздова и сливова, но се прави и от други плодове). В последните десетилетия бирата напредва сериозно. Българската бира е от супер качество, но истината си остава във виното.

България изобилства с билки и минерални извори. Диворастящи билки се берат по планини и равнини. Събирането им е широкоразпространено. Повечето от тях имат световно признание и страната е един от най-големите износители на  билки. Има и такава поговорка – "за всяка болка, Бог е дал и билка". Те се използват както за лечебни цели, така и за укрепващ чай. Българите обичат билковите чайове (от мащерка, риган, шипки, лайка, мента, маточина, липа, жълт кантарион, бъз и различни ароматни комбинации от тях). Такива фабрично опаковани чайове се продават навсякъде в хранителните магазини, но нашироко се използват и домашно събраните и изсушени билки. Българите пият и черен чай (без мляко), макар и по-рядко. Пиенето на кафе е широкоразпространено. В миналото кафето е било приготвяно "по турски" (в Гърция същото кафе се нарича "гръцко"). Ситно смляно, то се кипва във вода, прибавя се захар и се сервира в малка чашка, заедно с чаша вода. Най-популярно в днешно време е кафето "еспресо". "Американско" кафе се сервира  в ресторантите Макдоналд'с и други по-големи ресторанти.

Българите имат завладяваща народна музика и красиви народни танци, с които са известни на много места по света. Националните български музикални инструменти са гайдата, кавалът, гъдулката... Българите са добри певци и инструменталисти. Орфей, легендарният древен музикант и духовен водач, е роден в Родопите. Българи са световноизвестни оперни певци като Христина Морфова, Елена Николай, Борис Христов, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, Христина Ангелакова, Александрина Пендачанска...

България е сравнително малка по територия и население, но има всички земни хубавини.

- Искате планини от алпийски тип? – Има.

- Искате морски плаж? – Има.

- Искате да видите разкопки на праисторически селища? – Има.

- Искате да разгледате антични останки като тези в Гърция, Италия или Турция? – Има.

- Искате да похапнете хубаво? Цитруси и банани нямаме, но си внасяме. Нямаме и северни елени. Останалото е налице. Българската кухня предлага вкусни ястия. Българските домати са по-вкусни от всички други по света – просто попитайте човек, който е бил в България. Шопската салата е световен хит. (За съжаление бюрократите в Европейската комисия не разбраха за какви зеленчуци става дума и наредиха да се наводни страната с ерзаци.)

- Искате да отидете на дискотека? - Няма проблем.

Най-популярен спорт в България е футболът. Най-големият успех в този спорт беше четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година. Най-известният български футболист е Христо Стоичков, който се прочу в испанския "Барцелона", където беше и треньор. (Той игра също така в тима на американския "Чикаго Файърс".) Беше и треньор на националния отбор на България. Особена известност придоби Димитър Бербатов, който играеше в "Манчестър Юнайтед" и беше голмайстор (2011 г.) в Първа лига.  Неговият медиен образ олицетворява типичния българин - свенлив добряк.

Известност имат състезателките по художествена гимнастика, борците, щангистите (българската школа в тези дисциплини е призната), лекоатлетите, тенисистите (сестрите Малееви, а напоследък младата Сесил Каратанчева, Григор Димитров, спечелил първенството на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ по тенис), гребците, биатлонистките. Беше постигнат успех (европейски титли) и във фигурното пързаляне. На световното първенство по фигурно пързаляне в Канада през март 2006 Албена Денкова и Максим Ставийски извоюваха златния медал при танцовите двойки. Дан Колов, известният в САЩ кеч борец от първата половина на 20-ия век, е българин. (Това е времето на нямото кино, когато кечът е голямо зрелище.)

Като цяло, българите са толерантни. (Те не позволиха на Хитлер да закара техните евреи в лагерите на смъртта!) Според представителни социологически изследвания далеч над 90 на сто от тях имат приятели – друговерци. В сравнение с останалите балкански народи са по-упорити, но по-малко агресивни. Трудолюбиви са, но са разпилени. Не са достатъчно организирани и целеустремени, но ако ги награби амбицията – планина повдигат. В трудни времена българите залостват вратите и хвърлят всички сили върху домашното си стопанство. Благодарение на климата и почвата, те могат да произведат всичко необходимо, за да оцелеят...

Те са приятелски настроени и добронамерени към чужденците. Елитът им е провинициален. Гостоприемството е характерно за тях. (Несъмнено всички тези черти са малко или много повлияни от процеса на урбанизация, развитието на новите технологии и глобализацията.) От векове образованието е високо ценено. Родителите са продавали имота си, за да изучат децата си. Един от най-почитаните празници е 24 май – Денят на славянската писменост (кирилицата е въведена първо в България, а по-късно и в Сърбия, Русия, Украйна, Белорусия; използва се още и в Монголия). Двайсет и четвърти  май  е национален празник -  празник и на училищата, науката и културата.

Малко от българките, поне през последните 4-5 десетилетия, са само домакини. Повечето от тях са трудовозаети. Социално-политическите промени след 1989 г. доведоха до висок ръст на безработицата, която засегна жените по-силно от мъжете. Българските жени са известни не само с красотата си, но и с естетическия си усет.

Една българска подробност (но понякога съдбоносна) е особеният начин, по който българите кимат с глава в знак за "да" или "не" – точно обратно на всички други по Земята. Затова преди да стреляте с пищова срещу някой, който ви е подразнил със своето кимане с главата, първо го запитайте: "Вие българин ли сте?"

За жалост все по-често българите не чакат този въпрос и променят своя уникален навик.

Международни изследвания и тествания нареждат българите в челните места по интелигентност. Във всички световни състезания по физика, математика, информатика и други подобни, българските участници неизменно печелят златни и сребърни медали. Често редом със САЩ, Русия и Китай. В американските университети (включително и в най-престижните) има много студенти-българи, които – според нашите сведения – се представят много добре. Световният шампион по шахмат (2005 г.) беше българинът Веселин Топалов, световната шампионка по шахмат, Антоанета Стефанова, е българка, световната титла при ветераните е отново в ръцете на българин - Любчо Спасов.

Асен Йорданов (Assen "Jerry" Jordanoff) е българин.  Бащата на компютъра Джон Атанасов е от български произход, президентът на Бразилия (2011-2016) Дилма Русеф (Dilma Rousseff) е от български произход...

В България има шест национални ефирни телевизии (една от тях беше собственост на Рупърт Мърдок) и стотина кабелни. На практика се гледат всички световно излъчвани телевизии и програми от рода на Discovery Channels, Animal Planet, MTV, CNN, Euronews, Hallmark, HBO и др. Мъжете следят футболните мачове в Европа. Жените си падат по  "сапунките" и безбройните телевизионни сериали, американски, европейски, австралийски, турски, гръцки. Напоследък особена популярност печелят предаванията от рода "реалити"... Харесват се и старите български ленти. (Създаването на нови български филми бе спаднало драматично, но вече се снимат десетки американски и европейски продукции, а броят на българските окуражително расте.)

Разбира се, това е един съвсем кратък разказ, само много малка част от това, което може да се каже за България и българите, и тъй като този вариант на текста ще бъде четен само от българоезични, ще добавя – международни сравнителни социологически изследвания системно показват едно и също: българите са подчертано най-самоокайващият се, самообвиняващ се, самобичуващ се, саморугаещ се народ. За тях всичко е лошо и върви на зле, за което има само едно разумно обяснение. Те са невротични грандомани и перфекционисти и не могат да понесат спокойно мисълта, че България не е Велика сила. Това е вярно. Не е.

......................................................................................................Петко Симеонов

 

България и българите през погледа на един френски студент

Населението през 2011 г.

 

 По-долу са поместени текстове от компактдиска на Encyclopaedia Britannica 2000 за траките, Симеон ІІ, Орфей, кирилицата и Джон Атанасов.

 

* Thracians. -  The earliest people recorded in the Balkans belonged to three tribal groups—the Illyrians, Thracians, and Dacians. The Illyrians lived in the west of the peninsula, extending through the Dinaric range and adjacent mountains. They are believed to have originated in the eastern Alps and to have moved south in the western Balkans, establishing contact with Greek commercial colonies on the Adriatic coast as early as the 7th century BC. Archaeologists in Albania have found hill forts and cemeteries in which Illyrian weapons of bronze and iron are mixed with Greek coins and other metal implements. Some Illyrian tribes were assimilated by later Slavic migrations, but others moved south into present-day Albania, where they managed to keep their identity, including language, separate. Indeed, these Illyrians are thought to be the ancestors of the Albanians, an argument supported by the latter people's unique language. Less is known of the Thracians and Dacians. The Thracians settled in the Rhodope and other mountains of what is now southern Bulgaria, where they apparently had a state as early as the 5th century BC. They probably mixed with Bulgar tribes that migrated into the peninsula after the fall of Rome. The Dacians, thought to be ancestral to the Romanians, occupied territory north of the Danube River. During the reign of the Macedonians Philip II and Alexander III the Great during the 4th century BC, much of the Balkan Peninsula came under Greek influence. The Macedonians inhabited the fertile plains of the lower Vardar and Struma rivers. Because of their accessibility from Greece via these valleys, Macedonian tribes had more contact with the Greeks than with the Thracians and Illyrians, especially during Hellenistic times. After the Roman conquest the entire peninsula was divided into the provinces of Illyricum, Thrace, Macedonia, Moesia, and Dacia.

 

** Simeon II - born June 16, 1937, Sofia, Bulg. the last king of Bulgaria, reigning as a child from 1943 to 1946. On Aug. 28, 1943, his father, Boris III, died under mysterious circumstances—his death being reported variously as due to a heart attack, to poisoning, and to shooting—and the six-year-old crown prince ascended the throne, overseen by a three-man regency comprising Boris' brother Prince Cyril, former war minister Lieutenant General Nikolai Michov, and former premier Bogdan Filov. After Bulgaria quit the Axis Powers and was overrun by the Soviet Red Army, the regents were arrested, and on Feb. 2, 1945, all three were executed as enemies of the state and as collaborators with the Germans. A second regency was established, but on Sept. 8, 1946, the monarchy was voted out of existence, and Simeon and his mother, Queen Ioanna, went into exile. Simeon eventually settled in Madrid, marrying a Spanish heiress.

 

***Traditionally, Orpheus was the son of a Muse (probably Calliope, the patron of epic poetry) and Oeagrus, a king of Thrace (other versions give Apollo). According to some legends, Apollo gave Orpheus his first lyre. Orpheus' singing and playing were so beautiful that animals and even trees and rocks moved about him in dance. Orpheus joined the expedition of the Argonauts, saving them from the music of the Sirens by playing his own, more powerful music. On his return, he married Eurydice, who was soon killed by a snakebite. Overcome with grief, Orpheus ventured himself to the land of the dead to attempt to bring Eurydice back to life. With his singing and playing he charmed the ferryman Charon and the dog Cerberus, guardians of the River Styx. His music and grief so moved Hades, king of the underworld, that Orpheus was allowed to take Eurydice with him back to the world of life and light. Hades set one condition, however: upon leaving the land of death, both Orpheus and Eurydice were forbidden to look back. The couple climbed up toward the opening into the land of the living, and Orpheus, seeing the Sun again, turned back to share his delight with Eurydice. In that moment, she disappeared. Orpheus himself was later killed by the women of Thrace. The motive and manner of his death vary in different accounts, but the earliest known, that of Aeschylus, says that they were Maenads urged by Dionysus to tear him to pieces in a Bacchic orgy because he preferred the worship of the rival god Apollo. His head, still singing, with his lyre, floated to Lesbos, where an oracle of Orpheus was established. The head prophesied until the oracle became more famous than that of Apollo at Delphi, at which time Apollo himself bade the Orphic oracle stop. The dismembered limbs of Orpheus were gathered up and buried by the Muses. His lyre they had placed in the heavens as a constellation.

 

**** Cyrillic alphabet - writing system developed in the 9th–10th century AD for Slavic-speaking peoples of the Eastern Orthodox faith; it is the alphabet currently used for Russian and other languages of the republics that once formed the Soviet Union and for Bulgarian and Serbian. Based on the medieval Greek uncial script, the Cyrillic alphabet was probably invented by later followers of the 9th-century “apostles to the Slavs,” St. Cyril (or Constantine), for whom it was named, and St. Methodius. As the Slavic languages were richer in sounds than Greek, 43 letters were originally provided to represent them; the added letters were modifications or combinations of Greek letters, or (in the case of the Cyrillic letters for ts, sh, and ch) they were based on Hebrew. The earliest literature written in Cyrillic was a translation of the Bible and various church texts. The modern Cyrillic alphabets—Russian, Ukrainian, Bulgarian, and Serbian—have been modified somewhat from the original, generally by the loss of some superfluous letters. Modern Russian has 32 letters (33, with inclusion of the soft sign—not strictly a letter), Bulgarian 30, Serbian 30, and Ukrainian 32 (33). Modern Russian Cyrillic has also been adapted to many non-Slavic languages, sometimes with the addition of special letters.

 

***** John Atanasoff - U.S. physicist (b. Oct. 4, 1903, Hamilton, N.Y.--d. June 15, 1995, Frederick, Md.), was belatedly credited (1973) with developing the first electronic digital computer. That acknowledgment followed a lawsuit that resulted in a judge's voiding a patent owned by Sperry Rand Corp. on the Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), an invention that had been recognized as the first electronic digital computer. Though Atanasoff gained legal stature for his achievement, many historians continued to credit ENIAC's inventors, J. Presper Eckert, Jr. (q.v.), and John W. Mauchly, as the founding fathers of the modern computer. With Clifford Berry, Atanasoff developed (1937-42) a fragile prototype, the Atanasoff-Berry Computer (ABC), at Iowa State University. The limited-function vacuum-tube device lacked a central processing unit and was not programmable but could solve differential equations using binary arithmetic. The machine was historically important because it contained design components of what would become the basic architecture of a computer, and the computer controversy stemmed from a 1941 visit that Mauchly made to Atanasoff and their discussion about the design of the ABC. Atanasoff abandoned his computer work to become chief of the acoustics division of the Naval Ordnance Laboratory, Washington, D.C., and later headed two engineering firms. His contributions to computing were detailed in two 1988 books, The First Electronic Computer: The Atanasoff Story and Atanasoff: Forgotten Father of the Computer. He was the recipient in 1981 of the Computer Pioneer Medal and was honoured in 1990 with the National Medal of Technology. (Encyclopaedia Britannica, Inc.)