Убийството на крал Михаил

На 10 юни 1868 г. сръбският крал Михаил Обренович е убит в белградския парк "Кошутняк".

Убийството е част от заговор, който никога не е бил разплетен, макар и да е почти сигурно, че зад него стои съперничещата на Обреновичи за сръбския престол династия на Караджорджевичи.

Михаил Обренович е роден през 1823 г. в Крагуевац и е син на княз Милош Обренович (1780-1860). Обреновичи заедно с Караджорджевичи са основатели на модерната сръбска държава, създадена след двете сръбски въстания от началото на XIX век. Княз Милош управлява до 25 юни 1839 г., когато абдикира в полза на по-големия си син Милан. Той обаче е тежко болен и предава Богу дух броени дни по-късно.

Короната преминава в ръцете на Михаил, който е твърде млад и не е приеман сериозно от сръбския политически елит. Освен това Високата порта, която номинално продължава да управлява Сърбия, отказва да го признае за наследствен княз и го обявява само за избран владетел. През 1842 г. той е свален след бунт, оглавен от Тома Вучич-Перишич, един от защитниците на конституцията, потъпквана последователно от младия княз, и на престола се качва Александър Караджорджевич.

Михаил обаче се връща на престола през 1860 г., след като княз Александър е свален през 1858 г., и през следващите осем години се опитва да управлява като просветен, макар и абсолютен монарх.

http://www.dnevnik.bg/