Периодът на наблюдавана независимост на Косово приключи

Периодът на наблюдавана независимост на Косово приключи, обяви на 10 септември в Прищина Международната управляваща група за Косово, която обединява държави, подкрепили независимостта на Косово, като САЩ, страни от Европейския съюз и Турция, предаде БТА.

"Наблюдаваната независимост" бе предложена от специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари за бъдещия статут на Косово с идеята да остане в сила до създаването на демократични институции.

В съответствие с плана на Ахтисаари бе създадена и Международната управляваща група за Косово, която да следи за изпълнението на плана и да координира международната дейност в страната.

Вчера Международната цивилна канцелария - орган, който бе създаден, когато Косово се отдели от Сърбия през 2008 г. - обяви край на мониторинговата си мисия. Полицейската мисия на ЕС (ЕУЛЕКС) и войниците от НАТО (КФОР) ще останат в страната. Редица западни агенции и представители ще продължат дейността си в Косово, някои от тях с контролни функции.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че прекратяването на наблюдаваната независимост е най-голямото международно признание на Косово. Западни представители коментираха, че Косово е заслужило това право 13 години след войната за независимост и четири години след обявяването на независимостта, предаде ДПА.

 

Международен оптимизъм

Германия и САЩ приветстваха решението и обявиха, че ще продължат да подкрепят Прищина. "Това е важна крачка и успех на международните усилия", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле. "Косово изпълни важни демократични ангажименти и постигна напредък в защитата на малцинствата".

"С оптимизъм, енергия и решителност, характерни за този народ, Косово постигна значителен напредък в укрепването на ползите от независимостта и в изграждането на институции на модерна, многоетническа и демократична държава", се казва в изявление на американския президент Барак Обама.

"Има още работа, тъй като лидерите на Косово сега поемат пълна отговорност, че принципите, пазени свято в декларацията за независимост, ще бъдат осигурени на всеки гражданин", се казва още в изявлението на Обама.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле обеща подкрепа за бъдещето на Прищина, призовавайки нейните лидери "да запазят консенсус за продължаване на необходимите реформи, да се ангажират конструктивно със Сърбия и да стигнат до всички (етнически) общности".

 

Сръбската реакция

"За нас въпросът за Косово остава нерешен, докато то не стане част от Сърбия", заяви премиерът Ивица Дачич пред журналисти в Белград в кулоарите на конференция за трафика на хора.

Сърбия иска да се присъедини към ЕС и мнозина се опасяват, че Брюксел ще поиска от Белград да признае Косово, преди да може да се приближи към членство. Дачич отрече това и заяви, че ЕС иска възможно най-голямо "отпускане" в отношенията между Белград и Прищина.

Сърбия също така не приема оценките, че Косово е подобрило защитата на правата на малцинствата. "За сърбите и контролираната, и неконтролираната независимост означават само продължение на насилието и беззаконието, липса на свобода на движение и погазване на правата на човека", обяви в прессъобщение сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия.

www.dnevnik.bg, 11.09.2012